Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η κρεατόσουπα της θαλπωρής

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςκρεατόσουπα, κόκκαλα, κατσικάκι, καλοκαιρινά λαχανικά, φασόλια χάντρες, κόκκινες πιπεριές, κριθαράκι

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Η ιστορία της σούπας είναι ίσως τόσο παλιά όσο και η ιστορία του μαγειρέματος, λένε οι ιστορικοί της διατροφής. Στην πράξη είναι ο συνδυασμός διαφόρων συστατικών που βράζουν μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να δημιουργηθεί ένα θρεπτικό, χορταστικό, τονωτικό, εύπεπτο, και απλό στο μαγείρεμά του, φαγητό. Κάπου έχω διαβάσει μάλιστα ότι η μαρμίτα στις μεσαιωνικές ευρωπαϊκές κουζίνες δεν κατέβαινε ποτέ από τη φωτιά απλά πρόσθετε κάθε μέρα ό,τι είχε στη διάθεσή της η μαγείρισσα.

Σούπες συναντάς σε όλες τις γωνιές του κόσμου, ανέκαθεν ήταν η καλύτερη επιλογή τόσο για ταξιδιώτες όσο και για ανθρώπους που δεν έφυγαν ποτέ από τον τόπο τους, πλούσιους και φτωχούς, υγιείς και αρρώστους, νέους και γέρους. Οι σούπες (ζεστές και κρύες), αλλά και οι ζωμοί και τα stews (σιγομαγειρεμένο κρέας με λαχανικά), ο τραχανάς και τα διάφορα είδη χυλού (porridge με νιφάδες βρώμης ή άλλο δημητριακό) εξελίχθηκαν μέσα στο χρόνο ανάλογα με τα υλικά που παράγονται σε κάθε τόπο και τα γούστα των κατοίκων του.

Από το κρεμώδες  τσάουντερ της Νέας Αγγλίας και το ισπανικό γκαθπάτσο, μέχρι το ρωσικό μπορς, το ιταλικό μινεστρόνε, τη γαλλική κρεμμυδόσουπα, τα κινέζικα γουόν τον, τη ντοματόσουπα… Campbell και λοιπές «σούπες της τσέπης» (για τους ταξιδιώτες), κονσερβαρισμένες και αφυδατωμένες σούπες της στιγμής (δημιουργήθηκαν  τον 19ο αιώνα για τις ανάγκες των στρατευμάτων) είναι απλά παραλλαγές στο ίδιο θέμα.

Εμείς εδώ αγαπάμε τις σούπες. Ολες και πολύ. Σήμερα, λοιπόν, θα φτιάξουμε μια από τις πιο πλούσιες και πιο δυναμωτικές χειμωνιάτικες παραλλαγές, αφού μας απειλεί ο καιρός με κρύο, βροχές και χιόνια. Πάρτε από τον χασάπη μπόλικα κόκαλα (να τα κόψει με το πριόνι του σε μικρότερα κομμάτια) και λίγο κρέας (βάζουμε συνήθως κατσικίσιο ποδαράκι), προσθέστε στη μαρμίτα σας όσα λαχανικά έχετε στο σπίτι (εκτός από σέλινο, λέει η φίλη μου η Αννα, που είναι τρομερή μαγείρισσα και μας τρελαίνει με τις νοστιμιές της, και έχει δίκιο. Τελικά ούτε και μένα μ’ αρέσει το σέλινο με το κρέας). Βάλτε επίσης λίγα φασόλια χάντρες και λίγα μικρά ζυμαρικά και απολαύστε ένα υπέροχο χορταστικό πιάτο.      

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Κρεατόσουπα

Υλικά

  • Κόκκαλα από μοσχάρι
  • ½ κιλό κατσικάκι
  • 2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος, κρατήστε το υπόλοιπο για να φτιάξετε ζωμό λαχανικών)
  • 1-2 ξερά κρεμμύδια
  • 2-3 πατάτες
  • 3 καρότα
  • 2-3 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2-3 κολοκυθάκια
  • 2-3 φρέσκες ώριμες ντομάτες (ή 1 -2 κ.τ.σ μπελτέ ντομάτας)
  • 1 φλ φασόλια χάντρες (κατεψυγμένα)
  • 1 φλ κριθαράκι ψιλό ή πεπονάκι
  • 1 φλ ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο
  • Νιφάδες καυτερής ή απλά πικάντικης κόκκινης πιπεριάς (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ξεβράζουμε τα κόκκαλα και το κρέας και τα ξαναβάζουμε στη φωτιά μαζί με τις πιπεριές, τα καρότα, το κρεμμύδι και τα πράσα κομμένα σε ροδέλες. Τα σκεπάζουμε με ζεστό νερό και όταν πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για τουλάχιστον δύο ώρες μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας και τα κόκκαλα να απογυμνωθούν.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τα κολοκυθάκια και τις πατάτες κομμένες σε κύβους, τα φασόλια και το κριθαράκι, το ελαιόλαδο και τις νιφάδες της πιπεριάς, αλατοπιπερώνουμε, συμπληρώνουμε καυτό νερό και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει κι άλλο μέχρι να χυλώσει.

Τιπ

Αν έχετε περισσεύματα από τυρί κίτρινο (παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα) που έχουν στεγνώσει και σκληρύνει, ρίξτε τα κι αυτά μέσα και θα με θυμηθείτε…

Αυτή η σούπα γίνεται ανάρπαστη αλλά αν τυχόν περισσέψει φυλάξτε τη στο ψυγείο, την επομένη είναι εξίσου καλή (αν όχι νοστιμώτερη)

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'