Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κατσίκι φρικασέ, ελαφρά ξινόπικρο

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςκρέας, φρικασέ, κατσικάκι φρικασέ, άγρια χόρτα, λεμόνια

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Σήμερα ξεκινήσαμε κάπως ανάποδα. Το κατσίκι θα γινόταν μεν φρικασέ αφού και εξαιρετικό κρέας μάς έδωσε ο χασάπης μας, και ωραία άγρια χόρτα έφερε όπως κάθε μέρα εδώ στη γωνία ένας άνθρωπος από ένα ορεινό χωριό λίγο παραπάνω.

Αλλά μοσχοφίλερο, το ιδανικό ταίρι για κάθε αυγολεμονάτο φαγητό, δεν είχαμε, το τελευταίο λευκό στο σπίτι ήταν μια (ούτως ή άλλως υπέροχη) Aitheria Semeli και μάλιστα του 2016 (!), οπότε η απόφαση ελήφθη, το φαγητό δεν θα το αβγοκόβαμε. Το αποτέλεσμα; Ηταν τόσο μα τόσο νόστιμο που το συμφωνήσαμε με μια φωνή: ποτέ ξανά αβγολέμονο όταν έχεις τόσο ωραία πικρούτσικα χόρτα και βουνίσιο κατσίκι.

Ελάχιστα άλλα πράγματα χρειάζεται αυτό το φαγητό: λεμόνι, λάδι, αλατοπίπερο και τέλος. Όλα αυτά με το μάτι, αλλά για να σας διευκολύνω, υπολογίστε ένα λεμόνι για ένα κιλό κρέας και ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο.

Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το λάδι (το έχουμε βάλει να κάψει προηγουμένως). Το σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές και αν είναι πολύ, το σοτάρουμε λίγο λίγο.

Στο τέλος ρίχνουμε όλα τα κομμάτια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει καλά. Δεν πρέπει να κολυμπάει στο νερό, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού.

Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα, τα αφήνουμε για λίγο μέσα σε λεκάνη με ξυδόνερο (το ξύδι σκοτώνει τους μικροοργανισμούς, κάνουμε πάντα αυτή τη διαδικασία με τα χόρτα και τα σαλατικά), τα ξαναξεπλένουμε και τα βάζουμε να πάρουν μια βράση. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο το κρέας (θέλει περίπου μια ώρα βράσιμο ή μέχρι να ξεκολλάει το κρέας από το κόκκαλο) προσθέτουμε τα χόρτα, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά.

Σημείωση: Ταίριαξε τόσο μα τόσο ωραία με το χαρμάνι της Μαλαγουζιάς και του Chardonnay!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'