Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μανιταρόσουπα με χαλούμι

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςμανιταρόσουπα, μανιτάρια, πλευρώτους, πορτσίνι, σαμπιιόν, θυμάρι, σχολινόπρασο, εστιατόριο Ελαίας Γη

photo: Ελαίας Γη
photo: Ελαίας Γη

Η σούπα είναι ένα πιάτο θαλπωρής, το πρώτο πράγμα που επιθυμείς με την πρώτη δροσιά και μια μανιταρόσουπα είναι ό,τι πρέπει αυτή την εποχή.

Αυτή τη συγκεκριμμένη την δοκιμάσαμε στο εστιατόριο «Ελαίας Γη»* στην Πολιτεία και μας άρεσε πολύ, γιατί συνδυάζει τη γαλλική γευστική φινέτσα με τη νοστιμιά και την τραγανότητα του ψημένου κυπριακού τυριού και το αρωματικό θυμάρι.

Αυτή βέβαια η δόση είναι μεγάλη. Αν θέλετε να φτιάξετε 4-5 πιάτα, διαιρέστε διά πέντε τις ποσότητες και θα γίνει μια χαρά. 

Μανιταρόσουπα με χαλούμι

Υλικά

  • 5 λίτρα ζωμό κότας
  • 500 γρ. μανιτάρια σαμπινιόν ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. μανιτάρια πορτσίνι ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 300 ml λευκό ξηρό κρασί
  • λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 200 γρ. χαλούμι
  • θυμάρι, σχοινόπρασο

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια έως ότου μαραθούν.

Σβήνουμε με το λευκό κρασί, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον ζωμό κότας. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και σιγοβράζουμε για περίπου μία ώρα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη σούπα να μείνει για 10 λεπτά και σερβίρουμε πασπαλισμένη με αρωματικά βότανα (θυμάρι, σχοινόπρασο) και το χαλούμι κομμένο σε κύβους, αφού πρώτα το έχουμε ψήσει στη σχάρα μέχρι να ροδίσει.

*«Ελαίας Γη»

(Δεξαμενής & Ολυμπιονικών 4, Πολιτεία – Κηφισιά, τηλ: 210 62.00.005)

photo: Ελαίας Γη
photo: Ελαίας Γη

Είναι ένα από τα δύο μεγάλα εστιατόρια της Ατττικής, σαν αυτά που υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, (το άλλο είναι η θαλασσινή «Ιθάκη» της Βουλιαγμένης), που προτείνονται για ρομαντικές βραδιές με ελληνική ταυτότητα, ειδικά αν έχεις να φιλοξενήσεις επισκέπτες. Είχα καιρό να πάω βόρεια και πραγματικά εντυπωσιάστηκα με το περιβάλλον που είναι όπως πάντα και ακόμη περισσότερο φροντισμένο. Αν και υπάρχει μια συνηθισμένη είσοδος, έχει ενδιαφέρον να περάσεις από τη δεύτερη, τη μικρή, που σε στέλνει στη σάλα μέσα από ένα σκηνοθετημένο υπόγειο κελάρι - δαίδαλο με πέτρινα βρυσάκια, κεραμικά σκεύη, σκονισμένες φιάλες κρασιού και ένα βολόσυρο (ξύλινο εργαλείο για αλώνισμα) ακουμπισμένο σε μια γωνιά.

Αφού το διασχίσεις θα σε κεράσουν ένα τσίπουρο για καλωσόρισμα και αμέσως μετά θα βρεθείς σε ένα ζωντανό ντελικατέςεν-μπακαλικο-μανάβικο με ξυλόφουρνο στο πλάι, σκηνοθεςία η οποία σε προϊδεάζει για τα εκλεκτά φρέσκα υλικά που πρόκειται να γευτείς σε λίγο. Στο κέντρο της τραπεζαρίας με τις μεγάλες ροτόντες υπάρχει μια ελιά που λες και ήταν πάντα εκεί πριν από το εστιατόριο. Κι αν είναι καλοκαίρι, θα καθίσεις έξω στην πλακόστρωτη αυλή και θα απολαύσεις το φαγητό σου μαζί τη θέα σε όλη την Αθήνα, ανάμεσα σε λουλούδια και πλατάνια που μεγαλώνουν αγέρωχα μαζί με το εστιατόριο για να θυμίζουν στον ιδιοκτήτη την ευρυτανική καταγωγή του. (Συγκινήθηκα, δεν σας το κρύβω, γιατί κι εμένα μου θυμίζει δυο τόπους αγαπημένους, τη Ρόδο και το Καρπενήσι.)

Και όπως όλα εδώ είναι μεγάλα, έτσι μεγάλα είναι και τα μενού του εστιατορίου, μπορείς βέβαια να παραγγείλεις και από τον κατάλογο. Για την ιστορία είναι το πρώτο εστιατόριο που εφάρμοσε τα μενού στην Ελλάδα, κάτι που σήμερα προτείνουν σχεδόν όλα τα καλά εστιατόρια. Το μενού είναι συνήθως μια πιο οικονομική πρόταση, που δίνει την ευκαιρία στους πελάτες τους να έχουν μια πλήρη εικόνα για την κουζίνα του μαγαζιού. Εδώ προτείνονται δύο εκλεκτά μενού, ένα μεγάλο (14 πιάτα) και ένα τεράστιο (24  πιάτα), πραγματικό πανόραμα της ελληνικής κουζίνας. Για μαγείρεμα στο σπίτι, όμως, διάλεξα μια πεντανόστιμη σούπα, δεν γίνεται να έρθεις στο Ελαίας Γη και να μην φας σούπα, επιβεβαιώνω, είναι πεντανόστιμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'