Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

#ΜένουμεΣπίτι και κάνουμε cheesecake μπανάνα με κρέμα φέτας

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςcheesecake, φρέσκο τυρί, γάλα φρέσκο ΔΩΔΩΝΗ, στραγγιστό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ κλασικό, ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, μπανάνες, τσιζκέικ, τσιζκέικ μπανάνα, φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι

Λαχταριστό γλυκό με φρέσκες μπανάνες, σοκολάτα και κρέμα φέτας που ετοιμάζουμε με φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι (Shutterstock)
Λαχταριστό γλυκό με φρέσκες μπανάνες, σοκολάτα και κρέμα φέτας που ετοιμάζουμε με φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι (Shutterstock)

Οι μπανάνες είναι ένα λατρεμένο φρούτο και το cheesecake ένα  γλυκό πολυαγαπημένο. Ο συνδυασμός τους, λοιπόν, μπορεί να μας γλυκάνει αυτές τις δύσκολες ημέρες που χρειάζεται να μένουμε περιορισμένοι μέσα στο σπίτι. Είναι επίσης ένα ωραίο γλυκό που μπορούμε να το απολαύσουμε το Πάσχα και τις γιορτές που ακολουθούν, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής που καλούμαστε να τηρήσουμε αυτό τον καιρό με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή.

Το ενδιαφέρον της συνταγής είναι ότι στα υλικά της έχει φρούτο και ένα μείγμα από κρέμα φέτας και φρέσκο τυρί που φτιάχνουμε στο σπίτι με φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ (δείτε τη συνταγή εδώ). Και η κρέμα φέτας γίνεται με φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι.

Τις μισές μπανάνες τις καραμελώνουμε (προαιρετικά) στον φούρνο ή στο τηγάνι. Μπορούμε, μάλιστα να τους προσθέσουμε λίγο κονιάκ ή τσίπουρο. Αν πάλι θέλετε να τους δώσετε ένα εξωτικό άγγιγμα ραντίστε τις με λίγο ρούμι. Κι αν είστε λάτρεις της σοκολάτας μπορείτε να τις σερβίρετε με λίγη σάλτσα σοκολάτας ή να προσθέσετε στο μείγμα μερικές σταγόνες ή ξύσμα κουβερτούρας.

Λαχταριστό γλυκό με φρέσκες μπανάνες και κρέμα φέτας που ετοιμάζουμε με φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι
Λαχταριστό γλυκό με φρέσκες μπανάνες και κρέμα φέτας που ετοιμάζουμε με φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι

Cheesecake μπανάνα με κρέμα φέτας   

Υλικά

Για τη βάση

  • 300 γρ μπισκότα σοκολάτας ή κανέλας ή ανάμεικτα
  • 100 – 125 γρ φρέσκο βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ αγελάδος

Για τη γέμιση

  • 300 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι
  • 300 γρ φρέσκο τυρί (δείτε εδώ τη συνταγή)
  • 300 ml γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ κλασικό στραγγιστό
  • 150 γρ μέλι ή καστανή ζάχαρη
  • 50 ml γάλα φρέσκο ΔΩΔΩΝΗ
  • 1 λεμόνι βιολογικό, ξύσμα και χυμό
  • 1 βανιλίνη (προαιρετικό)
  • 1/4 κ.τ.γλ κανέλα σκόνη (προαιρετικό)
  • 4 φύλλα ζελατίνης
  • 4 μπανάνες

Ετοιμάζουμε τη βάση: Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τα μπισκότα, προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε να γίνουν σαν βρεγμένα ψίχουλα. Σκεπάζουμε με λαδόχαρτο μια φόρμα με τσέρκι (23-24 εκ), αδειάζουμε μέσα τα βουτυρωμένα ψίχουλα και πιέζουμε με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού ώστε να κολλήσουν στη βάση. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο.

Καθαρίζουμε δύο μεγάλες μπανάνες, τις κόβουμε σε 4 - 5 κομμάτια και το κάθε κομμάτι στη μέση. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα κομμάτια με λιωμένο βούτυρο, τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι σκεπασμένο με λαδόχαρτο, πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και τα ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στου 220 βαθμούς

Εναλλακτικά ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τα κομμάτια της μπανάνας με λίγο βούτυρο και τα καραμελώνουμε για 2-3 λεπτά. Τα βγάζουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο να κρυώσουν.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Βάζουμε τα φύλλα της ζελατίνης σε ένα μπολάκι με κρύο νερό να μαλακώσουν για 5-7 λεπτά. Τα βγάζουμε, τα στύβουμε με τα χέρια και τα ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι με ελάχιστο ζεστό νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν. Πλένουμε και στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας το λεμόνι, τρίβουμε σε έναν μικρό τρίφτη τη φλούδα του και κρατάμε το ξύσμα σε ένα πιατάκι. Στύβουμε το λεμόνι και σουρώνουμε τον χυμό.

Λιώνουμε με το πιρούνι δύο μπανάνες.

Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε καλά τη φέτα με χαρτί κουζίνας και τη λιώνουμε με πιρούνι. Τη χτυπάμε στο μίξερ μαζί με το σπιτικό φρέσκο τυρί, το γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ, το μέλι ή τη ζάχαρη, το γάλα και τον χυμό του λεμονιού. Στο μπολ με την κρέμα φέτας προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τη ζελατίνη και τις λιωμένες μπανάνες, ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ ή κουτάλα να ενωθούν καλά τα υλικά.

Σύνθεση: Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο και τοποθετούμε τις καραμελωμένες μπανάνες επάνω στη βάση από μπισκότο. Αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση και με την πίσω πλευρά ενός μεγάλου μαχαιριού ή σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, και ακόμη καλύτερα όλη τη νύχτα.

Σημειώσεις

  • Σερβίρουμε το γλυκό με ροδέλες φρέσκιας μπανάνας και προαιρετικά το συνοδεύουμε με σάλτσα σοκολάτας, που φτιάχνουμε με 140 ml κρέμα γάλακτος και 140 γρ κουβερτούρα: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις πάει να πάρει βράση την κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα σπασμένη σε κομματάκια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Αν δεν καραμελώσουμε τις δύο μπανάνες τις λιώνουμε και τις προσθέτουμε στη γέμιση
  • Φτιάχνουμε το φρέσκο τυρί από την προηγούμενη ημέρα με φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ, σύμφωνα με τη συνταγή που θα δείτε εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'