Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κέικ λεμονιού από τη Γαλλία

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγές

(photo:Shutterstock)
(photo:Shutterstock)

Κλασσικό κέικ λεμονιού, με γαλλική φινέτσα, αφού η συνταγή είναι δια χειρός του φημισμένου chef pâtissier-chocolatier Pierre Hermé.

Είναι ένα υπέροχο, ζουμερό, αφράτο κεκάκι, με έντονο το άρωμα του λεμονιού καθώς σιροπιάζεται με σιρόπι και φρέσκο χυμό λεμονιού, και κρέμα γάλακτος στη θέση του γάλακτος ή του γιαουρτιού που προτείνουν άλλες ανάλογες συνταγές.

Το μόνο κακό σε αυτή την συνταγή είναι η ποσότητα των υλικών, που δίνει ένα μικρό κεκάκι! Σας συμβουλεύω να ετοιμάσετε 1,5 δόση (ή και διπλή) και να χρησιμοποιήσετε μία κλασσική στρογγυλή φόρμα για κέικ.

Κέικ λεμονιού

Δόση: για 4 άτομα

Βαθμός δυσκολίας: εύκολη

Υλικά

Για το κέϊκ:

  • 200 γρ ζάχαρη άχνη
  • 1 μεγάλο ακέρωτο λεμόνι (ή 2 μικρά), ξύσμα
  • 3 αυγά,
  • 190 γρ αλεύρι cake flour,
  • 4 γρ baking powder,
  • 95 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
  • 65 γρ βούτυρο,
  • 2 κ.σ. ρούμι,
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι

  • 75 γρ νερό,
  • 30 γρ ζάχαρη κρυσταλλική,
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Προετοιμασία

Ετοιμάστε το κέικ: Λιώστε το βούτυρο και αφήστε το να κρυώσει. Αναμείξτε την ζάχαρη με το ξύσμα του λεμονιού και αφήστε το να σταθεί ένα τεταρτάκι.

Προσθέστε τα αβγά, το οποία πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, και χτυπήστε καλά το μίγμα, με έναν αβγογδάρτη ή στο μίξερ, μέχρι να ασπρίσει και να γίνει κρεμώδες. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το ρούμι.

Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν  και προσθέστε το στο μίγμα των υγρών σε τρεις δόσεις, αναμιγνύοντας απαλά με μια μαρίζ.

Προσθέστε τέλος και το βούτυρο, ανακατεύοντας απαλά με την μαρίζ.

Αλείψτε με το αντικολλητικό μίγμα μία μακρόστενη φόρμα για κέικ, μήκους 20 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια. Για να «σκάσει» ωραία το κέικ, περάστε την μαρίζ με λίγο λιωμένο βούτυρο, βυθίστε την στο κέντρο της ζύμης και τραβήξτε μία γραμμή κατά μήκος.

Ψήστε το κέικ σε φούρνο προθερμασμένο στους 150°C, στον αέρα, για 1 ώρα περίπου. Ελέγξτε το ψήσιμο κάνοντας το τεστ της οδοντογλυφίδας.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπιQ Βράστε την ζάχαρη μαζί το νερό, μέχρι να λιώσει. Κατεβάστε το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέστε τον χυμό του λεμονιού (μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα, εγώ έβαλα 2 κ.τσ.) και αφήστε το να κρυώσει.

Μόλις βγάλετε το κέικ από τον φούρνο, περιχύστε το με το κρύο σιρόπι. Ξεφορμάρετε το όταν κρυώσει τελείως

*Η Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il Laboratorio di Marina

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'