Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μηλόπιτα, με φύλλο πάνω κάτω

της Μαρίλης Κουβαρά Μαγειρικές ιστορίεςμηλόπιτα, μήλα, ποικιλίες μήλων

(photo:Shutterstock)
(photo:Shutterstock)

Συνδέθηκε με το προπατορικό αμάρτημα, όταν η Εύα το πρόσφερε στον Αδάμ, έγινε αιτία του Τρωικού πολέμου, όταν ο Πάρης αποφάσισε να το δώσει στην Αφροδίτη, και εμφανίζεται διαχρονικά σε ιστορίες και μύθους με πιο γνωστή ίσως αναφορά στις μέρες μας στο παραμύθι της Χιονάτης, η οποία μόλις δάγκωσε ένα κατακόκκινο λαχταριστό μήλο έπεσε σε βαθύ ύπνο.

Αργότερα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τραγούδια, ρητά και παροιμίες: «Μήλο μου κόκκινο, ρόιδο βαμμένο», «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα», γνωστό και στην αγγλική ως «An apple a day keeps the doctor away», «το μήλο κάτω απ' τη μηλιά θα πέσει» και άλλα πολλά...

Αγαπημένο φρούτο σε όλες τις χώρες του κόσμου, με περισσότερες από 3.000 ποικιλίες χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, αλλά και τη μαγειρική: το ελληνικό φιρίκι γίνεται παραδοσιακά γλυκό του κουταλιού, τα Granny Smith είναι ιδανικά για στρούντελ, τα Starking και τα Golden Delicious για μηλόπιτα, ενώ τα Jonagold μαζί με τα Granny Smith και τα Golden Delicious είναι κατάλληλα για σούπες, σαλάτες αλλά και σάλτσες συνοδευτικές για κρέατα (κυρίως χοιρινό).

Κι από όλα τα «μηλένια» γλυκά, η μηλόπιτα είναι η πιο διάσημη. Αν και το μήλο έφτασε στην Αμερική τον 17ο αιώνα, η μηλόπιτα αποτελεί ίσως το πιο εμβληματικό γλυκό των ΗΠΑ. Η φράση «As American as apple pie», που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ο,τιδήποτε είναι «τυπικό» της αμερικανικής κουλτούρας, τα λέει όλα!

Μηλόπιτα

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 1/2 – 1 φλυτζάνι ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα μήλα που θα χρησιμοποιήσετε)
  • 2 κουταλιές αλεύρι
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • ¼ κουταλιού αλάτι
  • 6-7 φλυτζάνια μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 2 κουταλιές βούτυρο

Για τη ζύμη

  • 2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ½ φλυτζάνι παγωμένο νερό
  • 12 κουταλιές κρύο βούτυρο κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και δουλεύουμε τη ζύμη με το χέρι μας ώστε να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το παγωμένο νερό και εξακολουθούμε να δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να μαλακώσει. Σχηματίζουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Έπειτα τη χωρίζουμε στα δύο και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο για τη βάση του ταψιού και με το δεύτερο σκεπάζουμε τη γέμιση.

Βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε ελαφρά. Γεμίζουμε τη βάση, κόβουμε κομματάκια βούτυρο  από πάνω, βρέχουμε γύρω γύρω το φύλλο, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο της ζύμης και πιέζουμε να ενωθούν τα δύο φύλλα. Χαράζουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στους 175 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να μαλακώσουν τα μήλα.

*Η Μαρίλη Κουβαρά διατηρεί την ιστοσελίδα Marili's Table

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίλης Κουβαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες