Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ενα κέικ με μπόλικη κανέλα και λίγο μήλο

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςκέικ με κανέλα και μήλο, κανέλα και ζάχαρη

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Η κανέλα, η δική μου αναμφισβήτη βασίλισσα των μπαχαρικών, μαζί με την παρέα της, το πιπέρι, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και λοιπά αρωματικά και διεγερτικά της κουζίνας, μπορούν να σου διευρύνουν τους ορίζοντες, να φέρουν στο σπίτι αρώματα και εικόνες εξωτικές, ειδικά τον χειμώνα όταν όλα είναι μουντά γύρω.

Ενα κέικ με πάρα πολλή κανέλα, λοιπόν, αποφάσισα να φτιάξω, για το πρωινό, για τον απογευματινό καφέ και για εκείνη την ανάγκη για μια λιχουδιά, τέλος πάντων, που σε πιάνει το βράδυ την ώρα που βλέπεις ΕΡΤφλιξ και έξω κάνει παγωνιά.

Τα υλικά απλά, τα έχεις στο ντουλάπι. Δυο αβγά, λίγο αλεύρι, γάλα και γιαούρτι, βούτυρο (προσωπικά προτιμώ το σησαμέλαιο για την διακριτικά ξηροκαρπάτη γεύση και την πιο ανάλαφρη υφή που δίνει στο γλυκό μου), ζάχαρη (καστανή κατά προτίμηση) και μπόλικη κανέλα. Και επειδή μια εμμονή με τα μήλα την έχω, πρόσθεσα και μήλο κομμένο σε κυβάκια. Τώρα εσείς μπορείτε να ρίξετε και λίγο τριμένο καρύδι. Του πάει πολύ.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Αλλά προσέξτε. Αν βάλετε και σκόνη γαρίφαλο (προαιρετικό) να είναι λίγο ίσα-ίσα μια πρέζα στη μύτη του μαχαιριού. Γιατί έκανα το λάθος να ρίξω λίγο παραπάνω και κατά τόπους προσπαθεί να επιβληθεί στην ευγένεια της κανέλας.

Κέικ με κανέλα και μήλο

Υλικά

  • 250 γρ αλεύρι ΓΟΧ
  • 1 κγλ μαγειρική σόδα
  • 1 κγλ μπέικινγ πάουντερ
  • 1/2 κγλ αλάτι
  • 2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125 γρ ζάχαρη κατά προτίμηση καστανή
  • 80 ml σησαμέλαιο (ή λιωμένο βούτυρο)
  • 160 ml φρέσκο γάλα (ή αραιωμένο κουτιού)
  • 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
  • λίγη βανίλια
  • 1-2 μήλα (προαιρετικά)
  • καρυδόψυχα τριμμένη (προαιρετικά)

Για την κανελοζάχαρη

  • 100 γρ ζάχαρη καστανή
  • 1 κσ κανέλα σκόνη
  • 1 πρέζα γαρίφαλο σκόνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ανάβουμε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 175-180 βαθμούς Κελσίου.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κανελοζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια ενάμιση μήλο.

Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικινγκ, τη σόσα και το αλάτι.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το σησαμέλαιο ή το βούτυρο λιωμένο, το γάλα, το γιαούρτι και τη βανίλια και χτυπάμε λίγο ακόμη να αναμειχθούν τα υλικά. 

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Τέλος προσθέτουμε και τα μήλα. 
Σε μακρόστενη φόρμα τοποθετούμε  ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί (για να βγει εύκολα το κέικ μετά το ψήσιμο) και ρίχνουμε τον μισό χυλό.

Στρώνουμε στην επιφάνεια τη μισή κανελοζάχαρη και ξεκινώντας από τη μια άκρη της φόρμας με ένα μαχαίρι κάνουμε κύκλους.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Ρίχνουμε από πάνω τον υπόλοιπο  χυλό και σκορπίζουμε την υπόλοιπη κανελοζάχαρη στην επιφάνειά του. Επαναλαμβάνουμε τις κυκλικές κινήσεις με ένα μαχαίρι και τέλος ρίχνουμε από πάνω λίγο λιωμένο βούτυρο.

Ψήνουμε για περίπου 45-60 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Μετά από τουλάχιστον μισή ώρα και αφού φουσκώσει το κέικ, σκεπάζουμε χαλαρά με ένα αλουμινόχαρτο για να μην καεί η επιφάνεια του γλυκού. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι και αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα περίπου μία ώρα.

Μπορείτε αν θέλετε να το φυλάξετε (αφού κρυώσει εντελώς) στην κατάψυξη, για περίπου έναν μήνα (και το πολύ δύο), τυλιγμένο με λαδόχαρτο και μετά σε νάιλον σακούλα. Γίνεται καλύτερο αν το αφήσετε να ξεπαγώσει με την ησυχία του στην ψύξη για μια μέρα, πριν το βγάλετε από το ψυγείο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'