Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η μακαρονάδα του καύσωνα

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςΜακαρονάδα Πριμαβέρα, cucina povera, γρήγορη μακαρονάδα, ντομάτες, σκόρδο, βασιλικός

(photo: Shutterstock)
(photo: Shutterstock)

Εκείνα τα φοιτητικά μας καλοκαίρια, πριν από (πολλές) δεκαετίες όταν κάναμε διακοπές με αντίσκηνα (με ένα γκαζάκι και ένα κατσαρόλι όλο κι όλο) ή σε χωριάτικα σπίτια με ελάχιστες ανέσεις, οι φίλοι μας, που σπούδαζαν στη γείτονα χώρα, μας γνώρισαν την «cucina povera», με άλλα λόγια την  μαγκιά των Ιταλών να μετατρέπουν ταπεινά υλικά σε γαστρονομική πανδαισία.

«Φτωχική κουζίνα», βέβαια, έχουμε κι εμείς εδώ και ευτυχώς την ανακαλύψαμε και τη διατηρήσαμε και έγινε της μόδας τα τελευταία χρόνια. Και δεν είναι τίποτα άλλο από αυτές τις υπέροχες συνταγές, που προσάρμοζαν στα γρήγορα οι νοικοκυρές σε ορεινά χωριά και σε άγονα νησιά, ανάλογα με τα υλικά που είχαν στους κήπους και στα κελάρια τους.

Μια τέτοια συνταγή θυμήθηκα με το που έπιασαν και φέτος οι ζέστες. Την κάνω κάθε καλοκαίρι και θυμάμαι τα νιάτα μου, όταν μαθαίναμε να μαγειρεύουμε και γοητευόμαστε από «καινά δαιμόνια». Σιγά τώρα, θα μου πείτε μην είναι καινοτομία μια μακαρονάδα προέκταση δροσερής ντοματοσαλάτας με  βασιλικό, και θα έχετε δίκιο. Και όμως ήταν κάποτε, όταν ο βασιλικός στα σπίτια μας δεν έμπαινε σε φαγητό, μόνο έδιωχνε τα κουνούπια από τις αυλές, τα καλοκαίρια. Σε αντίθεση με τις ιταλικές κουζίνες, φτωχές και πλούσιες, του Νότου κυρίως αλλά και του Βορρά.

Προαιρετικά μπορείτε να σοτάρετε ελαφρά τα τοματίνια στο τηγάνι (photo: Shutterstock)
Προαιρετικά μπορείτε να σοτάρετε ελαφρά τα τοματίνια στο τηγάνι (photo: Shutterstock)

Εχουμε και λέμε λοιπόν. Ποσότητες δεν χρειάζονται, σύμφωνα με το γούστο και την πείνα σας θα τις υπολογίσετε. Κατά βούληση. Μόνο τα υλικά θα σας πω:

Η μακαρονάδα του καύσωνα

 Υλικά

  • Μακαρόνια (σπαγγέτι, λινγκουίνι ή ταλιατέλες, κατά προτίμηση)
  • Ωριμες,  ζουμερές και νόστιμες ντομάτες ή τοματίνια κομμένα στη μέση
  • Φυλλαράκια βασιλικού
  • Αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • Σκόρδο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Παρμεζάνα τριμμένη ή άλλο τυρί για τρίψιμο

Προετοιμασία

Βάζετε μπόλικο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνετε αλάτι και τα ζυμαρικά. Τα βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Στο μεταξύ ξεφλουδίζετε και ξεσποριάζετε μεγάλες ώριμες και νόστιμες ντομάτες και τις κόβετε σε μια βαθιά σαλατιέρα προσεκτικά σε κυβάκια, γιατί θέλουμε και τα υγρά τους. Αλατίζετε ελαφρά.

Ρίχνετε επίσης το λιωμένο σκόρδο, τα φυλλαράκια του βασιλικού (ψιλοκομμένα αν είναι πλατύφυλλος), φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την παρμεζάνα ή άλλο τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας και το ελαιόλαδο, και ανακατεύετε απαλά.

Οταν βράσουν τα μακαρόνια, τα σουρώνετε και τα ρίχνετε στην ωμή σάλτσα. Ανακατεύετε απαλά για να αναμειχθούν καλά και σερβίρετε.

Καλή σας όρεξη!

ΥΓ Για την ιστορία, οι φίλοι μου την έλεγαν Πριμαβέρα (Ανοιξη) αυτή τη μακαρονάδα, αλλά μάλλον έκαναν λάθος. Γιατί εκτός από το λάδι, το σκόρδο και το ό,τι ήταν παρασκευή της δεκαετίας του 1970, η δική μας κόκκινη Πριμαβέρα, που ίσως γεννήθηκε μεν σε κάποιο ιταλικό σπίτι, αλλά δεν είχε άλλο κοινό με την ιταλό-αμερικάνικη καταπράσινη Pasta Primavera, που έγινε διάσημη εκείνη την εποχή, όπως ανακάλυψα ψάχνοντας.

Pasta Primavera

Γεννήθηκε, λέει ο θρύλος, τη δεκαετία του 1970 στο «Le Cirque», ένα κομψό γαλλικό εστιατόριο της Νέας Υόρκης με ιταλό σεφ. Το εστιατόριο έχει κλείσει πια, η συνταγή όμως του Σίριο Ματσιόνι, που δόξαζε τα ανοιξιάτικα λαχανικά, έγινε διάσημη και επέζησε όπως ήταν αναμενόμενο. Σήμερα μάλιστα κυκλοφορεί σε αναρίθμητες εκδοχές, παρά το γεγονός ότι ο γάλλος πατρόν δεν ήθελε να ακούει λέξη για τη μακαρονάδα που ετοίμαζε η γυναίκα του σεφ για το προσωπικό με τα πράσινα λαχνικά εποχής που είχαν περισσέψει στην κουζίνα …

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες