Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ροδινά, φασόλια με καρότα, κολοκυθάκι και πιπεριές

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςροδινά, ξεσπυρισμένα φασόλια, φρέσκα φασόλια, Κορινθία, Δερβένι, φασολάδα, φασόλια χάντρες

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Με τη φασολάδα εξομολογούμαι ότι δεν είχα ποτέ ιδιαίτερα καλές σχέσεις μέχρι που ανακάλυψα ότι βασικά η γεύση του σέλινου είναι που μου χαλάει τη διάθεση στο συγκεκριμένο φαγητό, ειδικά όταν το βάζουν σε υπερβολική ποσότητα. Πώς το ανακάλυψα; Δοκιμάζοντας ροδινά, πιάτο έκπληξη, και ένα από τα ελάχιστα χαρακτηριστικά φαγητά που έχει το Δερβένι Κορινθίας. (Εξομολογούμαι ότι μέχρι πριν από μερικούς μήνες που εγκαταστάθηκα μόνιμα πλέον, νόμιζα πως δεν έχουν κανένα τοπικό φαγητό έσφαλα όμως).

Στην αρχή πρόσεξα ότι η λέξη ροδινά έχει ιδιαίτερη επίδραση στους (απόδημους) Δερβενιώτες: καθώς εκφέρεται συνοδεύεται με μια έκφραση νοσταλγίας, πόθου, ευχαρίστησης και μια λάμψη στα μάτια. Μετά κατάλαβα ότι πρόκειται για φασόλια και όχι για γλυκό, στη συνέχεια η καλή μου γειτόνισσα η Ελένη με έβαλε να ξεσπυρίσω μια σακούλα, που μας ήρθε από ένα ορεινό χωριό εδώ πιο πάνω, και μου έμαθε τη συνταγή.  

Βασικά είναι φασόλια που τα μαζεύουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αφού κιτρινίσουν, τα ξεσπυρίζουν και τα φυλάνε στην κατάψυξη. Είναι πιο μεγάλα από τις βανίλιες Φενεού (ΠΟΠ ποικιλία της Κορινθίας) αλλά και από τα κλασικά φασόλια άλλων περιοχών, πιο τρυφερά, πιο τσουπωτά και κυρίως πιο γλυκά, με μια φρεσκάδα που δεν έχουν τα ξερά!

Εμείς λοιπόν εδώ (ναι εμείς λέω γιατί ακολουθώ τις συνήθειες του τόπου) τα ξεσπυρίζουμε και τα φυλάμε στην κατάψυξη για να διατηρήσουν την φρεσκάδα τους όλο τον χειμώνα. Τα μαγειρεύουμε με ντομάτα κρεμμύδι, καρότο, πιπεριές πράσινες και κόκκινες, και κολοκυθάκι. Εγώ προσθέτω επιπλέον λίγο μηλέικο μπελτέ, το φετίχ της κουζίνας μου, γλυκοκαυτερή πιπεριά σε νιφάδες ή σε σκόνη, και μια ιδέα μαύρη ζάχαρη.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Εχω υπολογίσει ότι ενάμιση φλιτζάνι του τσαγιού με τα ανάλογα ψιλοκομμένα λαχανικά είναι ακριβώς δύο μερίδες. Και επειδή δεν μου αρέσει καθόλου η σπατάλη του φαγητού, ψιλοκόβω μεγαλύτερες ποσότητες λαχανικών, τις μοιράζω σε σακουλάκια για 2 μερίδες το καθένα και τα καταψύχω επίσης. Και ιδού έτοιμο στο άψε σβήσε το σημερινό φαγητό.

Αν τα βρείτε κάπου (τα καλοκαίρια σε όλα τα μανάβικα και τις λαϊκές της Κορινθίας) μην τα προσπεράσετε, γιατί θα χάσετε. Αλλά μπορείτε να τα φτιάξετε και με κατεψυγμένα φασόλια χάντρες που υπάρχουν στα μπακάλικα.

Ροδινά, φασολάδα με καρότα, κολοκυθάκι και πιπεριές

Υλικά για 4 πιάτα

  • 3 φλ του τσαγιού φασόλια ξεσπυρισμένα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο και 1 κόκκινη Φλωρίνης σε κυβάκια
  • 1-2 κολοκυθάκια σε κυβάκια
  • ½ μικρό κουτί ντοματάκια
  • 1 κ.τ.γλ μπελτέ
  • 1 κ.τ.γλ. ζάχαρη μαύρη ή καστανή
  • 2 – 3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι, λίγο μπούκοβο ή γλυκοκαυτερή πιπεριά σκόνη (προαιρετικό)

Παρασκευή

Σε χαμηλή και πλατιά κατσαρόλα ρίχνω τα κατεψυγμένα φασόλια και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να πάρουν μια δυο βράσεις. Τα σουρώνω σε ψιλό σουρωτήρι και τα ξαναρίχνω στην κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο να σοταριστούν ελαφρά. Προσθέτω τον μπελτέ, το πιπέρι και τη ζάχαρη και ανακατεύω απαλά. Ρίχνω τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα λαχανικά και καυτό νερό να τα σκεπάζει. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ζεστό νερό ακόμη και τα βράζω μέχρι να μελώσει η σάλτσα τους.

Tips

  • Σερβίρουμε τα φασόλια χλιαρά με λακέρδα, ρέγκα ή αντζούγιες για συνοδεία και ελιές θρούμπες.
  • Τι πίνουμε; Εμείς εδώ ένα δροσερό Μοσχοφίλερο, τυπική ποικιλία της περιοχής μας ή μια ωραία ρετσίνα από Σαββατιανό (αν έχουμε)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'