Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τάρτα με γλυκιά μυζήθρα και μαρμελάδα φράουλα

της Νεκταρίας Κοκκινάκη Μαγειρικές ιστορίεςμαρμελάδα φράουλα, τάρτα, cheesecake, γλυκιά μυζήθρα

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Τώρα τάρτα να τo πω; Ναι, νομίζω ότι μπορώ, γιατί έχει το ζυμάρι. Cheesecake να το πω; Και πάλι μπορώ, γιατί έχει μαλακό τυρί και μαρμελάδα φράουλα. Δεν θα βασανίσω, όμως, άλλο το μυαλό μου, γιατί όπως και να το ονομάσω, σημασία έχει  η ευχαρίστηση που βλέπω στα πρόσωπα των αγαπημένων μου όταν το απολαμβάνουν.

Πριν ένα χρόνο περίπου φτιάχνοντας μια τάρτα με τα παιδιά μου, μας περίσσεψε αρκετό ζυμαράκι. Ο μικρός μου λέει,

-          «Μην φτιάξουμε πάλι μπισκότα μαμά».

Γλυκιά μυζήθρα υπάρχει πάντα στο ψυγείο μας αυτή την εποχή, φράουλες φυσικά και υπάρχουν  (σιγά να μην υπάρχουν με δυο μικρά παιδιά). Ο μεγάλος έκοβε, ο μικρός έραβε και έτοιμο,  ένα υπέροχο γλυκάκι, που σε όποιον το κεράσαμε ενθουσιάστηκε. Έτσι, γράφτηκε στο τετράδιο με τις συνταγές μας και από τότε καθιερώθηκε.

Όπως σας έχω ξαναπεί πολλές φορές, η έμπνευση μου είναι τα παιδιά μου, αυτά με προκαλούν να ανακαλύψουμε νέες γεύσεις, νέες μυρωδιές και φυσικά όχι μόνο στη κουζίνα. Με διδάσκουν κάθε μέρα με την απλότητα, με την ειλικρίνεια, με την αθωότητα και τον ενθουσιασμό τους.

Έπαψα να είμαι πια απόλυτη, λογοκριτική, έμαθα να έχω αυτοέλεγχο, να έχω υπομονή, με έμαθαν να συγχωρώ και να αγαπώ άνευ όρων. Όπως λέει και η αγαπημένη μου φίλη, η Κατερίνα, η ζωή είναι βιωματική. Οσες συμβουλές και αν τους δώσω με λόγια, οι πράξεις μου είναι αυτές που θα γίνουν παράδειγμα στη ζωή τους. Και αν ένα πράγμα θα ήθελα να μάθουν από μένα είναι να είναι ευτυχισμένοι άνθρωποι.

Χρόνια πολλά λοιπόν στα παιδάκια μας που αυτά είναι η αίτια να γιορτάζουμε την Ημέρα της Μητέρας.

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Τάρτα με γλυκιά μυζήθρα

Υλικά

Για τη μαρμελάδα φράουλα

  • 500γρ. φράουλες
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμόνι

Για την τάρτα

  • 180γρ. βούτυρο
  • 300γρ. αλεύρι
  • 100γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 500γρ. γλυκιά μυζήθρα (γλυκό ανθότυρο)
  • 3 κουταλιές μέλι
  • 1 κουταλιά ψιλό σιμιγδάλι
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φράουλες. Σε ένα μπολ κόβουμε τις φράουλες σε κομμάτια και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Τις λιώνουμε με τα χέρια μας ή με ένα πιρούνι και αφήνουμε για περίπου 2 ώρες στο ψυγείο. 

Μεταφέρουμε τις φράουλες σε μια κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, αφαιρώντας τον αφρό όποτε χρειάζεται.  Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει η μαρμελάδα ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Κυρίως στο τελευταίο δεκάλεπτο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ίσως χρειαστεί να ανακατεύουμε συνεχώς (με ξύλινη κουτάλα). Λίγο πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το λεμόνι. Αφήνουμε τη μαρμελάδα στην άκρη να κρυώσει.

Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κύβους (θα πρέπει να είναι παγωμένο), προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας τρίβουμε μέχρι το μείγμα μας να είναι σαν άμμο. Προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε, η ζύμη μας θα κολλά λίγο, την βγάζουμε από το μπολ, δημιουργούμε μια μπάλα και τυλίγουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μας για να πάρει τη θερμοκρασία. Απλώνουμε στον πάγκο μια λαδόκολλα και ρίχνουμε λίγο αλεύρι, βάζουμε πάνω το ζυμάρι και καλύπτουμε με  μια λαδόκολλα, ανοίγουμε με το πλαστή ένα μεγάλο φύλλο.       

Τυλίγουμε τη ζύμη στον πλάστη και μεταφέρουμε σε μια βουτυρωμένη φόρμα. Στρώνουμε όμορφα με τα χέρια μας και κόβουμε ότι περισσεύει με ένα μαχαίρι. Τρυπάμε με ένα πιρούνι το ζυμάρι για να μην φουσκώσει και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι για να μην πανιάσει το φύλλο μας από τη γέμιση.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και αδειάζουμε πάνω στο φύλλο μας, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε στους  150 βαθμούς για περίπου μια ώρα.  Αφήνομαι να κρυώσει και ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα. Περιχύνουμε με τη μαρμελάδα όλη την επιφάνεια της τάρτας.

Καλή επιτυχία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Νεκταρίας Κοκκινάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'