Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σουπιές αλλιώς, με ζυμαρικά

της Μαρίας Τσέκου Συνταγέςσουπιές, σουπιές με κριθαράκι, μυρώνια

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Να ξυπνάς πρωί πρωί Κυριακής και να θες να φτιάξεις σουπιές είναι κάπως ...ή μήπως όχι! Αφού σας καλημερίσω, λοιπόν, θα ήθελα να σας πω ότι τις σουπιές δε τις είχα σε ιδιαίτερη εκτίμηση σε αντίθεση με τα καλαμαράκια. Πάντα δε όσες φορές σκεφτόμουν σουπιά συνήθως μου έρχονταν στο μυαλό «σουπιές με σπανάκι» ή «σουπιές κοκκινιστές», ας πούμε.

Τελικά όμως μπορεί να γίνουν και αλλιώς. Να γίνουν σουπιές με κριθαράκι, δηλαδή, κάτι  σαν το αγαπημένο μας γιουβέτσι. Σουπιές πονηρούλες, λοιπόν, σήμερα σε άλλη έκδοση. Άλλωστε το καλεί και η Σαρακοστή για να μη ξεχνιόμαστε! Δοκιμάστε τες και θα με θυμηθείτε γίνονται εύκολα και είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό . 

Σουπιές με κριθαράκι ή κοφτό μασκαρονάκι    

Υλικά                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

  • 1 1/2 κιλό σουπιές καθαρισμένες και κομμένες μικρά κομματάκια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους 
  • ελαιόλαδο   
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
  • προαιρετικά  λίγο καυτερή πιπεριά                                                                                                                                                                                                                                     
  • 3-4 ντομάτες τριμμένες ή  τα 2/3 από ένα κουτί ντοματάκια
  • 2/3 από ένα πακέτο κριθαράκι μέτριο (περίπου 350 γρ.), κοφτό μακαρονάκι ή άλλο μικρό ζυμαρικό
  • 1,5 λίτρο νερό (περίπου)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 μικρό ματσάκι μυρώνια

Οδηγίες

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές αν έχουμε επιλέξει να αγοράσουμε φρέσκες. Αλλιώς μπορούμε να αγοράσουμε κατεψυγμένες  και καθαρισμένες. Σε αυτή την περίπτωση τις ξεπαγώνουμε από το προηγούμενο βράδυ στη συντήρηση του ψυγείου μας και στη συνέχεια ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τις φρέσκες: πλένουμε, στραγγίζουμε και τις κόβουμε κομματάκια.

Αφήνουμε τις σουπιές στην άκρη και περνάμε στα υπόλοιπα. Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι σε κυβάκια ή για ευκολία το περνάμε από το μιξεράκι στα γρήγορα (δεν το θέλουμε λιωμένο). Τώρα χρειαζόμαστε μια μεγάλη, και κατά προτίμηση, ρηχή κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε  το ελαιόλαδο, και μόλις ζεσταθεί λίγο ρίχνουμε μέσα τις σουπιές, τσιγαρίζουμε ελαφρώς, και προσθέτουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί και αυτό.

Μόλις έχουν πάρει λίγο χρώμα -λίγο όμως- σβήνουμε με το ούζο. Αφού εξατμιστεί το ούζο προσθέτουμε τον πελτέ, και προαιρετικά, λίγο καυτερή  πιπεριά. Ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το μισό λίτρο νερό, τη δάφνη και το μπαχάρι. Σκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε να βράσει περίπου μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά.

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Πλένουμε τα μυρώνια, τα αφήνουμε να στραγγίσουν και προχωράμε στο ζυμαρτικό. Σε ένα τηγάνι- αντικολλητικό αν υπάρχει- ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κριθαράκι ή το κοφτό μακαρονάκι, φέρνουμε βόλτα μερικές φορές μέχρι να αλλάξει λίγο χρώμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Δοκιμάζουμε τις σουπιές και  αν έχουν μαλακώσει αλατίζουμε και προσθέτουμε ένα λίτρο ίσως και λίγο παραπάνω νερό βραστό. Στη φάση αυτή ρίχνουμε το ζυμαρικό ανακατεύοντας. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10-11 λεπτά.

Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει και λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε στο φαγητό τα μυρώνια ψιλοκομμένα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά  φροντίζοντας να έχει το φαγητό μας λίγο ζουμάκι. Αφήνουμε να σταθεί πέντε λεπτά και  είμαστε πανέτοιμοι να σερβίρουμε αμέσως το γιουβετσάκι  μας ολόφρεσκο και λαχταριστό!               

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίας Τσέκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'