Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Με τους χουρμάδες που δεν φαγώθηκαν

της Θάλειας Τσιχλάκη Συνταγέςχουρμάδες, καφές

Οι καιροί άλλαξαν αλλά εμείς δυσκολευόμαστε να αλλάξουμε σε κάποια θέματα. Κρατάω ακόμα τις καταναλωτικές μανίες της μάνας μου. Αγοράζω διάφορους ξηρούς καρπούς ως σύμβολα αφθονίας για το καλό του καινούργιου χρόνου, γεμίζω το σπίτι ρόδια για το μπερεκέτι κι έτσι όταν περάσουν οι γιορτές μηχανεύομαι τρόπους να αξιοποιήσω χωρίς να αναγκαστώ να τα φάω μόνη μου μέχρι τελικής πτώσης. Κάπως έτσι προέκυψε κι αυτή η κρέμα με τους χουρμάδες που ξέμειναν.

Photo: apronless/Flickr
Photo: apronless/Flickr

Μπορεί να φανταστείτε πως είναι δύσκολο να αφαιρέσεις τα κουκούτσια των χουρμάδων, όμως το μόνο σημείο που χρειάζεται να προσέχει κανείς είναι η χρονική στιγμή που η ζάχαρη δένει σε καραμέλα ώστε να ρίξει αμέσως το νερό και τον καφέ.
Η πρώτη κρέμα καταναλώθηκε έτσι, από το κατσαρολάκι της, σχεδόν αμέσως. Η γεύση της, που θυμίζει butterscotch, καραμέλες βουτύρου, στο λίγο πιο όξινό τους κι εκείνο το άρωμα καφέ με έκαναν την επόμενη φορά να τη συνδυάσω με παγωτό βανίλια. Θα ταίριαζε όμως και με καμιά μηλόπιτα ή δίπλα σε μια τάρτα σοκολάτας, όπου κάποιοι, μη φανατικοί σοκολατοβόροι, αποζητούν ένα επιπλέον στοιχείο που θα απάλυνε την γευστική ένταση της σοκολάτας.

Χουρμάδες με κρέμα καφέ - για 6 μπολάκια

Υλικά 

  • 800 γρ. χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι τους και κομμένοι κομματάκια
  • 150 ml εσπρέσο ή ζεστό στιγμιαίο καφέ
  • 500 ml πλήρη κρέμα γάλακτος
  • 30 γρ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 200 γρ. ζάχαρη

Βάζω τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και την αφήνω να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Μόλις δω πως παίρνει χρώμα και πως τείνει να σχηματίσει καραμέλα, όχι πολύ σφιχτή, την διαβρέχω με λίγο νερό και προσθέτω τον καφέ και το τζίντζερ. Τα αφήνω να βράσουν μέχρι να μειωθεί ο όγκος των υγρών και τότε προσθέτω την κρέμα γάλακτος και τους χουρμάδες.
Αφήνω και πάλι το μείγμα να σιγοβράσει, σε χαμηλή θερμοκρασία και να ομογενοποιηθεί.
Το βγάζω από τη φωτιά, το μοιράζω σε μπολάκια και το σερβίρω χλιαρό ή και κρύο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Θάλειας Τσιχλάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'