Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τουρνάς (ή λούτσος) στον φούρνο

της Νεκταρίας Κοκκινάκη Μαγειρικές ιστορίεςλούτσος, τουρνάς, τορνάς, ψάρι στο φούρνο

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Ο τουρνάς ή τορνάς, όπως λέμε στα μέρη μου, τον ελληνικό  λούτσο, είναι ένα μακρύ και κομψό ψάρι με σώμα πιο στρογγυλό από της ζαργάνας, και κεφάλι, που μοιάζει με βέλος.

Εχει γκρίζο χρώμα με μολυβί γραμμές στη ράχη, και άσπρη κοιλιά. Είναι αρπακτικό της θάλασσας και ένα από τα ταχύτερα αφρόψαρα.

Νομίζω ότι είναι ένα από τα νοστιμότερα ψάρια και μια πολύ καλή επιλογή για τα παιδιά αφού δεν έχει κόκκαλα πέρα από το κεντρικό, ενώ έχει αρκετό ψαχνό.

Από παιδί θυμάμαι τον πατέρα μου, αρχές άνοιξης να ετοιμάζει τα δίχτυα για τις ψαριές του. Και το πρώτο ρίξιμο, που έκανε ήταν στους κόλπους για τορνάδες.

-          Έλα Νεκταράκι, πάμε να ρίξουμε τα δίχτυα, φώναξε και του αδελφού σου να νεμαζωχτεί από το παιχνίδι να κλουθά να με βοηθήσει.

Η χαρά μου βέβαια ήταν όταν μετά από ώρες σηκώναμε τα δίχτυα, και η αγωνία καθώς τα ανέβαζε στη βάρκα: έχουν μέσα ψάρια ή όχι; Όταν έβλεπα τα πρώτα ψάρια να βγαίνουν πάνω ζητωκραύγαζα από τη χαρά μου. Γελούσε ο πατέρας μου με τον ενθουσιασμό μου και μου έλεγε:

Τα μάτια σου είναι θάλασσα χρυσόψαρα γεμάτα

Και θέλω να γενώ ψαράς ξανθιά γαλανομάτα

Λούτσος της Σικελίας (Sphyraena sphyraena), photo: fishbase
Λούτσος της Σικελίας (Sphyraena sphyraena), photo: fishbase

Όταν βγαίναμε στο λιμανάκι, μας περίμενε η μάνα μου με τη γιαγιά μου και τη θεία μου τη Χρυσούλα. Σε λίγο ερχόταν και ο μπάρμπας μου ο Ξύδης (παρατσούκλι) με μια μπουκάλα ρακί. Βοηθούμε τον πατέρα μου να ξεψαρίσουν και η μάνα μου έπαιρνε τους πρώτους 3-4 τορνάδες και τους καθάριζε στη θάλασσα. Η θεία μου άναβε  τα ξύλα στη πρόχειρη παραστιά που είχαν φτιάξει οι ψαράδες του χωριού μέσα σε κάτι βράχους και έβαζε πάνω το μαυροτήγανο. Ρωτούσε τη γιαγιά μου.

-          Μα ε μα (μαμά), να το κάνω σαβόρι;

-          Ναι, πια καλό ναι τσα, πήγαινε στη Παναγία που έχει στη γλάστρα αρισμαρί.

Μοσχοβολούσε ο κόσμος και σε λίγο μαζευόταν και άλλοι παρέα.  Ο  πατέρας μου έβαζε μπρος το αμάξι, άνοιγε τις πόρτες και έβαζε την  κασέτα με το αγαπημένο του  τραγούδι να παίζει  δυνατά.

Γιατί δεν με θες κυρά μου

Επειδή είμαι ψαράς

Και η βραδιά κρατούσε μέχρι πολύ αργά, η μάνα μου να καθαρίζει ψάρια, η θεία μου να ψήνει, να τρώνε να πίνουν, να τραγουδούν.

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Τουρνάδες στον φούρνο

 Υλικά

  • 1 κιλό τουρνάδες
  • 4-5 πατάτες
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια, χυμός  
  • Ρίγανη ή θρούμπι
  • Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά θα πρέπει να καθαρίσουμε τους τουρνάδες. Είναι ένα ψάρι που καθαρίζετε εύκολα διότι δεν έχει πολλά λέπια. Ξύνουμε απαλά με ένα μαχαίρι όλη την επιφάνεια του ψαριού και από τις δυο πλευρές, αφαιρούμε το κεφάλι, σκίζουμε την  κοιλιά και αφαιρούμε τα εντόσθια τραβώντας τη μεμβράνη που υπάρχει εσωτερικά. Πλένουμε πολύ καλά και κόβουμε το ψάρι σε μεγάλες μερίδες.

Βάζουμε τα κομμάτια του ψαριού σε ένα μπολ και αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ρίγανη και τον χυμό από το μισό λεμόνι. Αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου ένα τέταρτο.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ρίγανη, προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι. Απλώνουμε πάνω στις πατάτες τα κομμάτια του τουρνά και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε μια κούπα νερό και σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου μια ώρα. Τα τελευταία 10 λεπτά ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει χρώμα.

Καλή επιτυχία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Νεκταρίας Κοκκινάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'