Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Χριστουγεννιάτικος κορμός με μπαχαρικά

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγές

(Shutterstock)
(Shutterstock)

Στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, τελευταία και στον Νότο, τα Χριστούγεννα φτιάχνουν απαραίτητα κορμό, ένα γλυκό που θυμίζει κούτσουρο και συνδέεται άμεσα με το έθιμο του Yule Log.

Πρόκειται για ένα παλιό παγανιστικό έθιμο των σκανδιναβικών χωρών, σύμφωνα με το οποίο διαλέγουν ειδικά για την περίσταση ένα κούτσουρο και το καίνε τελετουργικά στο τζάκι τα Χριστούγεννα.

Το έθιμο διατηρήθηκε και μετά τον εκχριστιανισμό των λαών, μέχρι σήμερα, ενσωματώθηκε στις γιορτές των Χριστουγέννων, και μετατράπηκε σε γλυκό. Παραδοσιακά γίνεται με άσπρο ή σοκολατένιο παντεσπάνι, καλύπτεται με βουτυρόκρεμα και πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη που δίνει την αίσθηση του χιονισμένου ξύλου.

Φέτος θα φτιάξουμε μια λαχταριστή παραλλαγή με αλεύρι Για Ολες τις Χρήσεις: ένα «κούτσουρο» αρωματισμένο με μπαχαρικά και στολισμένο με απαλή σοκολατένια βουτυρόκρεμα με μέλι και μπράντι. Γιατί Χριστούγεννα δεν γίνονται χωρίς κάλαντα, χωρίς γλυκά και μαγειρέματα, απλά δεν γίνονται χωρίς τους Μύλους Αγίου Γεωργίου!

(Shutterstock / Protagon Creative)
(Shutterstock / Protagon Creative)

Χριστουγεννιάτικος κορμός με μπαχαρικά

Υλικά

Για το μείγμα μπαχαρικών

  • 2 μέρη κανέλα, σκόνη
  • 1 μέρος τζίντζερ, σκόνη
  • ½ μέρος γαρίφαλο, σκόνη
  • ½ μέρος μοσχοκάρυδο, σκόνη

Ανακατεύουμε καλά τα μπαχαρικά και φυλάμε το μείγμα σε γυάλινο βάζο που κλείνει ερμητικά, σε σκοτεινό ντουλάπι. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε διάφορες άλλες παρασκευές, αλμυρές και γλυκιές, σε σάλτσες ντομάτας, σε κέικ και σε ζεστό κόκκινο κρασί.

Για το παντεσπάνι

  • 150 γρ. αλεύρι Για Όλες τις Χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 1/2 κ.τ.γλ. μπέκιν πάουντερ
  • 6 αυγά βιολογικά
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.τ.γλ. μείγμα μπαχαρικών
  • 1 πρέζα αλάτι (¼ κ.τ.γλ.)
  • 90 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 1 κ.τ.σ. χλιαρό νερό

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέκιν πάουντερ και τα μπαχαρικά. Λιώνουμε το βούτυρο.

Χωρίζουμε τα αβγά και με τα ασπράδια που τα χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ μαζί με το αλάτι ετοιμάζουμε μια σφιχτή μαρέγκα.

Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, και ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, που έχουμε ανακατέψει με τα μπαχαρικά και το μπέικιν, το λιωμένο βούτυρο και το χλιαρό νερό.

Σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα προσθέτουμε λίγη-λίγη τη μαρέγκα ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις από επάνω προς τα κάτω, μέχρι να ενσωματωθεί και το μείγμα να γίνει ομοιογενές.

Στρώνουμε με λαδόχαρτο (αντικολλητικό χαρτί ψησίματος) μια λαμαρίνα του φούρνου (30x40 εκ). Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, το απλώνουμε με τη σπάτουλα και το στρώνουμε καλά να ισιώσει.

Ψήνουμε το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 25-30 λεπτά. Βγάζουμε τη λαμαρίνα από το φούρνο και αφήνουμε το παντεσπάνι μερικά λεπτά να κρυώσει λίγο. Ενώ είναι ακόμη ζεστό (αλλά όχι καυτό) το σκεπάζουμε με ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλα, κατόπιν το τυλίγουμε ρολό από τη μια πλευρά του (την πιο μεγάλη) μέχρι την άλλη και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα

  • 250 γρ. μασκαρπόνε ή άλλο τυρί κρέμα
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα (1/8 κ.τ.γλ) αλάτι
  • 1 κ.τ.γλ. από το μείγμα μπαχαρικών

Χτυπάμε καλά με το μίξερ όλα τα υλικά μαζί μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα.

Για τη βουτυρόκρεμα

  • 225 γρ βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 400 γρ ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ μέλι
  • 4-5 κ.τ.σ. κακάο
  • 25ml κρέμα γάλακτος
  • 25ml μπράντι ή κονιάκ

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο μαζί με μια πρέζα αλάτι μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά (περίπου 10-15 λεπτά). Ρίχνουμε σιγά σιγά τη μισή ζάχαρη αφού την έχουμε κοσκινίσει προηγουμένως μαζί με το κακάο, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μέλι και το κονιάκ, και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα. Σιγά σιγά προσθέτουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη και αν η βουτυρόκρεμα έχει γίνει πολύ σφιχτή την αραιώνουμε με λίγη κρέμα γάλακτος. Πρέπει να γίνει σαν σφιχτή σαντιγί.

*Εναλλακτικά αντί για κακάο (ή μαζί με το μισό κακάο) προσθέτουμε 1-2 κ.τ.σ. στιγμιαίο καφέ ή 1 κ.τ.σ. από το μείγμα μπαχαρικών και μια πρέζα τσίλι σκόνη.

Για τη συναρμολόγηση

  • Λίγο μπράντι ή λικέρ σοκολάτας
  • Ζαχαρη άχνη
  • Στολίδια ζαχαρωτά

Ανοίγουμε προσεκτικά το ρολό με το παντεσπάνι, το ακουμπάμε σε μια επιφάνεια με την «ψημένη» λαδόκολλα προς τα πάνω και την αφαιρούμε. Ραντίζουμε (προαιρετικά) με μπράντι ή λικέρ σοκολάτας και με μια μαρίζ απλώνουμε επάνω την κρέμα.

Τυλίγουμε το παντεσπάνι σφιχτά σε ρολό από την πιο μεγάλη πλευρά του σπρώχνοντας με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Από τη μια άκρη του ρολού κόβουμε λοξά ένα κομμάτι μήκους περίπου 5 εκατοστών ώστε να σχηματίσουμε ένα κλαδί στον κορμό.

Με τη βουτυρόκρεμα καλύπτουμε ολόκληρο τον κορμό και με ένα πιρούνι σχηματίζουμε γραμμές έτσι ώστε να θυμίζουν φλοιό δέντρου. Περίπου στη μέση του κορμού τοποθετούμε το κομμάτι που αφαιρέσαμε από τη μια άκρη του, και το καλύπτουμε επίσης με βουτυρόκρεμα.

Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη (σαν να έχει χιονίσει ελαφρά), προσθέτουμε μικρά χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά (κλαδάκια έλατου, κερασάκια κ.λπ.) και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες ώστε να σφίξει πριν το σερβίρουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'