Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η κοτόσουπα αλλιώς: με μπόλικα λαχανικά

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςκοτόσουπα με λαχανικά, κοτόσουπα, λαχανικά

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Τι τρως όταν σε έχει ρίξει στο κρεβάτι (μακριά από δω…) γρίπη ή κρυολόγημα ή τέλος πάντων για να μη σε ρίξει; Κοτόσουπα φυσικά, το έχει πει και η επιστήμη, αληθινό ή placebo το εφέ της, δεν έχει σημασία. Το γεγονός είναι ότι η κοτόσουπα είναι φαγάκι θαλπωρής, που αγκαλιάζει το στομάχι σου και την ψυχή σου με την απαραίτητη ζεστασιά, την ώρα που τη χρειάζεσαι, είσαι δεν είσαι στα δίχτυα της κόπωσης και της καταβολής.

Κοτόσουπα, λοιπόν, ονειρευόμουν από την ώρα που έφυγα από το γραφείο σε χάλια κατάσταση με βήχα και αδυναμία. Θα πάρω δυο μπουτάκια, έλεγα από μέσα μου, αβγά και λεμόνια για να την αβγοκόψω μάλλον έχω στο ψυγείο, θάχω και καρότα. Μετά πάλι η ιδέα της αβγοκομένης σούπας με απωθούσε, στο μυαλό ερχόταν η ιδέα μιας πλούσιας χορτόσουπας.

Και γιατί να μην συνδυάσω και τις δύο; Αυτό έγινε τελικά και το αποτέλεσμα ήταν τέλειο!

Ζήτησα από τον χασάπη να μου καθαρίσει καλά από πέτσες και λίπη δυο γενναία μπουτάκια (μια απώθηση στο στήθος την έχω, το ομολογώ, μόνο σαν συστατικό σαλάτας, ψιλοκομμένο και μαριναρισμένο σε σόγια και χυμό εσπεριδοειδών μπορώ να το ανεχτώ). Αγόρασα και από τη Μίνα καρότα, και ό,τι άλλο μπορεί να μπει σε μια χορτόσουπα και σε δυο ώρες είχα το τέλειο φαγητό. Γιατί δυο ώρες; Μα γιατί το σιγοβράζω μέχρι τελικής πτώσεως κρέατος και λαχανικών!

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Κοτόσουπα με μπόλικα λαχανικά

Υλικά για 4 άτομα

  • 2 μπούτια κοτόπουλου
  • 2 καρότα
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 πράσα
  • 4 κολοκυθάκια
  • 1 μεγάλη πατάτα
  • 1 μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (προαιρετικό)
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • Αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο,
  • 1 κ.τ.γλ κουρκουμά
  • 1 βιολογικό κύβο λαχανικών
  • 3-4 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ τσαγιού πεπονάκι ή άλλο μικρό ζυμαρικό ή ρύζι

Παρασκευή

Πλένω καλά τα μπούτια του κοτόπουλου και τα βάζω σε μια κατσαρόλα στη φωτιά με κρύο νερό. Μόλις πάρουν βράση πετάω το πρώτο νερό και ξεπλένω. Ξαναβάζω στη φωτιά με μπόλικο ζεστό νερό.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Εν τω μεταξύ έχω καθαρίσει και ψιλοκόψει όλα τα λαχανικά. Τα ρίχνω στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο, προσθέτω τα μπαχαρικά και νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν κρέας και λαχανικά.

Βγάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μια πιατέλα. Επειδή είναι μπόλικο το ζουμί με τα λαχανικά, με μια βαθιά κουτάλα μεταφέρω σε άλλη κατσαρόλα τόση ποσότητα όση χρειάζεται για 4-5 πιάτα. Χτυπάω για λίγο με τη ράβδο μπλέντερ έτσι ώστε να πολτοποιηθούν εν μέρει τα λαχανικά (δεν τα θέλω εντελώς πολτοποιημένα, αν θέλετε, σε αυτό το σημείο, μπορείτε να κάνετε τη σούπα σας βελουτέ).

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Προσθέτω ελαιόλαδο και μόλις πάρει βράση προσθέτω το ζυμαρικό (ή το ρύζι) και όσο ζουμί επιπλέον χρειάζεται για να μην γίνει πολύ πηχτή η σούπα.

Tips

  • Κάποιοι θέλουν το μπουτάκι τους ολόκληρο, οπότε το σερβίρετε αν θέλετε με λίγη μαγιονέζα στο πλάι ή και μουστάρδα, άλλοι ψιλοκομμένο το κρέας του μέσα στη σούπα (σε αυτή την κατηγορία ανήκω εγώ).
  • Το τι θα προσθέσετε στη σούπα είναι θέμα γούστου: μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού, ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό, κρουτόν από μπαγιάτικο ψωμί περασμένα από το τηγάνι όπου έχετε λιώσει βούτυρο με σκόρδο, φλούδες παρμεζάνας είναι μερικές ιδέες. Εμένα λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι μου αρκεί.
  • Επειδή μου περίσσεψε μπόλικο ζουμί με λαχανικά, το έβαλα σε τάπερ στην κατάψυξη και έτσι έχω έτοιμη σουπίτσα για την επόμενη φορά που θα τη λαχταρήσω.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'