Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

#ΜενουμεΣπίτι και απολαμβάνουμε παρφέ με γιαούρτι και κουλί φράουλας

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγές

Ετοιμάζουμε ένα γλυκό με φράουλες,μπισκότα και γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό Κλασικό (photo:Shutterstock)
Ετοιμάζουμε ένα γλυκό με φράουλες,μπισκότα και γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό Κλασικό (photo:Shutterstock)

Μετά από ένα βαρύ γεύμα ή δείπνο, τίποτα δεν είναι πιο ευχάριστο από ένα ελαφρύ, δροσερό γλυκό, που θα ξεπλύνει τον ουρανίσκο από ψητά κρέατα και άλλα εδέσματα. Μπορεί να είμαστε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι αυτό το παράξενο Πάσχα αλλά οπωσδήποτε θα το γιορτάσουμε και το οικογενειακό τραπέζι είναι αναμφίβολα σημείο αναφοράς.

Μια ηδονική κρέμα γιαουρτιού που ετοιμάζουμε με γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό κλασικό σε συνδυασμό με φράουλες, το φρούτο - βασίλισσα της άνοιξης, είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στο τραπέζι της γιορτής. Είναι ένα γλυκό ελαφρύ και υγιεινό, στο πλαίσιο τη ισορροπημένης διατροφής που οφείλουμε να τηρούμε ακόμη πιο προσεκτικά αυτό τον καιρό του περιορισμού μας στο σπίτι. Εκτός από επιδόρπιο, εξάλλου, μπορεί κανείς να το απολαύσει για πρωινό ή σνακ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Για την ιστορία το κουλί είναι μια σάλτσα φρούτου που συνοδεύει κρέμες, παγωτά και άλλα γλυκά. Σύμφωνα με την παραδοσιακή γαλλική συνταγή τα φρούτα βράζουν μέσα σε ελαφρύ σιρόπι και μετά πολτοποιούνται και σουρώνονται. Φρέσκο, χωρίς βράσιμο, είναι ακόμη πιο ωραίο και υγιεινό το κουλί, όμως τότε πρέπει να καταναλωθεί αμέσως.

Σε γυάλινο ποτήρι βάζουμε στρώσεις γιαουρτιού ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό Κλασικό εναλλάξ με τριμμένο μπισκότο και σάλτσα φράουλας (Shutterstock / ProtagonCreative)
Σε γυάλινο ποτήρι βάζουμε στρώσεις γιαουρτιού ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό Κλασικό εναλλάξ με τριμμένο μπισκότο και σάλτσα φράουλας (Shutterstock / ProtagonCreative)

Παρφέ με γιαούρτι και κουλί φράουλας

Υλικά

Για το κουλί φράουλας

  • ½ lt (500 γρ) νερό
  • 500 γρ ζάχαρη
  •  500 γρ φράουλες
  • 1-2 κ.τ.σ. χυμό λεμονιού

Για το παρφέ

  • 500 γρ γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό Κλασικό
  • κουλί φράουλας
  • 12 μπισκοτάκια λεμονιού (ή όποια προτιμάτε)
  • 12 φράουλες για στόλισμα
  • 2 κ.τ.σ. μέλι
  • Μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου (προαιρετικό)

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το κουλί: Πλένουμε τις φράουλες  με το κοτσάνι τους και μετά τις καθαρίζουμε (αν τις καθαρίσουμε πρώτα θα τραβήξουν νερό και δεν το θέλουμε) και τις κόβουμε σε 2-3 κομμάτια την κάθε μια. Σε μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μείνει το μισό υγρό (σιρόπι). Προσθέτουμε τις φράουλες, τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν για 3 – 5 λεπτά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Χτυπάμε το σιρόπι με τις φράουλες με τη ράβδο μπλέντερ ή στο μπλέντερ (ή στο μούλτι σε δόσεις) μέχρι να πολτοποιηθούν. Αν θέλουμε να είναι εντελώς απαλό το κουλί, περνάμε τον πολτό από λεπτή σίτα (σινουά), το βάζουμε σε ένα δοχείο με σκέπασμα και το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Σύνθεση: Ρίχνουμε τα μπισκότα σε ένα σακουλάκι, το κλείνουμε και τα χτυπάμε να γίνουν χοντρά ψίχουλα. Σε 4 γυάλινα ποτήρια (σαμπάνιας, ή νερού χαμηλά) ρίχνουμε από 2 κ.τ.σ  γιαούρτι, προσθέτουμε κουλί φράουλας, σκεπάζουμε με μια κουταλιά τρίμμα μπισκότου και μερικές φράουλες κομμένες σε πολύ λεπτές ροδέλες. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσουν τα ποτήρια και τελειώνουμε με ένα λεπτό στρώμα γιαουρτιού, μερικές ροδέλες φράουλας, ραντίζουμε με μέλι και στολίζουμε με φυλλαράκια δυόσμου.

Σερβίρουμε το γλυκό με μερικά μπισκότα στο πλάι.

Σημειώσεις

  • Εναλλακτικά μπορούμε να σερβίρουμε το γλυκό σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ με στρώσεις γιαουρτιού, μπισκότου, κουλί φράουλας
  • Κουλί: είναι ακόμη πιο ωραίο και υγιεινό αν δεν το βράσουμε. Πολτοποιούμε τις φράουλες με λίγη ζάχαρη (σε αναλογία 1οο γρ ζάχαρη ανά κιλό φρούτου ή 150 γρ αν είναι άγουρες) χτυπώντας πολύ καλά για περίπου 2 λεπτά και μετά το σουρώνουμε σε σινουά. Στην περίπτωση αυτή όμως πρέπει να καταναλωθεί αμέσως.
  • Κουλί με άλλα φρούτα: Μπορούμε να ετοιμάσουμε κουλί με όποιο φρούτο θέλουμε, αν χρησιμοποιήσουμε μήλο ή αχλάδι και δεν τα βράσουμε χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νερό.
  • Μους γιαουρτιού: Αντί για σκέτο γιαούρτι μπορούμε να φτιάξουμε μους με 500 γρ γιαούρτι στραγγιστό κλασικό ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό κλασικό που θα χτυπήσουμε πολύ καλά (περίπου 10 λεπτά με το μίξερ χειρός)  με χυμό και ξύσμα από 3-4 λεμόνια και 1 γάλα ζαχαρούχο.
  • Μπισκότα: Τα σπιτικά μπισκοτάκια λεμονιού ταιριάζουν πολύ με αυτό το γλυκό, μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε ό,τι μπισκότα μας αρέσουν (είναι και μια ευκαιρία να αδειάσουμε το ντουλάπι της κουζίνας από περισσεύματα. Μπορούμε επίσης να ανακατέψουμε τα τρίμματα μπισκότου με καραμελωμένα αμύγδαλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'