Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αυτό δεν είναι φέτα!

του Δημήτρη Ποταμιάνου Συνταγέςτιραμισού, φράουλες

Όσο κι αν ο τίτλος παραπέμπει στον γνωστό πίνακα του Μαγκρίτ με την πίπα που «δεν είναι πίπα»
(τι άλλο όμως μπορεί να είναι;), δε θα τολμήσω να ισχυριστώ πως η εικονιζόμενη σύνθεση είναι συνέχεια του σημειώματός μου για την καλλιτεχνική επεξεργασία των υπολειμμάτων που μένουν στην κουζίνα - αφού έχουμε πια τελειώσει με τη λαιμαργία μας. Απλώς, να που μου είχε περισσέψει αρκετή δουλεμένη κρέμα μασκαρπόνε για ένα φραουλένιο τιραμισού και δε μου βρισκόταν κανένα περίσσιο κατάλληλο σκεύος - μακρόστενο και αρκετά βαθύ, ώστε να μπουν σε μια σειρά  τα σαβουαγιάρ της βάσης - για να την αξιοποιήσω, όπως την είχα αρχικά σκεφτεί.

Κάπου ήταν όμως πλυμένο και πρόχειρα φυλαγμένο το πλαστικό δοχείο - φέτας με άρμη - του Ολύμπου και μου δινόταν έτσι η ευκαιρία να φτιάξω και λίγο κλασικό τιραμισού με δυνατό καφέ μέσα και δεόντως πασπαλισμένο με σκόνη κακάο. Για όσους τώρα δυσφορήσουν με το άπρεπο πλαστικό σκεύος της φωτογραφίας, ιδού προς εξιλέωσή μου η συνταγή του φραουλένιου τιραμισού που σκάρωσα και που χώρεσε σ’ ένα καθωσπρέπει δοχείο - λυπάμαι, φαγώθηκε κατά προτεραιότητα γρήγορα κι έτσι λείπει από το σημείωμα η απεικόνισή του. Σας εμπιστεύομαι ωστόσο πως θα το πετύχετε εύκολα κι εσείς κα πως θα το χαρείτε έτσι ολοζώντανο.

Τιραμισού με φράουλες

Χρειαζόμαστε (για τέσσερις πλούσες μερίδες):

  • 1 κεσεδάκι φράουλες
  • 250 γρ. μασκαρπόνε
  • 100 γρ ζάχαρη άχνη
  • 2 μεγάλα αβγά (χωριστά οι κροκοί από τ’ ασπράδια)
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 2 κ.σ. λικέρ μαστίχας
  • μπαστουνάκια σαβουαγιάρ (αγοραστά)

Ετοιμάζουμε την κρέμα μας. Χτυπάμε καλά το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη άχνη και τους κρόκους των αβγών. Θέλουμε ένα μίγμα καλά δουλεμένο, λείο και αφράτο. Κόβουμε τις φράουλες σε φέτες, τις μισές πολύ λεπτές και τις άλλες μέτριες. Έχουμε βάλει εν τω μεταξύ μόλις να βράσει το γάλα. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ της μαστίχας.

Τα ασπράδια μας θα τα χτυπήσουμε σε όχι πολύ σφιχτή μαρέγκα και θα τα διπλώσουμε προσεχτικά μέσα στην κρέμα του μασκαρπόνε. Βουτάμε ένα-ένα τα σαβουαγιάρ στο ζεστό γάλα αρωματισμένο με τη μαστίχα και τα βάζουμε κατά μήκος ή κατά πλάτος του σκεύους μας, σφιχτά, το ένα πλάι στο άλλο. Στρώνουμε μια στρώση από τις χοντρούτσικες φέτες φράουλες που κόψαμε και περιχύνουμε με την κρέμα μας. Από πάνω θα στρώσουμε τις υπόλοιπες πιο λεπτοκομμένες φράουλες.

Στο ψυγείο, έξι ώρες τουλάχιστον, ώστε να πήξει από μόνο του το γλυκό μας.

Υ.Γ.: Oι φράουλες που επιλέγουμε δεν είναι οι πρώιμες της Μανωλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Ποταμιάνου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'