Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γιορτινό τραπέζι: τούρτα κάστανο

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςΧριστούγεννα, τραπέζι γιορτινό, τούρτα κάστανο, κάστανα, κουβερτούρα, σαντιγί, κονιάκ, Mont blanc

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Με μυρωδάτες φλούδες πορτοκαλιού, κανέλλα φρεσκοτριμμένη και γαρύφαλλο σαν εκείνο που μαγείρευαν κάποτε και ξεσήκωνε τη γειτονιά,  ξανάρθαν τα Χριστούγεννα να αναστατώσουν ξανά τα στενά της μνήμης μας και να τα γεμίσουν ηλίου φως αστραφτερό.

 Προετοιμαστείτε, λοιπόν, για ρεβεγιόν κουνώντας μαντήλι καλαματιανό στον παλιό το χρόνο και βάζοντας τις αναμνήσεις σας σε μαγικά κουτιά. Έτσι, για να ανάψει μια φλόγα στην ψυχή, να λιώσει τους πάγους, και να δώσει ελπίδα ακόμα και σε σας που δεν πιστεύετε σε θαύματα.

Και αν τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια σάς εκνευρίζουν, αν ο Άγιος Βασίλης νομίζετε πως δεν υπάρχει, και τα φωτάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν σας αγγίζουν, κάντε ένα πείραμα, να έτσι για δοκιμή.

Φτιάξτε τη συνταγή που σας προτείνω, καλέστε αγαπημένους φίλους για σοκολατοκους-κους και μην μιλήσετε γι’ αυτά που πέρασαν, ούτε για αυτά που θα έρθουν, μόνο απολαύστε τη στιγμή. Ούτε να εξηγήσετε ούτε να εξηγηθείτε. Ένα μόνο κρατήστε, τη γεύση της στιγμής, και ίσως όλα αλλάξουν.

 Σας προσκαλώ για χριστουγεννιάτικο γλυκό

Τούρτα κάστανο 

Υλικά

  • 1 κιλό κάστανα
  • 1 κ.τ.γλ. αλάτι
  • 1 κούπα φρέσκο βούτυρο
  • 150 γρ σοκολάτα υγείας (κουβερτούρα)
  • 400 γρ μπισκότα σαβουαγιάρ
  • 4 κουταλιές κονιάκ
  • Για το σιρόπι
  • ½ ποτήρι νερό
  • 5-6 κ.τ.σ. κονιάκ
  • ½ ποτήρι του κρασιού ζάχαρη

Για τη διακόσμηση

  • κρέμα σαντιγί
  • τριμμένη σοκολάτα

Εκτέλεση

Βράζουμε τα κάστανα με λίγο αλάτι, τα ξεφλουδίζουμε πριν  κρυώσουν και τα περνάμε από τη μηχανή του πουρέ.

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο ρίχνοντας σιγά-σιγά τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τον πουρέ από τα κάστανα και χτυπάμε το μείγμα. Αν είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε 2 κουταλιές κονιάκ.

Κρατάμε στην άκρη 3 - 4 κουταλιές από το μείγμα του κάστανου και στο υπόλοιπο ρίχνουμε την λιωμένη σοκολάτα.

Σε μέτριο τετράγωνο τσέρκι ή σε μια πιατέλα στρώνουμε τα μπισκότα σαβουαγιαρ ώστε να σχηματίσουν τετράγωνο (περίπου 15 μπισκότα).

Τα ραντίζουμε με 4 κουταλιές σιρόπι και τα καλύπτουμε με το μισό μείγμα από το κάστανο

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.

Βάζουμε το υπόλοιπο μείγμα του κάστανου σε μηχανή του πουρέ και πιέζουμε να πέσει σαν φιδές επάνω στο γλυκό.

Τελειώνουμε στολίζοντας με κρέμα σαντιγί και τριμμένη σοκολάτα.

Tip

  • Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε την κρέμα σαντιγί ανάμεσα στα ποτισμένα με αλκοόλ μπισκότα σαβουαγιάρ και να καλύψετε το γλυκό με πουρέ κάστανου σαν "φιδέ".
  • Ακόμα μπορείτε να ετοιμάσετε ατομικά γλυκάκια. Για την ακρίβεια μπορείτε να έχετε τα υλικά έτοιμα στο ψυγείο και συνθέσετε τα πιάτα την τελευταία στιγμή, διακοσμώντας το καθένα με μισό μαρόν γκλασέ 
  • Αυτό το γλυκό είναι μια παραλλαγή του μυθικού Mont blanc, καλύτερη εκδοχή του οποίου έχουμε δοκιμάσει στο διάσημο παρισιάνικο καφέ La Maison Angelina café κοντά στο Λούβρο.Στη βάση του αντί για σαβουαγιάρ έχει φωλιές από μαρέγκα γεμιστές με κρέμα σαντιγί αρωματισμένη με βανίλια και από πάνω βελούδινο πουρέ κάστανου, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'