Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ας αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι με ένα ραβανί

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςραβανί, ρεβανί, ριβανί, σάμαλι, μπασμπούσα, σάμπαλι, σιροπιαστό γλυκό, Μεσόγειος, Τουρκία, Συρία, Αίγυπτος

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Ραβανί, ρεβανί, ριβανί, σάμαλι, σάμπαλι, μπασμπούσα. Όλα παραλλαγές στο ίδιο θέμα είναι, γλυκά της Μεσογείου (ίσως και λίγο παραπέρα) με βασικό υλικό το σιμιγδάλι, ψιλό και χοντρό. Σάμπαλι το λένε στη Συρία και στην Τουρκία, όπου το κάνουν με γιαούρτι, χωρίς άλλα λιπαρά, και το αρωματίζουν με λεμόνι και μαστίχα ή ροδόνερο, κάθε σπίτι και άλλη συνταγή. Στη Βόρεια Αφρική πάλι, η μπασμπούσα περιέχει επιπλέον λίγο γάλα και βούτυρο πρόβειο (το βάζουν και στο σιρόπι), οπότε γίνεται ένα γλυκό ακόμη πιο αφράτο.

Εμείς το λέμε σάμαλι και η συνταγή του μας ήρθε από την Πόλη,. Τώρα θα τσεκάρω ποιος θυμάται τη φωνή του μικροπωλητή  στα γήπεδα της δεκαετίας του 1960: «Σάμαλι, παστέλι, κοκ…» φώναζε ο τύπος με την τραγιάσκα και τον ξύλινο δίσκο κρεμασμένο από τον λαιμό, που πέρναγε και από πλατείες, ακόμα και έξω από το σχολείο μας. Τον ακούγαμε και ίδρωνα από την επιθυμία αλλά χωρίς καμία ενοχή. Κάπου κάπου κατάφερνα να μαζέψω το απαραίτητο ποσό και απολάμβανα την απαγορευμένη ηδονή του σπυρωτού σιμιγδαλιού που έσκαγε στο δόντι βουτηγμένο στο σιρόπι αλλά στεγνό. Ηταν το «βρώμικο» της εποχής (μαζί με το σουβλάκι) και άρα απαγορευμένο από τη μάνα μας, που για να καταλάβατε πόσο ακραία ήταν, ένα θα σας πω: έξω από το σπίτι έτρωγε μόνο πατάτες τηγανητές άντε και καμιά μπριζόλα.

Ξέφυγα. Πάμε πάλι πίσω στο γλυκό. Αν τώρα προσθέσεις στη συνταγή και αβγά έχεις το ρεβανί, όπως το λένε στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, που θεωρείται παραδοσιακό και σε πολλά μέρη δικά μας, όπως στη Βέροια για παράδειγμα, που φημιζεται για το ραβανί της. Και αν αντικαταστήσεις το σιμιγδάλι με αλεύρι έχεις την γιαουρτόπιτα ή πάστα όπως έλεγε η γιαγιά μου η Κωστάντω, το πιο αμπιγιέ γλυκό της με δεκάδες αβγά. Μερικές φορές, μάλιστα, το έκανε ακόμη πιο επίσημο: δίχρωμο, μισό με καρύδι τριμμένο και μισό (από πάνω) σκέτο κίτρινο με άρωμα βανίλια – λεμόνι.

Ρεβανί από την Τουρκία πασπαλισμένο με ινδοκάρυδο (photo: Wikipedia)
Ρεβανί από την Τουρκία πασπαλισμένο με ινδοκάρυδο (photo: Wikipedia)

Τη γεύση του μου θύμισε το ραβανί που έφτιαξε τον Δεκαπενταύγουστο η Ελένη, η αγαπημένη μου γειτόνισσα εδώ στο Δερβένι, με την οποία ανταλλάσσουμε συστηματικά συνταγές. Μόνο που το δικό της ραβανί είναι πολύ πιο ελαφρύ από την πάστα της γιαγιάς μου, και θα το προτιμήσω τώρα που θέλω να φτιάξω ένα γλυκό για να αποχαιρετίσουμε αυτό το δύσκολο καλοκαίρι και να μαλακώσουμε λιγάκι την αγωνία για τον επερχόμενο χειμώνα που κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει, αν και όλες οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.

Ραβανί

Υλικά

  • 4 αβγά
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 ποτήρι αλεύρι ΓΟΧ
  • 1 ποτήρι γάλα φρέσκο
  • 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού 
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1/2 κ.τ.γλ. αλάτι
  • 3 κ.τ.γλ. μπέικιν πάουντερ 

Για το σιρόπι

  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 1/2 ποτήρια νερό
  • φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τους κρόκους με τη ζάχαρη χωριστά. Προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων σιγά σιγά όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το γάλα ανακατεύοντας με μαρίζ μέχρι να ενοποιηθούν και στο τέλος ρίχνουμε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά. 

Αδειάζουμε το μείγμα σε πιρέξ ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για μισή ώρα, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια του γλυκού, χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου όσο ψήνεται.

Οταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, το περιχύνουμε με το γάλα που θα πρέπει να είναι χλιαρό, και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. 

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα του λεμονού και βάζουμε στη φωτιά. Βράζουμε για πέντε λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός.

Περιχύνουμε το κρύο ραβανί με το ζεστό σιρόπι, αφού το χαράξουμε σε κομμάτια για να και απορροφήσει πιο εύκολα το υγρό και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρουμε.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Σημείωση

Προαιρετικά πασπαλίζουμε με τριμένο φιστίκι, αμύγδαλο φιλέ ή καρύδα και συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'