Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σοκολάτες για όλους, ερωτευμένους και μη

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςσοκολάτα, σοκολατάκια, φρούτα, ξηροί καρποί

Oταν είχα γαστρονομικές στήλες σε εφημερίδες και περιοδικά, μισούσα την εποχή αυτή επειδή έπρεπε ντε και καλά να δώσω μενού «αφροδισιακό» με την ευκαιρία «της μέρας των ερωτευμένων»... Βεβαίως ό,τι θέλει ο καθένας βαφτίζει «αφροδισιακό» και «ερωτικό» και εγώ έδινα πάντα έμφαση στις καυτερές κόκκινες πιπεριές - την πάγια μανία μου - και στη σοκολάτα, για της οποίας τις κρυφές αλλά και φανερές ερωτικές ιδιότητες μοιάζει να υπάρχει παγκόσμια συμφωνία.

Οι σοκολάτες που σας προτείνω δεν είναι εκλεπτυσμένες τρούφες αλλά μια μάλλον ακατέργαστη εκδοχή γλυκού, που κατά περίεργο τρόπο αρέσει σε μεγάλους και μικρούς, αν και οι σοκολάτες μου περιέχουν πολύ λίγη ζάχαρη και βέβαια γίνονται με κουβερτούρα πικρή. Τις φτιάχνω συνεχώς τούτες τις σοκολάτες παραλλάζοντας τη συνταγή ανάλογα με το τι έχω στα ντουλάπια π.χ. φυστίκια Αιγίνης αντί για φουντούκια, ξερά βερύκοκα και σταφίδες αντί για σύκα κλπ. Έχω πάντα μια γεμάτη γυάλα στον πάγκο, για να τρώμε ένα κομμάτι μετά το φαγητό.

Σημειώστε ότι με όλα τα φρούτα και τους ξερούς καρπούς που περιέχουν θα τις φάτε χωρίς τύψεις τούτες τις ευκολότατες σοκολάτες, αφού είναι εξαιρετικά υγιεινή και θρεπτική τροφή. Είμαι σίγουρη πως θα τις χαρείτε αλλά θα τις απολαύσουν ιδιαίτερα εκείνοι που θα τις πάρουν σαν δώρο από τα χέρια σας.

Σοκολάτες με ξερά φρούτα και καρπούς - για περίπου 60 κομμάτια

  • 500 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα (με τουλάχιστον 53% περιεκτικότητα σε κακάο)
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1½ φλιτζάνι αμύγδαλα με το φλούδι, ψημένα βιαστικά κάτω από το γκριλ - μόλις να ροδίσουν
  • 1 φλιτζάνι ηλιόσπορο ψημένο επίσης βιαστικά κάτω από το γκριλ - μόλις να ροδίσει
  • φλούδι από 1 φρέσκο μανταρίνι (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζάνι φουντούκια ψημένα βιαστικά κάτω από το γκριλ - μόλις να ροδίσουν
  • 200 γραμμάρια σύκα ξερά λευκά ή χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, κομμένα σε μικρά κομματάκια (το ψαλίδι βολεύει καλύτερα)
  • 150 γραμ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι κομμένα σε μικρά κομματάκια (ομοίως το ψαλίδι βολεύει καλύτερα)
  • 4-6 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι ή λεμόνι
  • μια καλή πρέζα αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)

Κόψτε τη σοκολάτα σε κομματάκια, βάλτε την σε γυάλινη γαβάθα και λιώστε την στο φούρνο μικροκυμάτων: Βάλτε στην αρχή για τρία λεπτά, βγάλτε και ανακατώστε με σπάτουλα, προσθέστε και το λάδι και ξαναβάλτε για άλλα τρία λεπά. Βγάλτε και ανακατώστε ζωηρά για να διαλυθούν όλα τα κομμάτια. Αν χρειάζεται, βάλτε για ένα-δύο λεπτά ακόμα στα μικροκύμματα.

Στο μπλέντερ βάλτε τα μισά αμύγδαλα και τον ηλιόσπορο μαζί με τη φλούδα μανταρίνι και δουλέψτε ανοιγοκλείνοντας το μοτέρ, να γίνουν χοντρή σκόνη. Αδειάστε σε μεγάλη γαβάθα. Χοντροκόψτε τώρα στο μπλέντερ τα υπόλοιπα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τον ηλιόσπορο λίγα-λίγα και μεταφέρετε και αυτά στη γαβάθα με τα αλεσμένα αμύγδαλα. Βάλτε στη γαβάθα τα ψιλοκομμένα φρούτα, περιχύστε με το λικέρ, το αλάτι και αν θέλετε πασπαλίστε με ½ κουταλια γλυκού φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Ανακατώστε να αναμιχτούν τα υλικά και αδειάστε πάνω τη λιωμένη σοκολάτα. Με δυο μεγάλες σπάτουλες ή με τα χέρια ανακατώστε πολλές φορές να αναμιχτούν καλά όλα τα υλικά με τη σοκολάτα.

Στρώστε με λαδόχαρτο ένα ή δύο παραλληλόγραμμα δοχεία ή τη λαμαρίνα του φούρνου και βάλτε μέσα το μίγμα με τη σοκολάτα, πιέζοντας να πάει παντού και στρώνοντάς το από πάνω με λαδόχαρτο, που θα σας επιτρέψει να το πιέσετε γερά με τις παλάμες. Φροντίστε να έχει παντού το ίδιο πάχος - περίπου 2-3 εκ. Αφήστε να κρυώσει στο ψυγείο και να σφίξει για μία ώρα. Βγάλτε από το ψυγείο, αναποδογυρίστε σε επιφάνεια κοπής και αφαιρέστε το λαδόχαρτο. Με μεγάλο μαχαίρι κόψτε σε λουρίδες και μετά σε κύβους 3-4 εκ.

Τοποθετήστε τις σε γυάλα ή σε διακοσμητικό κουτί και διατηρήστε τις σε δροσερό μέρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'