Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γλυκό με μήλο από το Μπολτζάνο

Θεόδωρου Σταμούλη Συνταγέςμηλόπιτα, ιταλική μηλόπιτα, γλυκό με μήλο του Μπολτζάνο

(photo: Άκης Ορφανίδης)
(photo: Άκης Ορφανίδης)

Όταν μια συνταγή είναι πάρα πολύ εύκολη και δίνει καλό αποτέλεσμα δεν την ξεχνάς. Χρόνια τώρα μαγειρεύω για τους αγαπημένους μου αυτό το πανεύκολο γλυκό που στέκεται ακομπλεξάριστα δίπλα σε πιο περίπλοκα και γνωστά γλυκά με μήλο. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μία tarte tatin ή ένα apple crumble.

Με σύντομο χρόνο προετοιμασίας και ελάχιστο μπελά στην κουζίνα σκορπάς τη χαρά. Φτιάχνεις ένα κουρκούτι σε μια λεκάνη, ανακατεύεις μέσα μήλα κομμένα σε φέτες, τα βάζεις στη φόρμα και τα ψήνεις.

Η ονομασία του γλυκού προέρχεται από το Μπολτζάνο της βόρειας Ιταλίας όπου παράγονται πολλά μήλα και το φτιάχνουν παραδοσιακά. Δοκιμάστε το ζεστό με παγωτό ή σκέτο συνοδεία καφέ... 

(photo: Άκης Ορφανίδης,My Ceramics Pouladakis Stoneware )
(photo: Άκης Ορφανίδης,My Ceramics Pouladakis Stoneware )

Μηλόπιτα του Μπολτζάνο

Σκεύος

  • 1 στρογγυλό ταψί 20-25 εκατοστά. Βολεύουν και οι αποσπώμενες φόρμες για γλυκά (springform pan)

Υλικά

  • 4 μεσαία μήλα (κάνουν όλα τα είδη, προτείνω τα Γκράνι Σμιθ από την Αγιά)
  • 2 μεσαία αυγά
  • 100 γρ μαύρη ζάχαρη (γίνεται και με λευκή)
  • 1 βανίλια φρέσκια ή μία βανιλίνη
  • 110 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 120 γρ γάλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 70 γρ αλεύρι ολικής άλεσης (γίνεται και με ΓΟΧ)
  • 10 γρ μπέικιν πάουντερ

Παρασκευή

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς.  Κόβεις στρογγυλό ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί σε μέγεθος που να αγκαλιάζει εσωτερικά το ταψί και τα τοιχώματά του. Βουτυρώνεις το ταψί εσωτερικά και στρώνεις πιέζοντας το αντικολλητικό χαρτί ώστε να κάθεται σταθερά. 

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάς με το σύρμα το αυγό και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτεις με τη σειρά τη βανίλια, το βούτυρο, το αλάτι, το γάλα. Τέλος ανακατεύεις το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. 

Καθαρίζεις τα μήλα και τα κόβεις σε λεπτές φέτες. Τα ρίχνεις στο μπολ με τη ζύμη και ανακατεύεις.  Μεταφέρεις το μείγμα στο ταψί και το βάζεις στο φούρνο. Ψήνεις για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει το γλυκό και καλύπτεις με αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί. Συνεχίζεις το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα. Το βγάζεις από το φούρνο και το αφήνεις να κρυώσει.

Εύχομαι καλή επιτυχία

Info

  • Akis Orfanidis Photography
  • My Ceramics Pouladakis Stoneware

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Θεόδωρου Σταμούλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'