Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με κακάο και πορτοκάλι

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςχαλβάς, σιμιγδάλι, κακάο, φλούδα πορτοκάλι, χυμός πορτοκάλι, εσπεριδοειδή, σησαμέλαιο, εύκολο γλυκό, νηστίσιμοι, νηστεία

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Χαλβάδες έχουμε πολλούς, Με ένα κλικ εδώ, θα τους βρείτε όλους σε κάθε δυνατή παραλλαγή. Ωρα όμως είναι να δοκιμάσετε και τον αγαπημένο μου με σησαμέλαιο, κακάο και πορτοκάλι!

Η παραδοσιακή συνταγή του σιμιγδαλένιου χαλβά είναι μια απλή αριθμητική πρόοδος, που δεν την ξεχνάς με τίποτα. 1:2:3:4. Δηλαδή 1 ποτήρι ελαιόλαδο, 2 ποτήρια σιμιγδάλι, 3 ποτήρια ζάχαρη, 4 ποτήρια νερό.

Επειδή όμως έχουμε μάθει πια να τρώμε πιο άγλυκα τα γλυκά μας, κλέβω ένα ποτήρι ζάχαρη και η σειρά γίνεται 1:2:2:4.

Και να λείπει το 3; Αποκλείεται, είναι γνωστή η αγάπη μου για το τρία. Άρχισα, λοιπόν, τα παιχνίδια και τους πειραματισμούς.

Πρόσθεσα 3 πορτοκάλια, 4 κουταλιές άγλυκο κακάο, καστανή ζάχαρη αντί για άσπρη και αντί για ελαιόλαδο, έβαλα παρθένο σησαμέλαιο (μόνο ένα ελληνικό υπάρχει στην αγορά και είναι άριστο, δεν θα μπερδευτείτε). Δοκιμάζοντας μείωσα και την ποσότητα του λαδιού κατά 1/3. Γιατί παρατήρησα ότι, όταν χρησιμοποιείς αυτό το απίθανο λάδι με τη σουσαμένια γεύση, χρειάζεσαι λιγότερο.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Σας μπέρδεψα; Πάμε πάλι από την αρχή. Αξίζει τον κόπο, γιατί αυτός ο χαλβάς είναι διαφορετικός, υπέροχος, πανεύκολος. Όχι απαραίτητα για τις ημέρες της νηστείας, τρώγεται ευχάριστα όλο το χρόνο. Θέλει μόνο προσοχή, γάντια, κουτάλες με μακρύ χέρι και μια βαθιά κατσαρόλα. Γιατί πηδάει όταν κοχλάζει και μπορεί να σου κάψει τα χέρια.

Υλικά

  • 2/3 ποτηριού σησαμέλαιο
  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
  • 1,5-2 ποτήρια ζάχαρη καστανή
  • 4 ποτήρια νερό (ή 3 ποτήρια νερό και 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού)
  • 1 φλυτζάνι αμύγδαλα φιλέ
  • 4 κ.τ.σ. κακάο
  • 3 πορτοκάλια ακέρωτα, τη φλούδα λεπτοκομμένη
  • 3 κ.τ.σ. ζάχαρη καστανή (προαιρετικό)

Ξεπλένω και στεγνώνω τα πορτοκάλια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρώ προσεκτικά τη φλούδα τους (μόνο το πορτοκαλί μέρος) και την κόβω σε μικρά μπαστουνάκια. Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό, τη ζάχαρη, το κακάο και τις φλούδες του πορτοκαλιού να βράσουν μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνω τον χυμό και ανακατεύω καλά.

Προαιρετικά, αντί να ρίξω τις φλούδες στο σιρόπι. βάζω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτω τη ζάχαρη και τα μπαστουνάκια της πορτοκαλόφλουδας και τα αφήνω να καραμελώσουν. Προσθέτω και τα αμύγδαλα και ανακατεύω μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα αποσύρω και τα αφήνω στην άκρη.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το σησαμέλαιο και προσθέτω το σιμιγδάλι. Χαμηλώνω τη φωτιά και ανακατεύω συνεχώς με μια μακριά ξύλινη κουτάλα ώσπου να αρχίσει το σιμιγδάλι να σκουραίνει ελαφρώς. Προσθέτω τις καραμελωμένες πορτοκαλόφλουδες και τα αμύγδαλα. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια βαθιά κουτάλα ρίχνω σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι μέσα στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, γιατί ο χαλβάς που κοχλάζει είναι επικίνδυνος καθώς πετάγεται και μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα.

Συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να απορροφήσει τα υγρά να στεγνώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τον κατεβάζω από τη φωτιά και μοιράζω σε ατομικά φορμάκια ή σε ένα μεγάλο μπολ.

Τιπς

  • Δεν είναι απαραίτητο να φτιάξουμε σιρόπι. Παρατήρησα ότι ο χαλβάς γίνεται εξίσου καλός αν προσθέσουμε όλα τα υλικά μαζί στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι.
  • Για περισσότερο άρωμα, αντί για τρία πορτοκάλια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πορτοκάλι, ένα λεμόνι, ένα περγαμόντο και δύο μανταρίνια. Κόβουμε τη φλούδα τους σε μπαστουνάκια και τα καραμελώνουμε στο τηγάνι με λίγη ζάχαρη.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος του νερού με το χυμό από τα πορτοκάλια. Προσοχή, όμως. Αν τα πορτοκάλια σας είναι γλυκά, μειώστε ακόμη περισσότερο τη ζάχαρη, δηλαδή φτιάξτε σιρόπι με 1,5 ποτήρι ζάχαρη, 3 ποτήρια νερό και 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • Αντί για καραμελωμένη φλούδα, μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, λεμόνι ή άλλο εσπεριδοειδές.
  • Επίσης, αντί για αμύγδαλα, μπορούμε να προσθέσουμε καρύδια ή κουκουνάρι και λίγες σταφίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'