Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αγαπημένες γουρουνιές για όλες τις ώρες

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςαυγά, πατάτες, comfort food

Γιατί τυχαίνει τα πιο αγαπητά μας φαγητά, εκείνα που αποζητάμε όταν έχουμε ανάγκη παρηγοριάς, ζεστασιάς, αγάπης, θαλπωρής, να είναι συχνά και τα πιο απλά, καθημερινά, φθηνά και… παχυντικά. Το προφανές είναι ότι μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια αντιπροσωπεύοντας το σίγουρο και το ασφαλές και το γνώριμο – καμιά έκπληξη γεύσης ή εμφάνισης.

Αυτό που σκεφτόμουνα όμως τελευταία, προγραμματίζοντας ένα άρθρο για την περίφημη Tortilla Española (που θα διαβάσετε σύντομα), είναι το πόσο συχνά πάνω-πάνω στον κατάλογο των φαγητών αυτών της θαλπωρής (comfort food) είναι εκείνα με κύρια συστατικά το αυγό και την πατάτα. Ποιος από εμάς δεν μεγάλωσε με το «παιδικό βραδινό» αυγά τηγανητά με πατάτες τηγανητές, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα; (Τα καλοκαίρια πολλές φορές παραλειπόταν το αυγό, και τα παιδιά έτρωγαν ντοματοσαλάτα με πατάτες τηγανητές.)

Όταν μεγάλωνε η κόρη μου, στο σπίτι μας εξελίχθηκε (και χρησιμοποιώ την λέξη αυτή γιατί ούτε εφευρέθηκε, ούτε ανακαλύφθηκε) το ακόλουθο πιάτο, που αποτελεί έως σήμερα μια απ’ τις πιο αγαπημένες μας γουρουνιές, σκέτο βάλσαμο για την ψυχή.

Υλικά

(Για 2 μερίδες)

  • 6 μικρομεσαίες πατάτες (για βράσιμο)
  • 4 αυγά
  • ελαιόλαδο πρώτης ποιότητος (κατά προτίμηση φρουτώδες)
  • ρίγανη
  • αλατοπίπερο

Οδηγίες

Πλένουμε τις πατάτες καλά και βράζουμε ολόκληρες για 20 λεπτά.
Τις λιώνουμε πρόχειρα (μαζί με τα φλούδια) με πιρούνι ή ειδικό εργαλείο.
Σε μη κολλητικό τηγάνι σε υψηλή φωτιά βάζουμε 2-3 κουταλιές λάδι κι όταν κάψει προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες σ’ ένα στρώμα, πατικώνοντας ελαφρά με τη σπάτουλα.
Από πάνω σκορπίζουμε ρίγανη και αλατοπίπερο. Σε 2-3 λεπτά αναποδογυρίζουμε τις πατάτες, σπάζοντας την κρούστα που έχει δημιουργηθεί από κάτω ανακατεύοντας και πατικώνοντας ελαφρά σε νέο στρώμα.
Προσθέτουμε μια κουταλιά λάδι ακόμα και πάλι λίγο αλατοπίπερο και επαναλαμβάνουμε την όλη διαδικασία μερικές φορές ακόμα (πάντα με λίγο πρόσθετο λάδι - είπαμε είναι παχυντικό!) σπάζοντας και ανακατεύοντας ώσπου να έχουμε ένα μίγμα κρούστας και μαλακιάς πατάτας, που μοιράζουμε σε δύο πιάτα.
Τηγανίζουμε τα αυγά ίσα - ίσα να γίνει το ασπράδι χωρίς να πήξει ο κρόκος, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε απάνω στις πατάτες.
Στο τραπέζι ο καθένας σπάει τα αυγά του για να σκορπίσει ο κρόκος και τα τρώει ανακατεμένα με τις πατάτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'