Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κροκέτες με μανιτάρια και χαμόν α λα Gigi

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςκροκέτες, κροκέτες με μανιτάρια και χαμόν, μανιτάρια, χαμόν

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Φεύγεις από το γραφείο βραδάκι της Τετάρτης με διάθεση «άστα να πάνε, είναι ακόμη μεσοβδόμαδο» και προσγειώνεσαι μέσα στην έκπληξη σε μπαρ των Δυτικών Προαστείων, αυθεντικό και ακομπλεξάριστο, όπως και ο ιδιοκτήτης του, o Τάκης Ζαχαρόπουλος, γνήσιος Περιστεριώτης και έξω καρδιά με μια τρέλα και ένα κέφι που τα βλέπεις να αποτυπώνονται ξεκάθαρα στο μαγαζί του και στη διάθεση των παιδιών που δουλεύουν μαζί του.

Ο Gigifioggos, έτσι λένε το μαγαζί του Τζίτζι, έχει ωραία μπάρα, παραδοσιακή, με άπειρα κρεμαστράκια από κάτω για την τσάντα και το μπουφάν σου, και φωτάκια πολλά και σόμπες, απέξω, σαν σε όνειρο νιώθεις αν είσαι καπνιστής, και τέλειες μουσικές, προσέξτε το αυτό, είναι ίσως το πιο σημαντικό για την ατμόσφαιρα σε μπαρ. Οσο για τα ποτά, εκτός από τις τεκίλες, τα ουίσκια κλπ, λένε οι ειδήμονες πως έχει επίσης ωραία κοκτέιλ, δεν τα δοκίμασα, όμως, να σας πω την αλήθεια μου, γιατί είμαι του κρασιού αυτή την εποχή.

Εντυπωσιάστηκα από την κάρτα των κρασιών και την ποικιλία της, γιατί δεν περιλαμβάνει μόνον ελληνικά κρασιά, προτείνει και μερικά αξιοπρόσεχτα διεθνή, από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Χιλή, τη Νότιο Αφρική, τον Λίβανο, και φυσικά τη Γαλλία και την Ιταλία. Εμείς διαλέξαμε το απίθανο ροζέ «Παμίδι» από το Κτήμα Βουρβουκέλη (μα τι ροζέ είναι αυτά που βγάζει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα από τη μια άκρη της μέχρι την άλλη, δεν μπορώ να μην το σχολιάσω) και επειδή ξεροσφύρι δεν πίνεις, γέμισε το τραπέζι λιχουδιές, που δεν περιμένεις να γευτείς σε ένα ποτάδικο.

Στην κουζίνα υπεύθυνη η Βάσω Γκέρτσου, παλιά μας γνώριμη από την εποχή, που λειτουργούσε το εκλεκτό ντελικατέσεν του Κουκά στην Πατησίων και πολύ χάρηκα που την ξαναβρήκα. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να φύγω χωρίς συνταγή!

Να μην το ξεχάσω, στον Gigifioggo διοργανώνονται κάθε τόσο βραδιές κρασιού. Και επειδή Τετάρτη έρχεται και είναι μεσοβδόμαδο πληροφορώ ότι αύριο η βραδιά είναι αφιερωμένη στα εκλεκτά κρασιά του οινοποιείου του Γιώργου Τσιμπίδη στη Μονεμβασιά, όσες όσοι μπορείτε, σπεύσατε.

Croquetas de jamón

Υλικά

  • 90 γρ βούτυρο αγελαδινό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 120 γρ μανιτάρια πορτομπέλο ψιλοκομμένα
  • 125 γρ αλεύρι + 60 γρ επιπλέον
  • 250 γρ φρέσκο γάλα
  • 180 γρ ζωμός κότας
  • 160 γρ χαμόν ψιλοκομμένο
  • 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 50 γρ ψίχουλα από ψωμί
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Οδηγίες

Σε βαθύ τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε άλλα 5 λεπτά. Ρίχνουμε το αλεύρι και ψήνουμε για άλλο 1 λεπτό μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Ρίχνουμε το γάλα, μετά τον ζωμό και στο τέλος το χαμόν, ανακατεύοντας συνεχώς.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει. Μόλις κρυώσει καλά, πλάθουμε μπαλάκια.

Σε τρία μπολ βάζουμε το επιπλέον αλεύρι, τα αβγά, και τα ψίχουλα του ψωμιού.

Αλευρώνουμε τις κροκέτες, τις περνάμε από το αβγό, και τέλος από τα ψίχουλα.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις κροκέτες για 3 λεπτά.

Σερβίρουμε τις κροκέτες πασπαλισμένες με flakes παρμεζάνας και φυλλαράκια ρόκας.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Info

Gigifioggos Bistronomy Wine Bar, Κώστα Βάρναλη 16, Περιστέρι

Facebook: https://www.facebook.com/GIGIFIOGGOS/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'