Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γκασπάτσο για πρώτο και για σάλτσα του ψητού κολιού

Συνταγές

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Για το γκασπάτσο, τάχουμε ξαναπεί στο Bostanistas.gr, είναι η υπέροχη καλοκαιρινή ντοματόσουπα των Ανδαλουσιανών, κάτι σαν τη δική μας ντοματοσαλάτα. Δεν λείπει ποτέ όλο το καλοκαίρι από το ψυγείο τους, κάθε φορά που νιώθουν μια αδυναμία …έως και δύο, ρουφάνε ένα φλιτζανάκι και στυλώνονται.

Τη φτιάχνω, λοιπόν, κι εγώ κάθε φορά που βρίσκω ωραίες, σαρκώδεις, πολύ ώριμες και αρωματικές ντομάτες. Τις ρίχνω για ένα λεπτό σε νερό που βράζει αφού τις χαράξω σταυρωτά στο πίσω μέρος και μετά σε παγωμένο με παγάκια να κολυμπούν ανάμεσά τους. Ετσι, είναι πολύ εύκολο να τις ξεφλουδίσεις.

Μετά τις ρίχνω στο μπλέντερ (δεν έχω, χρησιμοποιώ αποκλειστικά μούλτι) μαζί με βρεγμένο παξιμάδι και τρυφερό αγγούρι. Περνάω τον πολτό από μια σίτα για αλεύρι που κρατάει τα σποράκια αλλά αφήνει τον πολτό να περάσει.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Προσθέτω μερικές σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και κομμένες στη μέση, χοντρό αλάτι (ανθό κατά προτίμηση), αγνό παρθένο ελαιόλαδο, καλό ξύδι συν βαλσαμικό, φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού και νιφάδες τσίλι και μπούκοβο. Και αφήνω την σούπα στο ψυγείο για μερικές ώρες να δέσουν τα αρώματα. Σημειώστε την επαύριο είναι ακόμα καλύτερη. Λεπτομέρειες για τη συνταγή δείτε εδώ.

Χθες με είχαν καλέσει για φαγΠάνω από την ωμή σάλτσα ντομάτα τρίψαμε αλμυρά μπισκοτάκια με ντομάτα και βασιλικόητό, ψητούς κολιούς στον φούρνο, αλλά ο κολιός είναι ένα ψάρι που δεν αγαπώ. Οπότε πήρα μαζί μου το γκασπάτσο, πεσκέσι για την οικοδέσποινα που το αγαπά πολύ. Μοιράσαμε τη σούπα στα πιάτα μας για πρώτο πιάτο και όταν βγήκε το ταψί με τα ψάρια από τον φούρνο είχα τη φαεινή ιδέα να ρίξω στον κολιό λίγη ντοματόσουπα για σάλτσα. Και από πάνω τρίψαμε αλμυρά μπισκοτάκια με ντομάτα και βασιλικό.

Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη νοστιμιά, μόνο να σας παροτρύνω μπορώ να το δοκιμάσετε με κολιούς, σαρδέλες, γαύρο, γόπες ή σαφρίδια ψητά στον φούρνο. Είναι μια γεύση ανεπανάληπτη. Και το καλοκαίρι κρατάει ακόμα!

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Μαζί ήπιαμε δροσερό μοσχοφίλερο και ήταν ό,τι πρέπει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'