Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αλμυρά κρουασανάκια με τυρί, σκόρδο και αρωματικά

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςκρουασάν, αλμυρά κρουασανάκια, Μύλοι Αγίου Γεωργίου, αλεύρι για Τσουρέκι Μύλοι Αγίου Γεωργίου, Χριστούγεννα

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Στο τραπέζι της γιορτής συνηθίζουμε να προσφέρουμε ένα σωρό λιχουδιές, μερικά σνακ, όμως, είναι επίσης απαραίτητα μέχρι να έρθουν όλοι οι καλεσμένοι και να σερβιριστεί το κυρίως φαγητό. Τι θα λέγατε για απλά κρουασανάκια με τυρί;

Είναι μια λιχουδιά, που δεν χρειάζεται να είναι γιορτή για να την προσφέρετε, όλοι τα λατρεύουν τη στιγμή, που το λιωμένο τυρί γλιστράει στη γλώσσα αρτυμένο με πικάντικο σκορδοβούτυρο και αρωματισμένο με μαϊντανό και βασιλικό.

Η τσαχπινιά όλη βρίσκεται στον τρόπο που θα τα σερβίρετε: βάλτε τα κρουασανάκια σε μια μακρόστενη πιατέλα έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα δεντράκι. Και είναι σίγουρο ότι θα γίνουν αμέσως ανάρπαστα.

Φτιάξτε τη ζύμη με αλεύρι για Τσουρέκι Μύλοι Αγίου Γεωργίου. Γιατί Χριστούγεννα δεν γίνονται χωρίς κάλαντα, χωρίς γλυκά και μαγειρέματα, απλά δεν γίνονται χωρίς Μύλους Αγίου Γεωργίου!

Mπορείτε μάλιστα να ετοιμάσετε τη ζύμη μια ημέρα νωρίτερα και να την φυλάξετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για περισσότερες ημέρες.

Αλμυρά κρουασανάκια με τυρί, σκόρδο και αρωματικά

[Shutterstock / Protagon Creative]
[Shutterstock / Protagon Creative]

Υλικά

(για 24 κομμάτια)

Για τη ζύμη

500 γρ αλεύρι για Τσουρέκι Μύλοι Αγίου Γεωργίου
300 γρ βούτυρο αγελαδινό παγωμένο
300 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
25 γρ μαγιά νωπή
4 κ.τ.σ. (50 γρ) ζάχαρη
1 κ.τ.σ. αλάτι

Για τη γέμιση

24 μικρά μπαλάκια μοτσαρέλας, ή μια πλεξούδα αγελαδινή μοτσαρέλα ή φρέσκια πρόβολα κομμένη σε 24 μπαστουνάκια
Εναλλακτικά, 300 γρ τρίμμα φέτας και 1 αβγό

Για άλειμμα

6 κ.τ.σ. βούτυρο αλατισμένο
4-5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες ή ψιλοκομμένες
1 κ.τ.γλ. ξερό μαϊντανό
½ κ.τ.γλ ξερό βασιλικό
2 κ.τ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα μπολ λιώνουμε με το πιρούνι τη φέτα προσθέτουμε το αβγό χτυπημένο και ανακατεύουμε καλά. Εναλλακτικά στεγνώνουμε καλά τη μοτσαρέλα (αν είναι πολύ φρέσκια και υγρή) και την κόβουμε σε 24 κομματάκια.

Ετοιμάζουμε το άλειμμα: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, το σκόρδο, τον μαϊντανό και τον βασιλικό.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε ένα μπολ ρίχνουμε 60 ml από το γάλα που πρέπει να είναι χλιαρό, προσθέτουμε τη μαγιά και 1 κουταλάκι ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν, και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10-15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά, οπότε θα αφρίσει και θα φουσκώσει.

Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, και το μείγμα γάλακτος - μαγιάς και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κύβους και ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και εύπλαστη ζύμη που κολλάει ελάχιστα στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα λίγο αλεύρι.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Σκεπάζουμε το ένα κομμάτι ζύμης με διαφανή μεμβράνη ή με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας για να μην στεγνώσει.

Με τον πλάστη, ανοίγουμε το άλλο κομμάτι σε φύλλο διαμέτρου περίπου 40 εκ, αλευρώνοντας κάθε τόσο για να μην κολλάει. Με ένα πινέλο αλείφουμε το φύλλο με το μείγμα βουτύρου αρωματικών και το χαράζουμε ακτινωτά σε 12 ισόπλευρα τρίγωνα (όπως τα κομμάτια της πίτσας).

Στη βάση κάθε τριγώνου περίπου 2 εκ από την άκρη βάζουμε ένα γεμάτο κουταλάκι γέμιση, ή ένα κομματάκι μοτσαρέλα, διπλώνουμε την άκρη πάνω από τη γέμιση ώστε να τη φυλακίσουμε, τυλίγουμε στη συνέχεια προς τη μύτη του τριγώνου σε ρολό και πιέζουμε τη μύτη να κολλήσει.

Επαναλαμβάνουμε και με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.

Τοποθετούμε τα κρουασανάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στην άκρη για περίπου μισή ώρα να φουσκώσουν.

Βγάζουμε τη μεμβράνη, αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου-αρωματικών, πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Τα σερβίρουμε σε μακρόστενη πιατέλα τοποθετημένα με τέτοιον τρόπο ώστε να σχηματίζουν ένα δεντράκι.

Tips

Μπορούμε να φτιάξουμε τη ζύμη νωρίτερα και να τη φυλάξουμε στην κατάψυξη. Τη βγάζουμε αποβραδίς την αφήνουμε να αποψυχθεί στην ψύξη και την ξαναζυμώνουμε ελαφρά πριν ανοίξουμε τα φύλλα.
Εναλλακτικά, ανοίγουμε τα δύο φύλλα τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο με λαδόχαρτο ανάμεσά τους, τα τυλίγουμε ρολό και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν τα χρειαζόμαστε τα αποψύχουμε όπως παραπάνω.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'