Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Παστίτσιο λαχανικών

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςλαχανικά, τουρλού, λαζάνια, παστίτσιο, μπεσαμέλ

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Όταν έχεις κήπο φουντωμένο καλοκαιρινό δεν αφήνεις τίποτα να πάει χαμένο. Μελιτζάνες, κολοκυθάκια πιπεριές διαφόρων χρωμάτων, ακόμη και φασολάκια μπαίνουν σε αυτό το με γέμιση τουρλού. Η συνταγή είναι τη φίλης μου της Ολγας, τα κηπευτικά δικά της, δικά της και τα αβγά!

Φτιάχνουμε, λοιπόν, πρώτα τη γέμιση και όσο μαγειρεύεται ετοιμάζουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ. Δεν θα σας δώσω ποσότητες αν και για τη μπεσαμέλ χρειάζεται, γιατί τα καλύτερα μαγειρέματα γίνονται με το μάτι πιστέψτε με (άλλο η μαγειρική, άλλο η ζαχαροπλαστική που θέλει ακρίβεια)

Σε φαρδιά κατσαρόλα αχνίζουμε ένα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και όταν το νερό εξατμιστεί προσθέτουμε ελαιόλαδο και 1-2 σκελίδες σκόρδο να σοταριστούν χωρίς να καούν. Προσθέτουμε τα λαχανικά, μελιτζάνες (αφού τις έχουμε ξεπικρίσει για καμιά ώρα με αλάτι), πιπεριές, κολοκυθάκια, καρότα και ότι άλλο θέλετε κομμένα σε σχετικά μικρά κομμάτια.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Τα σοτάρουμε για λίγο, σβήνουμε με ένα ποτηράκι κρασί, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 2 πολύ ώριμες μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες και μπόλικο μαϊντανό. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και να πιει τα υγρά της, δεν θέλουμε να έχει πολύ ζουμί.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε μια όχι πολύ πυκνή μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 ποτήρια γάλα, προσοχή δεν θέλουμε να βράσει. Ρίχνουμε στο μούλτι 1 ποτήρι γάλα, 2 αβγά, 4 κουταλιές ελαιόλαδο και 5-6 κοφτές κουταλιές αλεύρι και τα χτυπάμε καλά.

Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με τον αβγογδάρτη μέχρι να πήξει. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και τριμμένο κεφαλοτύρι. Αν η κρέμα είναι αραιή προσθέτουμε λίγο αλεύρι ενώ αν έγινε πολύ πυκνή την αραιώνουμε με λίγο γάλα.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Λαδώνουμε ελαφρά ένα πιρέξ, ρίχνουμε λίγη μπεσαμέλ, στρώνουμε μια σειρά ξερά λαζάνια και από πάνω ρίχνουμε σάλτσα λαχανικών. Σκεπάζουμε με ξερά λαζάνια, ρίχνουμε πάλι λαχανικά, και επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσει το ταξί. Τελειώνουμε με λίγη σάλτσα, σκεπάζουμε με μπεσαμέλ και σκορπίζουμε στην επιφάνεια λίγο τριμμένο τυρί.

Καλύπτουμε με λαδωμένο λαδόχαρτο και από πάνω αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά. Στο τέλος ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο και αφήνουμε το ταψί να σταθεί για περίπου ένα τέταρτο πριν το κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Tip

Εναλλακτικά μπορούμε να ψήσουμε τα λαχανικά κομμένα σε κύβους σε ένα ταψί σκεπασμένο με ελαφρά λαδωμένο λαδόχαρτο και να ετοιμάσουμε μια σάλτσα ντομάτα ή και με κιμά. Και να ψήσουε το φαγητό στους 180 βαθμούς για περίπου τρία τέταρτα, πριν το ξεσκεπάσουμε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'