Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ιδιαίτερο ψωμί - δώρο Θεού

της Μαρίας Τσέκου Συνταγέςψωμί, αλεύρι ζέας, γλουτένη

Απόγευμα στη δουλειά. Προσπαθώ να μαζέψω το μυαλό μου και να φύγω. Η αλήθεια είναι πως πάντα κάτι βρίσκω και μένω πίσω. Καθώς σκέφτομαι διάφορα χτυπάει  το τηλέφωνο και μετά απο λίγο έχω βρεθεί να μιλάω με την πιθανή πελάτισσα για προϊόντα και υλικά τα οποία μέχρι πριν λίγο ή απλώς τα είχα ακούσει ή τα αγνοούσα.

Photo: glutenfreezen.wordpress.com
Photo: glutenfreezen.wordpress.com

«Θέλω να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα ψωμάκι καί μία πίτα με αλεύρι ζέας» μου είπε. «Ξέρεις, έχω πρόβλημα με το κοινό αλεύρι, με ενοχλεί. Το θέμα είναι πως μου αρέσει πολύ το ψωμί καί όλα αυτά που γίνονται με αλεύρι. Θα μπορούσαμε να το δοκιμάσουμε λες;». Σίγουρα δεν θα έλεγα όχι να δοκιμάσω κάτι καινούριο και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ψωμί.

Για μένα το καλό ψωμί είναι δώρο Θεού. Έχουν περάσει από εκείνο το απόγευμα τουλάχιστον δυο χρόνια. Πολλές δοκιμές έκανα. Ψωμάκια, πίτσες, πίττες και άλλα. Όλα νόστιμα και αληθινά, γεμάτα ουσία. Πολύ απλά και χωρίς πολύ κόπο μπορούμε να φτιάξουμε ένα ψωμί που μόνο καλό κάνει.

Υλικά

  • 500 γρ.αλεύρι ζέας
  • 250 γρ. νερό χλιαρό (όχι καυτό, ίσως  χρειαστείτε και ελάχιστο νερό παραπάνω)
  • 2/3 από ένα φακελάκι μαγιά ξηρή (περίπου 6γρ.)
  • 1 κουτ. γλυκού γεμάτο ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • λίγο ελαιόλαδο

Οδηγίες

Ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό και τη ζάχαρη, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τέλος το αλεύρι ανακατεμμένο με το αλάτι (μπορείτε να βάλετε και όλα τα υλικά μαζί από την αρχή αν θέλετε).

Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή αλλά να μη κολλάει στα χέρια. Φτιάχνουμε ένα καρβέλι και το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι που έχουμε αλείψει με λάδι ή που το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, την οποία επίσης αλείφουμε με λίγο λάδι.

Περνάμε την επιφάνεια του ψωμιού με ελαιόλαδο, το σκεπάζουμε απαλά με λίγη μεμβράνη τροφίμων και με ένα πανάκι.

Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει- χρειάζεται περίπου 3 ώρες-  και να διπλασιαστεί.

Photo: make-your-own-bread.com
Photo: make-your-own-bread.com

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλύτερα πάνω σε μία σχαρούλα.

Μπορείτε να το φυλάξετε τυλιγμένο σε λαδόκολλα ή σε μεμβράνη για να μη ξεραθεί, αν μείνει.

*H Μαρία Τσέκου είναι η ψυχή της Ηλιόπιττας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίας Τσέκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'