Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Φασόλια Καστοριάς με ηπίως αλίπαστο σκουμπρί

του Νίκου Μορόπουλου Συνταγέςφασόλια Καστοριάς, σκουμπρί

[photo: Νικος Μορόπουλος]
[photo: Νικος Μορόπουλος]

Ο μανάβης μου φέρνει εξαιρετικά όσπρια, και έτσι έκαμε και φέτος. Τα φασόλια Καστοριάς λαμπύριζαν στην απογευματινή φωτοσκίαση και δεν μπόρεσα να τους αντισταθώ. Αγόρασα και καρότα με τα λοφία τους, σελέριακ φουντωτό και τραγανό και διάφορες πρασινάδες, και γύρισα σπίτι.

Τα φασόλια τα έφτιαξα μια πηχτή φασολάδα χωρίς ντομάτα, προσθέτοντας την ψιλοκομμένη πρασινάδα στο τέλος, και με μόνο μία κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα κιλό φασόλια. Μου αρέσει να προσθέτω το λάδι – όσο θέλω – αφού έχει μαγειρευτεί το όσπριο και είναι χλιαρό.  

Καθώς η φασολάδα κρύωνε (η μεγάλη κατσαρόλα θέλει περίπου τρεις ώρες για να ηρεμήσει)  έβγαλα από τον καταψύκτη ένα ηπίως αλίπαστο σκουμπρί, που είχα φτιάξει το καλοκαίρι. Αφού χαλάρωσε λίγο, το φιλετάρισα, βγάζοντας και όλα τα κόκκαλα από την κοιλιά, και το ετοίμασα για το πιάτο.

[photo: Νικος Μορόπουλος]
[photo: Νικος Μορόπουλος]

Το κύριο χαρακτηριστικό του ηπίως αλίπαστου σκουμπρίου είναι ότι η υφή του παραπέμπει σε φρέσκο σχεδόν ωμό ψάρι, αφού το αλάτι έχει δώσει μόνο μια υπέροχη γεύση χωρίς όμως να επισκιάζει την αυθεντική γεύση του ψαριού. Σε συνδυασμό με φρέσκο ελαιόλαδο και χυμό λεμόνι είναι ένας υπέροχος μεζές. Στις φωτογραφίες βλέπετε ότι μόνο η κοιλιά έχει σχετικά μπέζ χρώμα, το φιλέτο είναι προς το ανοιχτό μωβ. 

Ο συνδυασμός του ψαριού με τα φασόλια είναι ιδανικός. Το τέλειο ζευγάρι. Μπορείτε να το φτιάξετε και με γίγαντες, όμως είναι πιο μονοδιάστατη η γεύση, αφού τα φασόλια επισκιάζουν το ψάρι.

Σερβίρω με τριμμένο καρότο και πρασινάδες και ένα υπέροχο λευκό ασσύρτικο. Πάει και με ούζο ή τσίπουρο, ό,τι κάνει κέφι ο γάστρος σας.

[photo: Νικος Μορόπουλος]
[photo: Νικος Μορόπουλος]

Δεν είναι ανάγκη να σας πω ότι το πιάτο είναι ελαφρύ, γευστικό, με πολύ χαμηλό κόστος και φτουράει.

Καλή όρεξη!

*Έγραψεν ο  Ευαγόρας Κλεάνθους στην Υπάτη Φθιώτιδος, την 25η Ιανουαρίου 2020.

*Ο Νίκος Μορόπουλος διατηρεί το ελληνοαγγλικό blog Panathinaeos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'