Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κερκυραϊκό μπουρδέτο

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Μαγειρικές ιστορίεςμπουρδέτο, Κέρκυρα, ψάρι, ψάρι φιλέτο, πιπέρι, κρεμμύδια, γαλέος

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Η Κλειώ και το μπουρδέτο!

Σήμερα τρώμε ψάρι. Ένα ψάρι φιλέτο, με μονάχα ένα κεντρικό κόκαλο, ιδανικό για τα παιδιά που θέλουν ξεκάθαρα πράγματα στο πιάτο τους και για τις μαμάδες που δεν θέλουν να ξεκοκαλίζουν με τις ώρες.

Το φαγάκι αυτό στο τελικό του αποτέλεσμα βγαίνει ένα γλύκισμα. Δεν είναι το ψάρι το λεμονάτο όπως το έχουμε συνηθίζει, αλλά ένα ψάρι που θυμίζει κάπως το στιφάδο. Έχει τη γλύκα των κρεμμυδιών και τα αρώματα της δάφνης και του σκόρδου.

Συστήνεται ανεπιφύλακτα το φρέσκο ψωμί για βουτιές καθώς είναι κρίμα να πάει χαμένη τόσο δεμένη και γλυκιά σάλτσα, όπως επίσης και το κόκκινο κρασί  συνοδεία.

Και τώρα ένα παραλειπόμενο! Καθώς λοιπόν, είχα στήσει τα πάντα για τη φωτογράφιση και έβγαζα το ψάρι να ποζάρει ξαπλωμένο στα κρεμμύδια, ένα μικρό χεράκι τραβούσε την μπλούζα μου και έβγαζε ακατάληπτες κραυγές. Η Κλειώ, που δεν ήξερε ακόμη να μιλά, που το μόνο που έτρωγε ήταν αέρας κοπανιστός, που είχε κάνει τη μιζέρια must στο σπίτι μας - μετά τη Νεφέλη που τρώει και χαλίκια άμα λάχει - ήθελε να δοκιμάσει!

Μα έχει πιπέρι σκέφθηκα. Είναι και μόνο 14 μηνών. Τρώει ακόμα τα πολτοποιημένα, ανάλατα, μπλιαξ μωρουδιακά φαγητά… Η δεύτερη σκέψη ήταν: δεν βαριέσαι, ας της δώσω και ας το φτύσει… Το πολύ-πολύ να γελάσω με την γκριμάτσα αηδιας που παίρνει όταν βάζει στο στόμα της οτιδήποτε φαγώσιμο, εκτός από χαρτί, μαρκαδόρους, σόλες παπουτσιών ή ρόδες του καροτσιού της που λατρεύει να γλύφει…. (ήμαρτον!).

Της έδωσα 1,2,3… 8 μπουκιές. Ως εκεί! Οκτώ ολόκληρες μπουκιές μπουρδέτο που το έτρωγε και ξερογλειφόταν από τη γλύκα των κρεμμυδιών. Αυτό ήταν!! Και μετά ξαναγύρισε στην παλιά της τέχνη. Ξάπλωσε μπρούμυτα στο πάτωμα με χέρια και πόδια ανοιχτά, σαν ένα μικρό σπλάτς και άρχισε να το γλύφει!!!

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Κερκυραϊκό μπουρδέτο

Υλικά για 2 μερίδες

  • 2 φιλέτα ψαριού γαλέο κατά προτίμιση
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κουταλιά τοματοπελτέ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο
  • ½  κιλό τομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα τοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Πιπέρι μαύρο και προαιρετικά κόκκινο γλυκό και καυτερό
  • Αλάτι κατά βούληση
  • 1 φλιτζάνι νερό

Διαδικασία 

Σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Τα ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να γίνουν διάφανα (για περίπου 5 λεπτά). Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα ή τα ντοματάκια κονκασέ, την πάπρικα, το φύλλο δάφνης, τις 1-2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, τον ντοματοπελτέ, αλάτι και πιπέρι, καθώς και 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό.

Αφήνουμε την σάλτσα να βράσει και να δέσει σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20-30 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη ρίχνουμε μέσα 1 μικρό φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ νερό και τις δύο μεγάλες φέτες του ψαριού και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας για να βράσει. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ελέγχουμε εάν το ψάρι έχει γίνει ή εάν έχει εξατμιστεί το νερό. Το ψάρι δεν χρειάζεται πάνω  από 10 λεπτά μαγείρεμα. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν μείνει με τη σάλτσα του δεμένη, χωρίς περιττά υγρά, μόνο με την ντομάτα και το λάδι.

Σερβίρουμε στο πιάτο τη φέτα του ψαριού, με αρκετά κρεμμύδια γύρω – γύρω και σάλτσα. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και στολίζουμε με φυλλαράκια μαϊντανού.

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Καλή επιτυχία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'