Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Φαλάφελ με δροσερή σάλτσα ταχίνι

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςφαλάφελ, ρεβύθια, συνταγές με όσπρια, σάλτσα ταχίνι, συνταγές με ρεβύθια, φτιάχνω φαλάφελ στο σπίτι, ταχίνι, ρεβυθοκεφτέδες

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Kαταπληκτικά φαλάφελ ή, για εμάς τους Έλληνες, ρεβυθοκεφτέδες! Μια συνταγή απόλυτα εναρμονισμένη στην ελληνική διατροφική κουλτούρα αφού ρεβυθοκεφτέδες φτιάχνουμε στον τόπο μας από πολύ παλιά.

Τα φαλάφελ συνόδευσα  με μια δροσερή σος από ταχίνι και τα έβαλα μέσα σε παραγεμισμένες με μαρούλι και ντοματίνια αραβικές πίτες, φτιάχνοντας έτσι υπέροχα χορτοφαγικά σάντουιτς!

Είναι ένα κλασικό street food που πλέον υπάρχει σε πολλά μέρη της Αθήνας και ήδη έχει κατακτήσει μεγάλο και φανατικό κοινό που κάνει κυριολεκτικά ουρές έξω από τα μικροσκοπικά καταστήματα με φαλάφελ!

Υλικά

Για τα φαλάφελ

  • 350 γρ ωμά ρεβύθια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι λιωμένο
  • ¼ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 γεμάτο (ίσως και λίγο παραπάνω) κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι γλυκού κόλιανδρο αποξηραμένο
  • 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού κύμινο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο με την πρέσα σκόρδου
  • 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 4 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη σος ταχίνι

  • 200 γρ γιαούρτι πλήρες
  • 50 γρ ταχίνι
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη με την πρέσα σκόρδου
  • 5 γεμάτες κουταλιές της σούπας νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
  • ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

Επιπλέον υλικά για το σερβίρισμα

  • Αραβικές πίτες
  • Ψιλοκομμένο μαρούλι
  • Ντοματίνια ή φέτες ντομάτας
  • Ψιλοκομμένο αγγούρι

Μέθοδος

Προετοιμασία: Βάζουμε από το προηγούμενο απόγευμα  τα ρεβύθια μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό να φουσκώσουν μέχρι την επόμενη μέρα που είναι να φτιάξουμε τα φαλάφελ. 

Την επόμενη μέρα που πρόκειται να τα βράσουμε, τα σουρώνουμε από το νερό μέσα στο οποίο ήταν, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με καθαρό πλέον νερό. Μόλις είναι έτοιμα και έχουν μαλακώσει καλά,  τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Μπορούμε να έχουμε βράσει τα ρεβύθια από την προηγούμενη μέρα και να τα έχουμε βάλει στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα φτιάξουμε τα φαλάφελ.

Όσο προετοιμάζουμε τα ρεβύθια, φτιάχνουμε τη σος ταχίνι ως εξής:

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.  Την διατηρούμε στο ψυγείο μέσα σε σκεύος που κλείνει με καπάκι.

Φτιάχνουμε τα φαλάφελ: Βάζουμε τα βρασμένα ρεβύθια λίγα – λίγα στο μούλτι και τα πολτοποιούμε. Δεν τα κάνουμε κρέμα. Απλά θέλουμε να τα λιώσουμε ή καλύτερα να τα ψιλοκόψουμε σαν κιμά.

Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία με όλα τα ρεβύθια, τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά δηλαδή, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το αλάτι, το κόλιανδρο, το κύμινο, το σκόρδο, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι.

Ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας όπως ακριβώς ζυμώνουμε τον κιμά για τα μπιφτέκια.

Φτιάχνουμε μικρά κεφτεδάκια που τα πατάμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες μας. Τα τοποθετούμε όλα σε μια πιατέλα ώστε να τα έχουμε έτοιμα την ώρα που είναι να τα τηγανίσουμε.

Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) με 2 περίπου δάχτυλα λάδι. Το αφήνουμε να κάψει και προσθέτουμε σε δόσεις τα φαλάφελ.

Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά πολύ καλά από τη μια μεριά χωρίς να τα γυρίσουμε καθόλου. Για να τα γυρίσουμε από την άλλη πλευρά, πρέπει οπωσδήποτε να έχουν όχι μόνο χρυσίσει από την μια, αλλά να έχουν σχεδόν ξεροψηθεί κιόλας.

Αν δεν έχουν τηγανιστεί καλά από τη μια μεριά και δεν έχουν σκληρύνει τότε ο κίνδυνος να διαλυθούν κατά το τηγάνισμα είναι πολύ μεγάλος. Με λίγα λόγια τα γυρίζουμε μονάχα μια φορά κατά το τηγάνισμα!!

Μόλις η πρώτη τηγανιά είναι έτοιμη, βγάζουμε με προσοχή τα φαλάφελ και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα πιάτο, στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί ώστε να τραβήξει το περίσσιο λάδι.

Κάνουμε το ίδιο και για τις υπόλοιπες τηγανιές.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Σερβίρουμε τα φαλάφελ είτε σε πιατέλα μαζί με τη σος, τα λαχανικά και τις πίτες, είτε φτιάχνοντας σάντουιτς με αραβική πίτα.

Καλή επιτυχία!

Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'