Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πίτα του βοσκού

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςπίτα του βοσκού, αρνίσιος κιμάς, μοσχαρίσιος κιμάς, πουρές πατάτας, σέλερι, γούστερ σος, Παρμαντιέ

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Αντιπαθείτε το εγγλέζικο φαγητό; Κι εγώ, γιατί έχω τραυματικές νεανικές εμπειρίες. Αλλά υπάρχουν μερικά κλασικά πιάτα στα οποία δεν μπορώ να αντισταθώ, όπως για παράδειγμα αυτό εδώ. Η συνταγή είχε εφευρεθεί στην κουζίνα της βασίλισσας Βικτώριας για να αξιοποιούν την άλλη μέρα το αρνάκι που είχε περισσέψει. Ψιλόκοβαν το κρέας, το κάλυπταν με πουρέ πατάτας και το έψηναν μέχρι να ροδίσει.

Σήμερα η πίτα του βοσκού γίνεται με κιμά χοντροκομμένο και είναι πεντανόστιμη. Οι Βρετανοί τη λένε shepherd’s pie όταν την φτιάχνουν με αρνίσιο κιμά και cottage pie με μοσχαρίσιο. Αλλά υπάρχει και ένα παρόμοιο γαλλικό πιάτο το Hachis Parmentier, που το ονόμασαν έτσι οι Γάλλοι για να τιμήσουν τον Αντουάν-Ογκιστέν Παρμαντιέ, αυλικό του βασιλιά Λουδοβίκου του 15ου και σπουδαίο φαρμακοποιό χάρη στην επιμονή του οποίου στο τέλος του 18ου αιώνα η πατάτα έγινε πολύ δημοφιλής στη Γαλλία και στις γειτονικές χώρες.

Αλλά μια και πιάσαμε την ιστορία της πατάτας την οποία στην Ελλάδα έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας, να πούμε ακόμη ότι οι Γάλλοι την ονόμασαν «pomme de terre» (δηλαδή μήλο της γης, εξ ου και στα ελληνικά έγινε γεώμηλο.

Παραδοσιακά, στις κουζίνες της Αγγλίας νοστιμίζουν τη γέμιση με γούστερ σως (Worcestershire sauce), εμείς, όμως, δεν το συνηθίζουμε, αφού διαθέτουμε ένα σωρό ενδιαφέροντα αρωματικά που μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα του κιμά.

Πίτα του βοσκού

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 100 γρ βούτυρο
  • 2-3 κ.τ.σ γάλα
  • 600 γρ αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.τ.σ ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 2-3 καρότα και προαιρετικά λίγο σέλερι
  • 1-2 σταγόνες γούστερ σως (Worcestershire sauce), προαιρετικά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μερικά φύλλα θυμάρι
  • 350 ml ζωμό κρέατος

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό. Όταν μαλακώσουν, τις σουρώνουμε και τις κάνουμε πουρέ, προσθέτοντας το βούτυρο και το γάλα (αν είναι πολύ σφιχτός ο πουρές) καθώς ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι ή το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες και το σέλερι σε μπαστουνάκια και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε κατόπιν τον κιμά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το θυμάρι και προαιρετικά λίγη γούστερ σως και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να τσιγαριστεί καλά. Τέλος προσθέτουμε το ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει περίπου μισή ώρα.

Αδειάζουμε τον κιμά σε ένα ταψάκι πιρέξ, σκεπάζουμε με τον πουρέ, κάνουμε γραμμές με ένα πιρούνι ρίχνουμε μερικά κομματάκια βούτυρο και βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να ψηθεί και να γίνει τραγανή η επιφάνειά του.

Βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο, αφήνουμε να μείνει μερικά λεπτά και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Τιπς

Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε στον κιμά και 1-2 κ.τ.σ πελτέ ντομάτας αφού τον διαλύσουμε σε λίγο ζωμό.

Στον πουρέ πατάτας μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά λιωμένα ή να τον αντικαταστήσουμε με πουρέ σελινόριζας.

Ελάχιστο μοσχοκάρυδο στον πουρέ πατάτας και λίγο τριμμένο τυρί στην επιφάνεια νοστιμίζουν το φαγητό ακόμη περισσότερο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'