Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Καυκαλήθρα, μόνη, ψάχνει για τυρί

του Φιλάρετου Ψημμένου Συνταγέςτυρόπιτα, καυκαλήθρες

Αυτή την περίοδο που εμείς, οι τροφοσυλλέκτες, αναζητούμε τα άγρια σπαράγγια, στα ίδια μέρη συναντούμε συχνά και μια φτωχούλα... του θεού! Την άγρια καυκαλήθρα. Όσο και αν απλώνει τα φύλλα της κολλητά στο έδαφος, όσο και αν κρύβεται κάτω από μεγαλύτερα ζιζάνια, τα χνουδωτά της φυλλαράκια με το δαντελωτό τελείωμα την αποκαλύπτουν.

Αλλά και για όποιον έχει την παραμικρή αμφιβολία για την ταυτότητά της, λίγο να τρίψει ένα φυλλαράκι και όλα αποκαλύπτονται! Γιατί η καυκαλήθρα ευωδιάζει! Συνήθως χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα στις χορτόπιτες, όμως σήμερα θα σας δώσουμε τη συνταγή μας για την πίτα της Κυριακής της Τυρινής που σερβίρουμε στον Ξενώνα "Αμανίτα", όπου η καυκαλήθρα μας... παίζει στα ίσια το τυρί.

Τυρόπιτα με καυκαλήθρα "Αμανίτα"

Υλικά

  • 1 μάτσο καυκαλήθρες
  • χωριάτικο φύλλο
  • 1 κιλό τυρί φέτα ή κατσικίσιο
  • 3 αυγά (προαιρετικά)
  • λίγο στραγγιστό γιαούρτι
  • αλάτι και πιπέρι

Πλένουμε σχολαστικά την καυκαλήθρα, καθαρίζουμε από κίτρινα φυλλαράκια και ψιλοκόβουμε.
Σε ένα μπωλ τρίβουμε το τυρί, προσθέτουμε την καυκαλήθρα, το αλατοπίπερο, αυγά (αν θέλουμε να γίνει η γέμιση πιο αφράτη και φουσκωτή και λίγο γιαούρτι για να ομογενοποιηθεί το μείγμα).

Λαδώνουμε το ταψί μας με μπόλικο ελαιόλαδο, στρώνουμε το πρώτο φύλλο, ξαναλαδώνουμε και στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο, το λαδώνουμε και απλώνουμε τη γέμιση.

Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω λαδώνοντας το καθένα με μπόλικο λάδι.

Χαράζουμε την πίτα στα κομμάτια που θέλουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Τα φύλλα θέλουν πολύ λάδωμα για να γίνουν τραγανά.

Σημείωση: Όπως είδα στο internet, το επιστημονικό όνομα της καυκαλήθρας μας είναι Tordylium apulum (Τορδύλιον το Άπουλον) της οικογένειας Apiaceae και από κάποιους θεωρείται ότι τονώνει το νευρικό σύστημα και θεραπεύει την μελαγχολία!
Επιβεβαιώνω ότι αν συνδυάσετε την κατανάλωση με την αναζήτησή της στους ανοιξιάτικους αγρούς, τότε τα αντιμελαγχολικά αποτελέσματα είναι σίγουρα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Φιλάρετου Ψημμένου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'