Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

To φοντύ του βλάχου

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςτυριά

Τώρα που όλοι (σχεδόν) οι κάτοικοι των αστικών κέντρων θυμήθηκαν εξ ανάγκης τα τζάκια της οικίας τους, τα οποία μέχρι πρότινος έπαιζαν κυρίως διακοσμητικό ρόλο και ήταν γαλόνι στις μικρές αγγελίες των κατοικιών, δεν βλάπτει να τα χρησιμοποιούμε και για κανά φαγάκι χειμωνιάτικο. Από κάστανα μέχρι παϊδάκια, τα κάρβουνα έχουν προφανέστατα άλλη χάρη.

Το έδεσμα που περιγράφω κατωτέρω ήταν η σωτήρια λύση (προ εικοσαετίας και βάλε) σε σπίτι της εξοχής όπου η μόνη θερμαντική πηγή ήταν το τζάκι και τα μάτια της κουζίνας και ήταν τόσο αργοκίνητα που ούτε αυγό δεν μπορούσες να βράσεις. Το θυμήθηκα τις προάλλες, όταν η Γκέλη Βούρβουλη αποφάσισε να εκδράμει επί πενθήμερο και να μη βάλει τσουκάλι σε εστία ή σε φούρνο ούτε για μία φορά. Δεν ακολούθησε με προσοχή τις οδηγίες μου και πρώτον λύσσαξαν στη δίψα και δεύτερον έφαγαν σαγανάκι και όχι το «φοντύ του βλάχου» - ωστόσο βάφτισαν την περιγραφή μου άκρως εύστοχα.

Το λοιπόν, πιο εύκολο δεν γίνεται, πιο χορταστικό και πιο φιλικό προς θερμά πνεύματα και οινοπνεύματα.

Καθορίζετε τις ποσότητες ανάλογα με το πόσο θα κάνετε βουτιά στο βλάχικο φοντύ και διαλέγετε ένα βαθύ, βαρύ τηγάνι.
Χρειάζεστε τυριά, πιο γλυκά και πιο αλμυρά, διαφορετικά, βαρύτερα και λιγότερο λιπαρά για να πατάξετε τη μονοτονία.
Π.χ. απαραίτητα είναι το μετσοβόνε, μια γραβιέρα, κασέρι καλό (είδος σπάνιο αλλά ουχί ανέφικτο), ροκφόρ (ή μπλου τσηζ τώρα στις φτώχιες), κατσικίσιο φρέσκο. Αποφασίζετε πόσα είδη θέλετε και χωρίζοντας το τηγάνι σε τέταρτα ή έκτα ή όγδοα, κόβετε κομμάτια από κάθε είδος και δεν τα ανακατεύετε αλλά τα βάζετε με τάξη ανά είδος στο τηγάνι. Αν θέλετε ρίχνετε και λίγο άσπρο κρασί (μισό ποτηράκι, ανάμνηση από το φοντύ σαβουαγιάρ).

Αυτό είναι όλο! Βάζετε στη φωτιά του τζακιού το σκεύος σας και περιμένετε όλοι γύρω, εφοδιασμένοι με κομμένο ψωμί και τα ποτήρια απαραιτήτως γεμάτα (μη βάλετε καμμιά Κόκα Κόλα, καταστρέφετε το σύμπαν).

Κρίσιμο σημείο: μόλις, αλλά μόλις έχουν λειώσει και κάνουν φουσκάλες τραβάτε από την πολλή φωτιά και αρχίζει το πανηγύρι. Παπάρα του ψωμιού μέσα στο λιωμένο ζεστό τυρί! Παίζετε με τα είδη, εναλλάσσετε τις γεύσεις, δροσίζετε με το κρασί του ποτηριού σας. Μην τ’ αφήσετε παραπάνω! Θα εξελιχθεί σε σαγανάκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'