Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κολοκυθόσουπα με μήλο, μπέικον και τζίντζερ

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςκολοκύθα, μπέικον, μήλο, μπαχαρικά, τζίντζερ

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Αυτή την εποχή όταν περνάω από αγροτικούς δρόμους, η αγαπημένη μου εικόνα είναι οι κολοκύθες, στοιβαγμένες στην άκρη των χωραφιών, που περιμένουν τους περαστικούς αγοραστές.

Στρογγυλές, μακρόστενες, σε σχήμα αχλαδιού ή καμπάνας, μικρές, μεγάλες (μέχρι και 80 κιλά μπορούν να φτάσουν), λείες ή και με χαρακιές, σε όλες τις αποχρώσεις του πορτοκαλί, ακόμα και αχνό μπέζ μέχρι πρασινωπό, μπορούν να διατηρηθούν για μήνες σε σκοτεινό και σκιερό μέρος, αφού τις έχει γλυκάνει και τις στεγνώσει σωστά ο ήλιος.

Φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες ποικιλίες κολοκύθας (maxpixel.net)
Φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες ποικιλίες κολοκύθας (maxpixel.net)

Και τι δεν φτιάχνεις με μια κολοκύθα, πίτες, πιλάφια, χειμωνιάτικο τουρλού μαζί με άλλα λαχανικά της εποχής, και ένα σωρό γλυκάΚαι τους κολοκυθόσπορους δεν τους πετάμε, γίνονται καταπληκτικό σνακ (ο γνωστός μας πασατέμπος).

Αλλά το πιο εύκολο το πιο αγαπημένο μου φαγάκι είναι η κολοκυθόσουπα. Τη λαχταράω πραγματικά και κάθε φορά της βάζω  διαφορετικά αρώματα γιατί η γλυκιά κολοκύθα είναι σαν άγραφο (πορτοκαλί) χαρτί, ζωγραφίζεις πάνω του ό,τι θέλεις.

Τώρα πια βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ (και σε μερικά μανάβικα) κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη, έτοιμη για μαγείρεμα. Πράγμα που φυσικά μπορείτε να κάνετε και στο σπίτι. Γιατί μια μεγάλη κολοκύθα δύσκολα καταναλώνεται.

Ποικιλία κολοκύθας Butternut (wikipedia)
Ποικιλία κολοκύθας Butternut (wikipedia)

Οπότε την κόβετε, καθαρίζετε σπόρια και ίνες και την κόβετε σε σχετικά μικρά κομμάτια. Λένε ότι καλό είναι να τα βάλεις για λίγο σε βραστό νερό και μετά στην κατάψυξη αλλά εγώ τα μοιράζω σε σακουλάκια και τα καταψύχω ωμά και όλα καλά.  

Αυτή τη φορά αγόρασα μια μικρή κολοκύθα butternut σε σχήμα αχλαδιού και επειδή βαριόμουν να την καθαρίσω, την έπλυνα, τη σκούπισα και την έβαλα στο φουρνάκι για μισή ώρα μέχρι να μαλακώσει.

Μετά την έκοψα προσεκτικά (καίει), καθάρισα τη φλούδα, τις ίνες και τους σπόρους και τη μαγείρεψα με μήλο, φρέσκο τζίντζερ και πολλά μπαχαρικά και έγινε μια υπέροχη σούπα. Και ξέρετε τι ανακάλυψα; Ψητή βγάζει ακόμη περισσότερη γλύκα και μια αδιόρατη ξηροκαρπάτη γεύση.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Είναι πιο γλυκιά από άλλες κολοκύθες, αν και υπάρχει μια άλλη ποικιλία, η honeynut, με πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα μέσα έξω, που λένε ότι είναι τρεις φορές πιο γλυκιά. Σε χρώμα και σε γεύση θυμίζει πολύ τη γλυκοπατάτα αλλά μου φαίνεται πιο νόστιμη, τόσο νόστιμη που εκτός από αλατοπίπερο (κι αυτό με μέτρο) δεν θέλει τίποτα άλλο. Παρόλα αυτά στη σούπα προσθέτω με μέτρο μπαχαρικά έτσι για την τσαχπινιά τους.

Κολοκυθόσουπα με μπέικον, μήλο και τζίντζερ

Υλικά (για 4 πιάτα)

  • 1 μικρή κολοκύθα butternut
  • 2 μήλα
  • 1 μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (περίπου 2 εκ)
  • 100 γρ μπέικον
  • 1-2 γαρίφαλα
  • 1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλα
  • 2 μπαχάρια
  • 1 καρπό κακουλέ
  • 1 κ.τ.γλ. μείγμα καυτερό και γλυκό τσίλι σε νιφάδες
  • Από 1/4 κ.τ.γλ. (ή περισσότερο ανάλογα με τα γούστα σας) κοπανισμένο κορίανδρο, κίμινο, κάρι, κουρκουμά
  • Αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • κρουτόν
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • φυλλαράκια μαϊντανού ή φρέσκου κόλιανδρου

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μπέικον και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να σοταριστεί καλά.

Προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και του μήλου, το τζίντζερ τριμμένο στον τρίφτη, αλάτι και τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και βάζουμε να βράσει μέχρι ν μαλακώσει το μήλο και η κολοκύθα.

Με ένα κουταλάκι βγάζουμε το μπαχάρι, την κανέλα και τα γαρίφαλα και με το πίμερ (ράβδο μπλέντερ) πολτοποιούμε τη σούπα.

Δοκιμάζουμε και σερβίρουμε με κρουτόν, μαϊντανό ή κόλιανδρο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

κολοκυθόσποροι ψημένοι (Wikipedia)
κολοκυθόσποροι ψημένοι (Wikipedia)

Κρουτόν: Κόβουμε δύο φέτες ψωμι σε κυβάκια και τα βάζουμε στο τεφάλ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να στεγνώσουν. Ρίχνουμε λίγο βούτυρο αναμεσά τους, ανακατεύουμε και τα βγάζουμε

Tip

  • Οταν αγοράζετε κολοκύθα, προσέξτε να έχει λεία επιφάνεια, χωρίς τραύματα, και το κυριώτερο να μην μπορείς να την ξύσεις με το νύχι. 
  • Μην πετάτε τους κολοκυθόσπορους. Είναι εξίσου υγιεινοί και θρεπτικοί. Τους μουλιάζουμε για λίγη ώρα σε νερό για να τους καθαρίσουμε πιο εύκολα και κατόπιν τους βραζουμε σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Τους στραγγίζουμε και τους απλώνουμε σε ένα δίσκο να στεγνώσουν. Στη συνέχεια τους ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι, πάπρικα ή και σκόνη σκόρδου (προαιρετικά) και τους αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι καλυμμένο με λαδόχαρτο. Τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου μισή ώρα μέχρι να γίνουν τραγανοί και ενδιαμέσως τους ανακατεύουμε κάθε τόσο. Τουςς βγάζουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'