Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

#ΜένουμεΣπίτι και μαγειρεύουμε τάρτα με πράσο και σπανάκι

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςκίτρινα τυριά ΔΩΔΩΝΗ, σάλτσα μορνέ, σάλτσα μπεσαμέλ, τάρτα με πράσα και σπανάκι, φέτα ΔΩΔΩΝΗ, φρέσκο βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ, φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ, Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ

Πασπαλίζουμε την τάρτα με τριμμένο κεφαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ και την ψήνουμε μέχρι να χρυσίσει (photo:Shutterstock)
Πασπαλίζουμε την τάρτα με τριμμένο κεφαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ και την ψήνουμε μέχρι να χρυσίσει (photo:Shutterstock)

Αν και είναι κοντά, το φετινό Πάσχα μοιάζει πολύ μακρινό και παράξενο. Η ραγδαία εξάπλωση του COVID-19 μάς αναγκάζει να περιοριζόμαστε στο σπίτι μακριά από τους δικούς μας και τους φίλους μας, να απέχουμε από κάθε γιορτινή δραστηριότητα και εκδήλωση. Αλλά ας κάνουμε το Πάσχα αλλιώς, και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής που μας είαι ακόμη πιο απαραίτητη τώρα, ας ετοιμάσουμε ωραία, νόστιμα, εύκολα και υγιεινά πιάτα, που  θα αγαπήσουν τα μέλη της οικογένειάς μας.

Μια τάρτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα σε γιορτινά γεύματα, σε brunch και σε μπουφέδες, ιδιαίτερα απολαυστικά είτε ζεστά είτε χλιαρά σε θερμοκρασία δωματίου. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια πλούσια, πικάντικη μπεσαμέλ εμπλουτισμένη με μια πλούσια γέμιση, νόστιμα τυριά και αβγά, που ψήνονται όλα μαζί μέσα σε ένα χρυσαφένιο, βουτυράτο και τραγανό κέλυφος ζύμης;

Σήμερα μαγειρεύουμε με φρέσκο βούτυρο αγελάδος, φρέσκο γάλα και τυριά της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, όλα εκλεκτά προϊόντα μεγάλης θρεπτικής αξίας χάρη στην άριστη πρώτη ύλη και την επεξεργασία της με την πιο σύγχρονη τεχνολογία.

Το φρέσκο βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ Αγελάδος είναι ένα από τα βασικά υλικά αυτής της νόστιμης τάρτας (Shutterstock / ProtagonCreative)
Το φρέσκο βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ Αγελάδος είναι ένα από τα βασικά υλικά αυτής της νόστιμης τάρτας (Shutterstock / ProtagonCreative)

Τάρτα με μπεσαμέλ, πράσα και σπανάκι

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 250 γρ αλεύρι ΓΟΧ (για όλες τις χρήσεις)
  • ½ κ.τ.γλ αλάτι
  • 1 κ.τ.γλ κοφτό, μπέικιν πάουντερ
  • 125 γρ φρέσκο βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ Αγελάδος
  • 1 αβγό
  • 1-2 κ.τ.σ παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

  • 450-500 γρ μικρά πράσα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 300 γρ baby σπανάκι
  • 2 κ.τ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

Για την κρέμα

  • 300 ml φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ πλήρες
  • 2  κ.τ.σ φρέσκο βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ Αγελάδος
  • 2 κ.τ.σ. αλεύρι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο καγιέν (προαιρετικά)
  • 1 αβγό
  • 1 κούπα ανάμεικτα τριμμένα τυριά ΔΩΔΩΝΗ (κίτρινα τυριά και φέτα)

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και το αλάτι. Ρίχνουμε το (παγωμένο) βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε το αβγό ελαφρά χτυπημένο και ζυμώνουμε ξανά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές παγωμένο νερό και ζυμώνουμε γρήγορα και όχι για πολλή ώρα.  Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο, το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα ή για μια νύχτα. (Σημειώστε ότι αυτό φύλλο μπορεί άνετα να διατηρηθεί στην κατάψυξη για έναν μήνα)

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ενώ η ζύμη ξεκουράζεται στο ψυγείο, καθαρίζουμε καλά τα πράσα κάτω από τρεχούμενο νερό, κρατάμε μόνο το λευκό μέρος τους και πολύ λίγο πράσινο (αν είναι τρυφερό. Τα ρίχνουμε για μερικά λεπτά σε ξυδόνερο (το κάνουμε πάντα με τα χόρτα και τα λαχανικά, είναι ένας τρόπος καθαρισμού από έντομα και βακτήρια) και τα αφήνουμε σουρωτήρι να στεγνώσουν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα κρεμμύδια και το σπανάκι.

Κόβουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό να αχνιστούν. Όταν εξατμιστεί το νερό, προσθέτουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να σοταριστούν και να καραμελώσουν αλλά προσοχή να μην καούν. Προσθέτουμε το σπανάκι στεγνωμένο και κομμένο και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να μαγειρευτή μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστούν τα υγρά. περίπου 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.  Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180 - 190 βαθμούς Κελσίου.

Ετοιμάζουμε μπεσαμέλ με φρέσκο γάλα και φρέσκο βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ Αγελάδος και αλεύρι (Shutterstock)
Ετοιμάζουμε μπεσαμέλ με φρέσκο γάλα και φρέσκο βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ Αγελάδος και αλεύρι (Shutterstock)

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις αρχίσει να κάνει μικρές φουσκάλες στις άκρες το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε μια μικρή κατσαρόλα με βαρύ πάτο λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες και να πάρει χρώμα χρυσαφί για περίπου 2 λεπτά (προσοχή δεν πρέπει να καεί και να γίνει καφετί). Ρίχνουμε το ζεστό γάλα σιγά – σιγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα για περίπου 2-3 λεπτά, ακόμη, καθώς η κρέμα αρχίζει να πήζει.  Κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά και όσο είναι ακόμη καυτή προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και το αβγό ελαφρά χτυπημένο και ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε την κρέμα αργότερα σκεπάζουμε την επιφάνειά της με ένα κομμάτι λαδόχαρτο ή λίγο φρέσκο γάλα για να μην σχηματιστεί κρούστα.

Ετοιμάζουμε την τάρτα: Ρίχνουμε τη γέμιση στην κρέμα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Βγάζουμε το φύλλο της ζύμης από το ψυγείο αφαιρούμε την πλαστική μεμβράνη με την οποία ήταν τυλιγμένο, και το απλώνουμε σε μια ταρτιέρα έτσι ώστε να «ντυθούν» και τα πλαϊνά της. Τρυπήστε τη βάση της ζύμης με ένα πιρούνι και βάλτε την ταρτιέρα στο ψυγείο για άλλα 15 – 20 λεπτά. (Όταν η ζύμη είναι πολύ κρύα δεν θα συρρικνωθεί καθώς ψήνεται).  Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, σκεπάζουμε με λαδόχαρτο, προσθέτουμε μερικά ξερά φασόλια (για βάρος) για να μείνει στη θέσης καθώς ψήνεται το κέλυφος της τάρτας και βάζουμε στον φούρνο για 15 λεπτά. Αφαιρούμε το λαδόχαρτο και τα φασόλια και ψήνουμε για άλλα πέντε λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.

Βγάζουμε το ψημένο κέλυφος της τάρτας από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο. Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί (κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ ΔΩΔΩΝΗ ή κεφαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ), στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης, και πασπαλίζουμε και την επιφάνειά της με τριμμένο τυρί. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή έως ότου πήξει καλά η γέμιση γύρω γύρω στις άκρες και δείχνει να βράζει στο κέντρο. Θα πρέπει να έχει φουσκώσει και να έχει ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε σε μια σχάρα για περίπου 20 λεπτά να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε για να τη σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Σάλτσα Μορνέ: Για την ιστορία, έτσι λέγεται μια μπεσαμέλ (αλεύρι, γάλα, βούτυρο, αλατοπίπερο) στην οποία έχουμε προσθέσει τριμμένο τυρί και αβγά. Αν φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα μπεσαμέλ μπορείτε να την καταψύξετε για να την χρησιμοποιήσετε αργότερα, αφού την αφήσετε να κρυώσει εντελώς και σκεπάσετε την επιφάνειά της με λαδόχαρτο πριν τη βάλετε στην κατάψυξη.

Λαδόχαρτο: Σκεπάζοντας την φόρμα με λαδόχαρτο πριν απλώσετε τη ζύμη θα είναι πιο εύκολο να βγάλετε στο τέλος την τάρτα και να την ακουμπήσετε στη σχάρα και στην πιατέλα χωρίς να σπάσει

Βάση: Αν δεν προλαβαίνετε να φτιάξετε τη ζύμη, μια κατεψυγμένη ζύμη σφολιάτας ή κουρού είναι ό,τι πρέπει γι' αυτή τη συνταγή. Αφήστε τη λίγο έξω από το ψυγείο για να ξεπαγώσει χωρίς να σπάσει καθώς θα την απλώνετε στη φόρμα.

Μπέικον: Προαιρετικά, στη γέμιση μπορείτε να προσθέσετε λωρίδες μπέικον ή λουκάνικο κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες αφού τις σοτάρετε για λίγο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'