Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα Ιταλικά: Χωριάτικη μινέστρα με άγρια χόρτα και φασόλια

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςχόρτα, φασόλια, παξιμάδι, ελαιόλαδο, σκόρδο, μινέστρα, ιταλική κουζίνα, Νάπολη, Ιταλία

(photo: Μαρίνα Μαυρομάτη)
(photo: Μαρίνα Μαυρομάτη)

Σήμερα θα ταξιδέψουμε μέχρι την Ατζερόλα, προάστιο της Νάπολης, φιλοξενούμενοι στην κουζίνα της της Anisja. Φτωχομάνα η Νάπολη, και από την παραδοσιακή κουζίνα της δεν λείπουν οι υπέροχες συνταγές με ελάχιστα υλικά, που όμως είναι χορταστικές, νόστιμες και υγιεινές. Η σημερινή μινέστρα είναι ίσως από τα πιο απλά πιάτα που μπορεί να φανταστεί κανείς, κάτι μεταξύ μιας ζεστής σαλάτας και ενός κύριου γεύματος.

Ακούγοντας μινέστρα πολλοί θα σκεφτούν σούπα και ίσως κάποιοι ζυμαρικό. Αλλά η σημερινή συνταγή δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Βασικά συστατικά της είναι τα άγρια χόρτα, αυτά που μπορεί κανείς να μαζέψει στην ύπαιθρο, νοστιμισμένα με υλικά που υπήρχαν σε κάθε ντουλάπι και ανά πάσα στιγμή: χοιρινό λίπος ή ελαιόλαδο, σκορδάκι, παξιμάδια και μια χούφτα βρασμένα φασόλια. Τα υλικά παντρεύονται μέσα σε ένα τηγάνι και σιγοσοτάρονται επάνω στη μασίνα. Φαγάκι φτωχικό αλλά νόστιμο και χορταστικό!

Ευτυχώς ο καιρός είναι ζεστός και η αυλή στο εξοχικό μας είναι γεμάτη από ζοχούς αλλά και παπαρούνες, που άρχισαν να ξεπροβάλλουν. Συμπλήρωσα τα πικρά χόρτα με λίγα λάπατα, αγορασμένα από τη λαϊκή, και λίγο μάραθο που είχα στην κατάψυξη. Φασόλια χρησιμοποίησα γίγαντες, καθώς παράλληλα είχα προγραμματίσει να φτιάξω φασουλοταβά. Βέβαια δεν είχα στην διάθεση μου τα παραδοσιακά biscotti di Agerola, παξιμάδια με σταρένιο αλεύρι και σίκαλη, αλλά είχα πολύ ωραία κρητικά κρίθινα παξιμαδάκια, που πιστεύω ότι τα αντικατέστησαν επάξια. Το πιάτο συμπληρώθηκε με σκόρδο, λάδι από τις ελιές μας και αποξηραμένα καυτερά πιπεράκια από τον κήπο μας.

Το φαγάκι το απόλαυσα ιδιαίτερα, καθώς αυτήν την εποχή προσπαθώ να πειθαρχήσω λίγο σε διατροφή, οπότε οι πρωτεΐνες των φασολιών μαζί με τις μπόλικες φυτικές ίνες ήταν ιδανικός συνδυασμός.

Αγρια χόρτα με φασόλια

Υλικά για 2 άτομα

  • ½ κιλό χόρτα, άγρια και καλλιεργημένα
  • 1 μπολάκι βρασμένα άσπρα φασόλια
  • 4-5 παξιμαδάκια κρίθινα
  • 3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 καυτερό πιπεράκι
  • αλάτι

Προετοιμασία

Πλύντε καλά τα χόρτα. Βάλτε στη φωτιά μια σοτέζα και μόλις ζεσταθεί προσθέστε τα χόρτα. Κλείστε το καπάκι και όταν μαραθούν αφαιρέστε το καπάκι και γιαχνίστε τα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό τους. Αλατίστε.

Βρέξτε τα παξιμάδια με λίγο νερό.

Ρίξτε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και βάλτε το στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το πιπεράκι τσακισμένο και το σκόρδο, και σοτάρετε ελαφρά. Προσθέστε τα χόρτα και ανακατέψτε καλά με το λάδι. Προσθέστε τα παξιμάδια σπασμένα σε μπουκιές και τα φασόλια. Αλατίστε. Αφήστε το φαγητό να σοταριστεί σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να στεγνώσει και να ροδίσει.

Σερβίρετε τη μινέστρα ζεστή. Περιχύστε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίστε με μπούκοβο, αν σας αρέσουν τα καυτερά, και λίγο χυμό λεμονιού, αν σας αρέσουν τα ξινούτσικα. Μπορείτε να παρουσιάσετε το φαγητό ως σαλάτα αλλά και ως ένα υγιεινό κυρίως γεύμα.

Σημείωση

Όπως έχω πει και άλλη φορά, πλέον τα χόρτα δεν τα βράζω μέσα σε νερό, προτιμώ να τα γιαχνίζω ελαφρά στο τηγάνι, μέχρι να εξατμιστεί το νερό τους.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'