Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πέντε μυστικά για τραγανή πετσούλα

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςχοιρινό, ψητό

Ξέρω ότι ότι με αυτό το κείμενο διακυβεύονται οι σχέσεις μου με τους αγαπημένους bostanistas Ορέστη Δαβία και Άντυ Παξινό, που έχουν απομακρύνει την κρεατοφαγία από τη διατροφή και τα ενδιαφέροντά τους. Ελπίζω ότι μας ενώνουν περισσότερα από όσα μας χωρίζουν κι εξάλλου σκέφτομαι και το έθιμο του ψητού γουρουνόπουλου της Πρωτοχρονιάς (πέραν από τους ντολμάδες της καλοτυχίας που τόσο ωραία ετοίμασε η Θάλεια Τσιχλάκη).

Ποιο είναι το αιτούμενο στο ψητό γουρουνάκι; οι πιο προσεκτικοί επιλέγουν το ψαχνό, οι υπόλοιποι (είναι άραγε οι περισσότεροι;) ξερογλείφονται με την πετσούλα που πρέπει να είναι τραγανή, ξεροψημένη, να κόβεται με ένα κρακ με το χέρι και το από κάτω ακριβώς το λιπαρό στρώμα να έχει μειωθεί κατά το δυνατόν.

Και τι δεν διάβασα! πραγματείες ολόκληρες αμερικάνικης προέλευσης όπου αναλύεται η διαδικασία ψησίματος ωσάν να πρόκειται για πείραμα πυρηνικής φυσικής ή πάλι ανάλυση των σταδίων και συγκρίσεις από τον Γκάρντιαν που κατέληξα να μελετώ σαν να σκόπευα να δώσω και πάλι εισαγωγικές. Βαρέθηκα, μπούχτισα και τα 'κλεισα. Τι αποκόμισα, τι θα εφαρμόσω έχοντας υπόψιν τον ελάχιστο χρόνο που απομένει ως αύριο το μεσημέρι;

1. Εχετε πάρει το γουρουνάκι ή το κομμάτι χοιρινό με δέρμα που θα ψήσετε; Μη το αφήνετε στο ψυγείο με τα χαρτιά και σακκούλα του κρεοπωλείου. Σκουπίστε το με χαρτί κουζίνας καλά καλά, τυλίξτε το με πετσέτες και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να σχοληθείτε μαζί του.

2. Κάποια στιγμή σήμερα (όσο το δυνατόν νωρίτερα) κάντε στο χοιρινό ένα ζεστό έως καυτό μπανάκι. Σκουπίστε και στεγνώστε πάλι καλά, σχολαστικά σχεδόν, η υγρασία είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να κρακελάρει ωραία η πετσούλα όταν θα ψήνεται.

3. Νωρίς αύριο το πρωί (ή και από βραδύς, ο μέγας Μποκύς συστήνει να είναι τουλάχιστον 6 ώρες εκτός ψυγείου το κρέας που πάει για μαγείρεμα) βγάλτε το γουρουνάκι από το ψυγείο να πάρει  θερμοκρασία κανονική προτού μπει στον καυτό φούρνο.

4. Με μπόλικο καλό αλάτι και πιπέρι και λίγο λάδι τρίψτε πολύ καλά το δέρμα του.

5. Αφού το ψήσετε σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένο καλά για ώρες, την τελευταία 1,5 ώρα ξεσκεπάστε και αλείφετε ανά τακτά διαστήματα χρησιμοποιώντας πινέλο (και έχοντας δυναμώσει τη φωτιά του φούρνου) μίγμα είτε από μέλι και λεμόνι είτε (πράγμα που ακολουθώ εγώ τη συμβουλή Θάλειας Τσιχλάκη, που έχω πλειστάκις με επιτυχία δοκιμάσει) εκχύλισμα ροδιού.

Αν εσείς έχετε άλλα μυστικά, στο χώρο των σχολίων τα περιμένουμε με ανυπομονησία!
Καλή Πρωτοχρονιά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'