Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ντομάτες γεμιστές με καγιανά στον φούρνο

Γεωργίας Παπανδρέου Συνταγέςκαγιανάς, ντομάτες γεμιστές, γεμιστά, ντομάτες, αβγά, φέτα

(photo: Γεωργία Παπανδρέου)
(photo: Γεωργία Παπανδρέου)

Μια παραλλαγή πάνω σε γνωστό καλοκαιρινό μαγειρικό θέμα, αν θέλεις να συνδυάσεις τα γνωστά «ασχημάτιστα» αβγά με ντομάτα ή καγιανά -τα οποία συνήθως τα κάνουμε τηγανητά- σε μια πιο ευπρόσωπη εκδοχή, κρυμμένα μέσα σε ντομάτες, μικρού σχετικά, μεγέθους.

Δέχεσαι μια ξαφνική επίσκεψη ( ή απλά ένα δικό σου αίσθημα πείνας) και έχεις σπίτι σου μόνο αβγά, φέτα, μερικές μικρές ντομάτες. Για να μην κατηγορηθείς για προχειρότητα, ή αν θέλεις μόνο κάτι αλλιώτικο επειδή έχεις λαχταρήσει ντομάτες γεμιστές, «αλλά πού να βρεθούν τέτοια ώρα τα υλικά…»

Πλένεις κι αδειάζεις τις ντομάτες όπως κάνεις για τα κλασικά γεμιστά. Γίνεται εύκολα και στο λεπτό γιατί οι ντομάτες είναι μικρές. Τις αραδιάζεις σε μια ταρτιέρα. Τη σάρκα και το χυμό τους τα περνάς από το μούλτι και σουρώνεις τα σπόρια (μπορείς να το παραλείψεις) πριν τα αναμείξεις με τα αβγά και τα αρτύματα της επιλογής σου.

Μέσα σε κάθε ντομάτα κρύβεις κομματάκια φέτας.  Συμπληρώνεις με το μείγμα αβγού- ντομάτας, φουρνίζεις, σερβίρεις με πράσινη σαλάτα και προαιρετικά με πατάτες ολόκληρες ψητές με τη φλούδα τους.

Αν διαθέτεις και ένα δροσερό ροζέ ελληνικό κρασί βάλτο στα κολονάτα σου ποτήρια. Ταιριάζει!

(photo: Γεωργία Παπανδρέου)
(photo: Γεωργία Παπανδρέου)

Ντομάτες γεμιστές με καγιανά

Υλικά

  • 12 μικρές ντομάτες
  • 6 αβγά
  • 150 γρ. φέτα σε κομματάκια 
  • 1 ½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3-4 φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο ή θυμάρι ψιλοκομμένα
  • Λίγη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα καπάκια και αδειάζουμε τις ντομάτες. Τοποθετούμε μέσα σε καθεμιά από ένα-δυο κομματάκια φέτας  και τις αραδιάζουμε σε στρογγυλή ταρτιέρα (ή μικρό ταψάκι). Ψιλοκόβουμε τη σάρκα τους μέσα σε μπολ, ή στο multi και σουρώνουμε για να μην έχουμε σπόρια στο μείγμα (προαιρετικά).

Λιώνουμε  το κορν φλάουρ σε λίγο χυμό ντομάτας και το προσθέτουμε στο ψιλοκομμένο μείγμα της. Αναμειγνύουμε ελαφρά με πιρούνι τα αβγά, τα ενσωματώνουμε απαλά στη  ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά.

Γεμίζουμε τις ντομάτες, τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους, ρίχνουμε όσο μείγμα μας περίσσεψε γύρω τους μέσα στο σκεύος και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 25 λεπτά, ή μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα. Σερβίρουμε.

(photo: Γεωργία Παπανδρέου)
(photo: Γεωργία Παπανδρέου)

Σημείωση

Εναλλακτικά πασπαλίζουμε εσωτερικά τις ντομάτες με την προτεινόμενη ποσότητα του κορν φλάουρ, αντί να το διαλύσουμε στον χυμό. Αν δεν μας αρέσει η φέτα βάζουμε ένα άλλο τυρί της επιλογής μας.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Γεωργίας Παπανδρέου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'