Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γιουβαρλάκια σούπα αβγολέμονο

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςγιουβαρλάκια, αβγολέμονο

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Τελικά δεν το γλίτωσα· τον άρπαξα τον κορονοϊό κι ας είναι καλά  η επιστήμη που μας έδωσε το κατάλληλο φάρμακο. Μπορεί να μου ανέβηκε ο πυρετός, να πονοκεφάλιασα επίσης δυο μέρες με σώμα ολόκληρο να πονάει σαν να με είχαν σπάσει στο ξύλο, αλλά η γεύση και η όσφρηση δεν πειράχτηκαν.

Ισα-ίσα· μπορεί για λίγες μέρες να μου κόπηκε εντελώς η όρεξη αλλά η επιθυμία για νοστιμιές μεγάλωσε. Από τα πρώτα πράγματα που λιμπίστηκα, τι νομίζετε ότι ήταν;  Τα γιουβαρλάκια φίλες και φίλοι μου. Και επειδή χρόνο είχα να τα ονειρευτώ, έφτιαξα με το μυαλό μου τη συνταγή στην εντέλεια.

Μόλις μπόρεσα, λοιπόν, να βγω από το σπίτι, έτρεξα στον Κοτρώτσο που εκτρέφει δικά του μοσχάρια στο βουνό εδώ κοντά· μου έδωσε ωραίο κιμά και κάτι κόκκαλα άλλο πράμα για ζωμό, γυρνώντας πέρασα και από τη μανάβισσα για άνηθο και μαϊντανό, αλλά ξέχασα την τελευταία στιγμή να κόψω από τη γλάστρα φρέσκο δυόσμο· σας συνιστώ όμως να μην την πατήσετε όπως εγώ. Θυμηθείτε, τα πιο νόστιμα γιουβαρλάκια θέλουν και μπόλικο δυόσμο.

Πρώτα-πρώτα, έβαλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα κόκκαλα με μπόλικο νερό να βράσουν (εξαντλητικά). Επίσης έβαλα σε ένα μπολ με νερό ένα φλιτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα, αφού το ξέπλυνα καλά, και το άφησα να φουσκώσει.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Ψιλόκοψα μισό μάτσο άνηθο και άλλο τόσο μαϊντανό, έτριψα στον τρίφτη ένα καρότο και δυο κρεμμύδια άσπρα, και τα ζύμωσα όλα αυτά με τον κιμά, αφού πρόσθεσα επίσης ένα κουταλάκι αλάτι Μεσολογγίου, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το στραγγισμένο ρύζι.

Σε ένα δισκάκι έριξα αλεύρι και αλεύρωνα τα μπαλάκια. Τα μισά τα έριξα σε χαμηλή κατσαρόλα με ζωμό (που έβραζε), τόσο ώστε να τα σκεπάζει.

Οταν έβραζαν πρόσθεσα στο ζουμί τους και ένα φλιτζανάκι του καφέ, μπασμάτι καλά ξεπλυμένο. Αφησα να βράσει 1-2 λεπτά και έκλεισα τη φωτιά.

Στο μεταξύ ετοίμασα το αβγολέμονο. Χτύπησα ένα ασπράδι , πρόσθεσα τον κρόκο και συνεχίζοντας να χτυπάω πρόσθεσα έναν κύβο παγωμένου λεμονιού (δεν έχουν γίνει ακόμα τα φρέσκα και βολευόμαστε με χυμό που έχουμε καταψύξει) και ένα κουταλάκι (φουσκωτό) κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό.  Με ένα κουτάλι πρόσθετα ζεστό ζωμό από το φαγητό που είχε σταματήσει πια να βράζει και όταν έπεσε μπόλικο, άδειασα το μπολ με το αβγολέμονο στην κατσαρόλα, την ανάδευσα, τη σκέπασα και πήγα απέναντι στη θάλασσα για το πρώτο μου φθινοπωρινό μπάνιο.

Τα γιουβαρλάκια μου ήταν όπως τα είχα ονειρευτεί. Τέλεια! Πιο νόστιμα και από της μανούλας μου που έκανε όλα τα άλλα αλλά δεν έβαζε καρότο.

Σημειώσεις

Με 650 γρ κιμά, 2 κρεμμύδια, 1 καρότο, 1 φλ, του καφέ ρύζι και από ½ ματσάκι άνηθο και  βγήκαν 32 μπαλάκια.

Τα μισά τα μαγείρεψα και τα άλλα μισά τα αλεύρωσα καλά-καλά, τα τίναξα και τα έβαλα με ένα δισκάκι στην κατάψυξη. Μόλις παγώσουν θα τα ρίξω σε ένα σακούλι και θα τα έχω έτοιμα για βράσιμο την άλλη εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'