Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πανέ ρολό κιμά «Το Ωραίο Περιβόλι»

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςρολό κιμά

(photo: Γεωργία Παπανδρέου)
(photo: Γεωργία Παπανδρέου)

Η Γεωργία Παπανδρέου είναι άξια συνάδελφος και βασικά φίλη μου, πολύ αγαπημένη, που σε δύσκολες στιγμές μεγάλης πείνας μού έχει σώσει τη ζωή. Της λες, δηλαδή, «πεινάω» και στο πιτς φιτίλι έχει μαγειρέψει μια νοστιμιά κι εσύ μένεις με το στόμα ορθάνοιχτο με την ευρηματικότητά της.

Γιατί έτσι γίνεται με μένα από τότε που ήμουν παιδί: Όταν πεινάω πάρα μα πάρα πολύ, χρειάζεται κάποιος να με σώσει γιατί νομίζω ότι σβήνω, χάνομαι, τελειώνω. Επιπλέον ακινητοποιούμαι και δεν μπορώ να σκεφτώ τι θα μπορούσε να με ζωντανέψει προς στιγμήν, που μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως για παράδειγμα να ανοίξω την πόρτα του ψυγείου και να πιάσω ένα κομμάτι τυρί, να βάλω στο στόμα μου και μια μπουκιά ψωμί, να έρθω στα ίσια μου, και να σκεφτώ μετά κάτι νόστιμο για να το μαγειρέψω. 

Οπότε καταλαβαίνετε πόσο πολύτιμοι μού είναι άνθρωποι όπως ο φίλος μου ο Μίμης που με ξυπνάει το πρωί στις διακοπές μας με τρομερές κρέπες (δείτε εδώ τα μυστικά του) και κάνει το καλύτερο λεμονάτο της κατσαρόλας (προσυπογράφουν και τα εγγονάκια του, δεν το λέω μόνον εγώ), και η φίλη μου η Ρομπέρτα, που ανέβαλε το ταξίδι της στη Γένοβα για να με φροντίσει κάποτε που είχα ακινητοποιηθεί από μια τρομερή τενοντίτιδα, και μου μαγείρεψε τόσες νοστιμιές ώστε δεν ήθελα να γίνω καλά για να μην φύγει.

Τέλος πάντων σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Τζω, όπως λέμε σε στενό κύκλο τη Γεωργία. Μαγειρεύει γρήγορα, νόστιμα και ευφάνταστα. Ένα τέτοιο είναι και το παρακάτω φαγάκι που μου έστειλε, δυστυχώς σε συνταγή, αλλά που θα μου πάει; Θα τη στριμώξω λίαν συντόμως για να μου το μαγειρέψει.

(photo: Γεωργία Παπανδρέου)
(photo: Γεωργία Παπανδρέου)

Πανέ ρολό κιμά «Το ωραίο Περιβόλι»

Υλικά

Για το ρολό

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κουτ. σούπας κρέμα μπαλσάμικο
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 αχλάδια τριμμένα
  • 2 κριθαρένια παξιμάδια (μουσκεμένα και καλά στυμμένα)
  • 2 κουτ. σούπας λάδι
  • 2 κουτ. σούπας λευκό μοσχάτο κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι

Για την πανέ επικάλυψη

  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας+2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας λάδι
  • ½ φλιτζάνι τρίμμα παξιμαδιού και κράκερ

Για τη σάλτσα

  • 1 ντομάτα ολόκληρη
  • 2 κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά σε ροδέλες

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για το ρολό μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 20’ και να ενωθούν οι γεύσεις.

Πλάθουμε το ρολό με τα χέρια ή του δίνουμε σχήμα βάζοντάς το σε μακρόστενη φόρμα του κέικ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 οC. Στρώνουμε σε λαδωμένη γάστρα τις ροδέλες κρεμμυδιών και πιπεριάς και ακουμπάμε (ή ξεφορμάρουμε) το ρολό του κιμά. Προσθέτουμε σε μια άκρη και την ντομάτα.

Αναμειγνύουμε την μουστάρδα με το λάδι και τον πελτέ και αλείφουμε απαλά το ρολό. Κολλάμε πάνω του το τρίμμα παξιμαδιού-κράκερ φροντίζοντας να καλυφθεί καλά παντού.

Ψήνουμε για 15΄στους 250 οC στις αντιστάσεις. Χαμηλώνουμε στους 200οC και σε λίγο στους 180οC. Σκεπάζουμε τη γάστρα και μαγειρεύουμε για 45΄. Λίγο πριν το τέλος ξεσκεπάζουμε και ροδίζουμε.

Βγάζουμε προσεκτικά το ρολό σε πιατέλα, στολίζουμε με τη ντομάτα και το αφήνουμε 15-18΄να σταθεί πριν το κόψουμε σε φέτες. Στο μεταξύ λιώνουμε τη σάλτσα με πηρούνι και τη μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι.

Σερβίρουμε στα πιάτα το ρολό σε φέτες, με σπιτικό πουρέ πατάτας - καρότου και τη σάλτσα του φαγητού.

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'