Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ρατατούιγ με μπόλικα αρώματα κι ένα μυστικό (υλικό)

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςμπριάμ φούρνου, τουρλού, ρατατούιγ, καλοκαιρινά λαχανικά, ρύζι για ριζότο

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Οπως μας πληροφορεί η Wikipedia το επαναλαμβανόμενο πλύσιμο των χεριών είναι ενδεικτικό της Ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD). Τώρα λοιπόν που το συχνό πλύσιμο των χεριών επιβάλλεται και με τον νόμο προς αποφυγήν της μετάδοσης του κορονοϊού, γιατί να μην επεκτείνουμε την ιδέα και στο μαγείρεμα; Στο κάτω-κάτω ένα πιάτο είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον όταν εκτός από νόστιμο είναι ωραίο και στο μάτι.

Και όταν τα λαχανικά είναι κομμένα σε ροδέλες και τακτικά βαλμένα στο ταψί έτσι ώστε να σχηματίζουν ομόκεντρους κύκλους, με τα χρώματά τους να εναλλάσσονται και να αλληλοσυμπληρώνονται, τότε το αποτέλεσμα είναι πραγματικά ωραίο. Κάτι ξέρουν γαλλοτραφείς μάγειροι και μαγείρισσες που συνηθίζουν να τα τοποθετούν με αυτό τον τρόπο σε στρογγυλό ταψί.

Αν βέβαια βιάζεστε, ετοιμάστε το φαγητό παραδοσιακά «ελληνικά». Δηλαδή, αντί για ροδέλες  κόψτε τα λαχανικά σε (περίπου) ισομεγέθη κομμάτια και ρίξτε τα όπως-όπως στο ταψί. Και έτσι να το ετοιμάσετε, η νοστιμιά τους εγγυημένη είναι.

Σήμερα, όμως, έβαλα για πρώτη φορά κι ένα «μυστικό» υλικό: ρύζι, όπως το έκανε η μαμά των φιλενάδων μου, της Γεωργίας και της Κικής Παπανδρέου. Χρησιμοποίησα ρύζι για ριζότο και το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό, καθώς το ρύζι τράβηξε όλα τα αρώματα, «έπιασε», μάλιστα, ελαφρά από κάτω και έγινε πεντανόστιμο και τραγανό!

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Ρατατούιγ αλά ελληνικά

Τα υλικά

  • Για ένα μέτριο ταψάκι, χρειάστηκα 2 μελιτζάνες αργίτικες, 2 πατάτες, 2 ξερά κρεμμύδια, 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, 2 χοντρά κολοκυθάκια, 2 σφιχτές ντομάτες, όλα περίπου με την ίδια διάμετρο, και 1,5 φλ του καφέ ρύζι για ριζότο.
  • Επίσης έβαλα 5 σκελίδες φρέσκο σκόρδο κομμένες στα δύο μπόλικα αρωματικά, δενδρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανό, βασιλικό και δυόσμο, που έκοψα από τα γλαστράκια στην αυλή. Ο τελευταίος μπήκε κατά λάθος αλλά ταίριαξε θαυμάσια με όλα τα υπόλοιπα.
  • Σε ένα μεγάλο ποτήρι με ζεστό νερό διέλυσα 1 κ.τ.σ. μπελτέ μηλέικο (Παπικινέ που είσαι να δοκιμάσεις τη νοστιμιά…), ½ κ.τ.γλ. νιφάδες καυτερής πιπεριάς τσίλι (ή μπούκοβο) και μισό κύβο λαχανικών, βιολογικό.
  • Χρειάζεται επίσης αλατοπίπερο και ½ φλ τσαγιού ελαιόλαδο.

Η παρασκευή

Ξέπλυνα καλά το ρύζι και το άφησα για λίγη ώρα σε ένα μπολ με νερό.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Επλυνα και στέγνωσα τα λαχανικά, τα έκοψα σε ροδέλες με περίπου το ίδιο πάχος (την πιπεριά Φλωρίνης σε καρέ) και τα έβαλα σε χωριστά πιάτα. Τα πασπάλισα με αλατοπίπερο, ρίγανη και ψιλοκομμένα αρωματικά.

Σούρωσα το ρύζι, το έριξα στον πάτο του ταψιού και από πάνω άρχισα να τακτοποιώ τις ροδέλες των λαχανικών κυκλικά και εναλλάξ. Πρόσθεσα τον ζωμό των λαχανικών, το ελαιόλαδο και πασπάλισα με τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα αρωματικά, φροντίζοντας ώστε τα υγρά να είναι τόσα ώστε να καλύπτουν τα λαχανικά αλλά να μην ξεχειλίζουν.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Εψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στην αρχή και αργότερα στους 180, για περίπου 45 λεπτά. Προσέξτε να μην καεί η επιφάνεια των λαχανικών, αν δείτε ότι σκουραίνουν σκεπάστε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ή λαδόχαρτο.

Σημείωση

  • Εκτός από αυτά τα λαχανικά, μπορείτε να προσθέσετε και όποιο άλλο καλοκαιρινό λαχανικό έχετε στο ψυγείο, όπως πράσο, καρότο ακόμα και φασολάκια ή και μερικά σπυριά αρακά.
  • Ενα δροσερό ροζέ, μια ευγενική ρετσίνα ή ένα μοσχοφίλερο είναι ότι πρέπει για να συνοδεύσετε αυτό το λαχταριστό φαγητό. Κι μην ξεχάσετε να ψήσετε στο γκριλ φέτες από χωριάτικο ψωμί, να τι ραντίσετε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο και να τις πασπαλίσετε με χοντρό αλάτι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'