Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Το σπανακόρυζο της Πόλλυς

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςσπανακόρυζο, χυμός και ξύσμα λεμονιού

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Οι συνταγές των παραδοσιακών συνταγών είναι  κοινό κτήμα όλων μας καθώς τα τεφτέρια γιαγιάδων και μανάδων περνάνε από γενιά σε γενιά. Ωστόσο κάποιες οικιακές μαγείρισσες, και μάγειροι αντιστοίχως, έχουν το χάρισμα να βάζουν κάτι μικρό δικό τους δίνοντας ιδιαίτερη νοστιμιά σε ένα καθημερινό πιάτο.

Κάτι τέτοιο συνέβη με το σπανακόρυζο, που σας εξομολογούμαι, ότι δεν ανήκει στα αγαπημένα μου φαγητά. Ισως γιατί δεκαετίες μετά διατηρώ μια πικρή ανάμνηση από ένα πολύ κακό σπανακόρυζο στο φοιτητικό εστιατόριο (στην Πανεπιστημιακή Λέσχη στην Ιριδα, για όσους τυχόν θυμούνται το στέκι μας της Φυσικομαθηματικής). Ισως και γιατί το σπανακόρυζο δεν ήταν από τα επιτυχημένα φαγητά της μαμάς μου, που κατά τα άλλα ήταν απίθανη μαγείρισσα.

Ποτέ, ωστόσο, δεν αρνούμαι να δοκιμάσω τα φαγητά της φίλης μου της Πόλλυς γιατί πολλές φορές με έχει εκπλήξει ευχάριστα. Οπως έγινε και αυτή τη φορά με το σπανακόρυζό της, που έγινε και δικό μου. Τι έκανε τη διαφορά; Το ρύζι μπασμάτι και το αβγολέμονο. Η Πόλλυ, μάλιστα, ψιλοκόβει άνηθο προσθέτει και ξύσμα λεμονιού στο αυγολέμονο, πράγμα που κάνω πια και εγώ. Και την Τρίτη έτρεξα στη λαϊκή για να πάρω ολόφρεσκο baby σπανάκι από το χωράφι της Τασίας στο Μούλκι, για να το φτιάξω κι εγώ.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

ΥΓ Την επόμενη φορά, όμως, θα το δοκιμάσω και με ρύζι για ριζότο, γιατί ωραίο θα είναι και παχουλό, χυλωμένο, τι λέτε;

Σπανακόρυζο  

Υλικά

  • 2/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ κιλό κοντόφυλλο σπανάκι
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι μπασμάτι
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1/3 κουταλάκι πιπέρι

Για το αυγόκομμα:

  • 2 αυγά ολόκληρα
  • ½ ματσάκι άνιθο
  • 2 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Παρασκευή

Καθαρίζουμε το σπανάκι από τα χαλασμένα φύλλα, αφαιρούμε τη ρίζα έτσι ώστε να μην ενώνονται πλέον τα φύλλα και κόβουμε κάθε ματσάκι σε  δύο - τρία κομμάτια.   Πλένουμε σε μεγάλη λεκάνη μερικές φορές μέχρι το νερό να βγαίνει στο τέλος καθαρό.  Στραγγίζουμε.

Σε μια αβαθή κατσαρόλα (ή γουόκ) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.  Προσθέτουμε το κρεμμύδι αφού το ψιλοκόψουμε και το τσιγαρίζουμε καλά.  Προσθέτουμε το καθαρισμένο  σπανάκι ανακατεύοντας  κάθε τόσο,  σταδιακά.  Τσιγκουνευόμαστε το νερό,  αλλά το προσθέτουμε εφόσον χρειαστεί.   Ψήνουμε περίπου 10-15 λεπτά. Αλατίζουμε,  πιπερώνουμε. Προσθέτουμε το ρύζι. Το μπασμάτι βράζει σε 10-11 λεπτά.  Υπολογίζουμε τον χρόνο.  Ανακατεύουμε καλά.  Σε ένα μπολ βάζουμε τα δύο αυγά,  τον άνηθο πολύ ψιλοκομμένο, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.  Σταδιακά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία.  Οταν είμαστε έτοιμοι για το αυγόκομμα προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.  Προσθέτουμε το αυγόκομμα στη κατσαρόλα.  Γυρίζουμε προσεκτικά με μια κουτάλα,  σβήνουμε το μάτι.  Σε ένα λεπτό κατεβάζουμε από το μάτι.   Μμμ!

Και μερικές σημειώσεις από μένα

  • Στα υλικά μαζί με το ξερό κρεμμύδι, προσθέτω 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια και ένα πράσο. Τα ψιλοκόβω και τα ρίχνω στην κατσαρόλα με λίγο νερό να αχνιστούν. Μόλις εξατμιστεί το νερό προσθέτω το ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζω. Βάζω πράσο όπου μπαίνει κρεμμύδι, είναι ένα υπέροχο λαχανικό που γλυκαίνει το φαγητό
  • Το ρύζι, το ξεπλένω μερικές φορές μέχρι να βγει καθαρό το νερό και μετά το αφήνω για περίπου μισή ώρα σε ένα μπολ με νερό
  • Για το αυγολέμονο (ή αυγόκομμα, μ’ αρέσει η λέξη! Είχα χρόνια να την ακούσω) χτυπάω πρώτα το ασπράδι να γίνει ελαφριά μαρέγκα και μετά προσθέτω τον κρόκο, τον χυμό λεμονιού, ξύσμα και ψιλοκομμένο άνηθο και σιγά – σιγά ανακατεύοντας ζωμό από το φαγητό. Όταν ζεσταθεί αρκετά και δεν κινδυνεύει πλέον να κόψει, το αδειάζω στην κατσαρόλα και την αναδεύω να πάει παντού.
  • Το φαγητό είναι πολύ νόστιμο και νηστίσιμο, δηλαδή χωρίς αυγά. Σε αυτή την περίπτωση ρίχνετε τον ψιλοκομμένο άνηθο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού πριν το σερβίρετε. Ακόμη μπορείτε (προαιρετικά) να προσθέσετε από την αρχή λίγη ώριμη ντομάτα τριμμένη, τοματίνια ή χυμό ντομάτας ή μια κουταλιά μπελτέ.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'