Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πατάτες Hasselback, my way

Θεόδωρου Σταμούλη Συνταγέςπατάτες, Πατάτες Hasselback, ντιπ με γιαούρτι, κρασί, σεφ Σταμούλης Θεόδωρος, σομελιέ Χάρης Χρυσικόπουλος

(photo: Ακης Ορφανίδης)
(photo: Ακης Ορφανίδης)

Κάθε συνταγή που σας προτείνω είναι σαν να ξεκινάμε μία κουβέντα. Τη γράφω χρησιμοποιώντας απλά και λίγα υλικά και φυσικά εσείς μπορείτε να την αλλάξετε με τα υλικά που προτιμάτε και έχετε στο σπίτι. 

Πάντα αναρωτιέμαι τι τύχη θα έχει η συνταγή.  Αν θα τη διαβάσετε.  Αν θα τη δοκιμάσετε.  Παραλλαγές της υπάρχουν εκατοντάδες στο διαδίκτυο, όμως εγώ μοιράζομαι τις δικές μου στιγμές. Θα προτιμούσα να μαγειρεύαμε παρέα και με την γραφή των συνταγών είναι λιγάκι σαν να το προκαλώ.

Ο φίλος μου Χάρης Χρυσικόπουλος μας θέλει έξω από την κουζίνα, στο τραπέζι.  Να τρώμε παρέα και να δοκιμάζουμε συνδυασμούς με κρασάκια, που μας προτείνει.

Οι πατάτες Hasselback, όπως λέγονται διεθνώς, πήραν την ονομασία τους από κάποιο εστιατόριο στη Στοκχόλμη.  Όπως οι περισσότερες καλές συνταγές έτσι κι αυτές είναι πάρα πολύ εύκολες.  Μπορούν να πάρουν άπειρες παραλλαγές σαν αυτόνομο πιάτο ή να μπουν σαν γαρνιτούρα δίπλα στα περισσότερα φαγητά.

Επειδή είναι καλοκαιράκι, το πρώτο πράγμα που ήρθε στο μυαλό είναι το στραγγιστό γιαούρτι.  Έτσι στο σημερινό μου μοίρασμα, έκανα μια παραλλαγή: τις γέμισα με γραβιέρα και τις συνοδεύω τις πατάτες με γιαούρτι και λιαστή ντομάτα.

(photo: Ακης Ορφανίδης)
(photo: Ακης Ορφανίδης)

Πατάτες Hasselback, my way

Υλικά

 Για τις πατάτες

  • Πατάτες, 5 τεμάχια, περίπου 250 γρ, πολύ καλά πλυμένες
  • Ελαιόλαδο, 40 γρ
  • Βούτυρο, 25 γρ
  • Γραβιέρα, 100 γρ (χρησιμοποίησα Νάξου)
  • Αλάτι κατά βούληση

Για το συνοδευτικό ντιπ

  • Στραγγιστό γιαούρτι, 400 γρ
  • Λιαστές τομάτες σε ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, 100 γρ μαζί με το λάδι τους
  • Σκόρδο, 1 μικρή σκελίδα περίπου 3 γραμμάρια
  • Κρεμμύδι ξερό, 10 γραμμάρια
  • Ψωμί ψίχα 10 γραμμάρια
  • Βαλσαμικό ξύδι, 2 κουταλάκια του γλυκού και ανάλογα με τη γεύση
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Πώς ψήνω την πατάτα

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Κάνω παράλληλα βαθιά κοψίματα στην πατάτα, όπως στη φωτογραφία, περίπου ανά 3 χιλιοστά.

Βάζω τις πατάτες σε ταψί, τη μία δίπλα στην άλλη ώστε να χωράνε όσο το δυνατόν πιο εφαρμοστά.  Περιχύνω με λάδι.  Βάζω ένα κομματάκι βούτυρο πάνω στην καθεμία και αλατίζω.

Ψήνω για περίπου μία ώρα ανάλογα με τον φούρνο.  Πάντοτε τονίζω ότι κάθε φούρνος ψήνει σε διαφορετικό χρόνο.  Στα μέσα περίπου του ψησίματος καλό είναι να βγάλω το ταψί από το φούρνο και με κουταλάκι ή πινέλο να βάλω λίπος από τον πάτο του ταψιού πάνω στις πατάτες.

Οι πατάτες είναι έτοιμες όταν έχουν ροδίσει και έχει ζαρώσει χαρακτηριστικά το δέρμα τους «σαν ακορντεόν».  Όσο πιο ροδοψημένες, τόσο πιο νόστιμες.

Βγάζω το ταψί από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει όσην ώρα ετοιμάζω το ντιπ με το γιαούρτι.

Όταν κρυώσουν οι πατάτες, κόβω τη γραβιέρα μικρά πλακέ κομματάκια (σαν σφήνες)  ή την τρίβω σε χοντρό τρίφτη.  Μοιράζω το τυρί στα κενά από τις πατάτες.  Δεν είναι ανάγκη να είναι το τέλειο μοίρασμα.  Η γεύση μας ενδιαφέρει.

Ετοιμάζω το ντιπ με το γιαούρτι

Βάζω όλα τα υλικά εκτός από το γιαούρτι στο μούλτι και τα χτυπάω μέχρι να γίνουν μια χοντρή πάστα.  Μετά τα ανακατεύω σε μπολ με το γιαούρτι με αλατοπίπερο και ίσως λίγο ξύδι βαλσαμικό κατά βούληση.

Πριν σερβίρω το φαγητό, βάζω τις πατάτες στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.

Σερβίρω κάθε πατάτα με μία κουταλιά από το ντίπ από πάνω ή όπως ταιριάζει στο πιάτο μου.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Τι λέει ο σομελιέ μας, Χάρης Χρυσικοπουλος

Οι πατάτες υπήρξαν πάντα ενδιαφέρουσες για συνθέσεις γεύσης.  Στην προκειμένη περίπτωση η γραβιέρα την Νάξου δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα στο πιάτο και η πάστα ντομάτας ολοκληρώνει την πανδαισία.  Ιδανικός ένας Ροδίτης με ωραία οξύτητα ή ένα Sauvignon Blanc . Τέλος, λόγω της λιαστής ντομάτας και ίσως  και λόγω καλοκαιριού, ένα ροζέ από ξινόμαυρο θα ήταν πολύ ενδιαφέρον.

Οι προτάσεις μου είναι:

  • Κτήμα Τετράμυθος, Ροδίτης, Πελλοποννήσος
  • Κτήμα Μερκούρη, Φολόη, Viognier, Ροδίτης, Πελοπόννησος
  • Οινοποιείο Θυμιόπουλος, Rosé de Xinomavro, Ξινόμαυρο, Νάουσα

Καλά μαγειρέματα και καλή σας όρεξη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Θεόδωρου Σταμούλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες