Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

H μακαρονάδα της Πέμπτης: αλα μαρινάρα!

της Θάλειας Τσιχλάκη Συνταγέςμακαρόνια, θαλασσινά, alla marinara

Τι μ’ έπιασε πρωινιάτικα; Όλο το σπίτι μύρισε από το διαπεραστικό άρωμα του σκόρδου που τσιγαρίζεται στο ζεστό φρέσκο ελαιόλαδο παρασύροντας σε μια φανταστική περιήγηση σ' εκείνες φτωχογειτονιές της Νάπολης όπου κάποτε τα πιτσιρίκια παίζανε, ξυπόλυτα, στους δρόμους.

Photo: taste.com.au
Photo: taste.com.au

Χρειάζομαι μια βάση ντομάτας, μια σάλτσα μαρινάρα, για να ρίξω τα θαλασσινά που αχνίζω ήδη σε τούτη, την κλειστή κατσαρόλα με το κρασί. Τα φέραμε από την ψαραγορά πριν λίγες ώρες και τα άχνισα για να τα διατηρήσω. Ψιλοκόβω το μαϊντανό και στύβω με τα χέρια μου τις κομμένες στα δύο ντομάτες. Τις στύβω δυνατά για να βγάλω τον χυμό τους και μαζί του κι όλο μου το άχτι. Δεν περιμένω να ολοκληρωθεί το άχνισμα. Τις ρίχνω στο φαρδύ, μαντεμένιο μου τηγάνι και τις ανακατεύω καλά. Θέλω να σιγοβράσουν για λίγη ώρα. Ανακατεύω με την ξύλινη κουτάλα και σιγοτραγουδάω, παράφωνα μεν, αλλά με επικό οίστρο το αγαπημένο μου Bella ciao .

Η μαρινάρα είναι μια πολύ παλιά ναπολιτάνικη βάση ντομάτας, που όταν προσθέσεις πιπερίτσες τσίλι γίνεται arrabbiata, όταν βάλεις και αντσούγιες, μπούκοβο, ελιές και κάππαρη έχεις μια puttanesca κι όταν για να την μαγειρέψεις χρησιμοποιήσεις και την ιταλική ποικιλία San Marzano, έστω και σκέτη, παίρνει μια εντελώς ξεχωριστή γεύση. Η σάλτσα μαρινάρα για θαλασσινά προϋπήρχε πολύ βέβαια, πολύ πριν καθιερωθεί η ντομάτα στην Ευρώπη, για αυτό πολλές φορές τυχαίνει να την σερβίρουν a bianco Bianca.

Spaghetti alla marinara

Υλικά για τη σάλτσα ντομάτας

  • 6 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια 
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 4 κ. κ. φρέσκο θυμάρι (ή 1 κ. κ. ξερό)
  • 1/2 μέτριο καρότο κομμένο σε κυβάκια
  • 4 μεγάλες ντομάτες κομμένες στα δύο και έτοιμες για να τις λιώσετε με τα χέρια
  • αλάτι και πιπέρι

Τσιγαρίζω τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά, στο τηγάνι, για 10 περίπου λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι. Προσθέτω τη ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνω τη σάλτσα να βράζει για 30 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει, ανακατεύοντάς την συχνά. 

Υλικά για το σπαγγέτι μαρινάρα

  • 400 γρ. σπαγγέτι
  • 1 κιλό διάφορα θαλασσινά (μύδια, γυαλιστερές, χτένια)
  • 12 μεσαίες γαρίδες με το κέλυφος τους
  • 125 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Ξεπλένω τα θαλασσινά και τα αχνίζω σε δυνατή φωτιά, μέσα μια κατσαρόλα, σκεπασμένα, μαζί με το κρασί, το μισό σκόρδο και το μισό μαϊντανό. Πετάω όσα δεν άνοιξαν και σοτάρω τις γαρίδες σε ένα τηγανάκι, μαζί με το υπόλοιπο σκόρδο και μαϊντανό. Ρίχνω τις γαρίδες στη σάλτσα ντομάτας, 5 λεπτά πριν την κατεβάσω. Βράζω τα σπαγγέτι al dente σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, τα σουρώνω και κρατώ περίπου ½ ποτήρι νερό, μήπως και χρειαστεί για να αραιώσω τη σάλτσα ντομάτας. Ρίχνω τα θαλασσινά στο τηγάνι, όπου έβρασε η σάλτσα ντομάτας, ανακατεύω για να δέσουν μεταξύ τους τα υλικά, πασπαλίζω με μαϊντανό και σερβίρω αμέσως.

Υ.Γ.: Υπάρχει και η εκδοχή μαρινάρας με φρέσκα ντοματίνια, κομμένα στη μέση και κάπαρη.
Εξίσου ενδιαφέρουσα, οφείλω να πω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Θάλειας Τσιχλάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'