Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Το υπέροχο χριστουγεννιάτικο κέικ μου

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίες

Στολίζουμε το κέικ με γλάσο λεμονιού ή με γλάσο λευκής σοκολάτας ΓΙΩΤΗΣ
Στολίζουμε το κέικ με γλάσο λεμονιού ή με γλάσο λευκής σοκολάτας ΓΙΩΤΗΣ

Νομίζετε ότι τα κέικ με ψιλοκομμένα φρουί γλασέ ή ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς είναι ιδέα μοντέρνα; Ε λοιπόν, όχι, οι ρίζες τους πάνε αιώνες πίσω, φθάνουν μέχρι τον Μεσαίωνα, όταν οι Βορειοευρωπαίοι άρχισαν να έχουν στη διάθεσή τους αποξηραμένα φρούτα. Aρχικά έφτιαχναν ένα είδος ψωμιού εμπλουτισμένου με ψιλοκομμένα ξερά φρούτα, μετά άρχισαν σιγά-σιγά να εμφανίζονται διάφορες παραλλαγές. Το πανφόρτε (στην κυριολεξία «δυνατό ψωμί») της Τοσκάνης χρονολογείται από τον 13ο αιώνα που πρωτοεμφανίστηκε στη Σιένα, και το γερμανικό Στόλεν από το 1400. Η λιχουδιά της Δρέσδης, μάλιστα, το Κριστόλεν με το μαρτσιπάν (αμυγδαλόπαστα) στην καρδιά του και πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη, έχει ακόμη και το δικό του φεστιβάλ!

Η βρετανική παράδοση, πάλι, είναι συνδεδεμένη με το μεθυστικό και «μεθυσμένο» χριστουγεννιάτικο κέικ, ο «πρόγονος» του οποίου ήταν επίσης ένα είδος ψωμιού με αποξηραμένα φρούτα που εμφανίστηκε τον 13ο αιώνα. Το βρετανικό χριστουγεννιάτικο κέικ, φτιάχνεται πολύ πριν από τις γιορτές, συντηρείται σε μεταλλικό κουτί, και κάθε τόσο «ποτίζεται» με αλκοόλ (μπράντι, σέρι ή ουίσκι) μέχρι να έρθει ή ώρα να σερβιριστεί. Αυτή την παράδοση, μάλιστα, την τράβηξαν στα άκρα στα νησιά της Καραϊβικής, όπου συνηθίζουν να μουλιάζουν τα φρούτα σε ρούμι για μήνες, μπορεί και έναν ολόκληρο χρόνο πριν τα χρησιμοποιήσουν στο δικό τους «μαύρο χριστουγεννιάτικο κέικ».

Αυτό το χριστουγεννιάτικο κέικ, με τις σταφίδες και τα άλλα ξερά φρούτα, αρωματίζεται με εξωτικά μπαχαρικά, και έχει πραγματικά πολύ πλούσια γεύση, είναι  δηλαδή ό,τι πρέπει για τις γιορτές. Διαλέξτε τα αγαπημένα σας φρούτα (μαύρη και ξανθή σταφίδα, ξερά σύκα, χουρμάδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα, κράνμπερι, κερασάκια γλασέ, φλούδα από περγαμόντο κλπ), ψιλοκόψτε τα και φτιάξτε το δικό σας μείγμα, που θα είναι η προσωπική σας υπογραφή. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να το «πνίξετε» στο αλκοόλ. Αντ’ αυτού μπορείτε να μουλιάσετε τα φρούτα απλά σε νερό ή ακόμα καλύτερα σε χυμό λεμονιού ή και πορτοκαλιού ή σε τσάι (το earl grey είναι απίθανο, όπως και το χριστουγεννιάτικο τσάι με μπαχαρικά). Και αν είστε λάτρεις της σοκολάτας μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα Kουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ, έτσι για μια σοκολατένια έκπληξη σε κάθε μπουκιά, ή ακόμα να αντικαταστήσετε το γλάσο λεμονιού με εύκολο γλάσο λευκής σοκολάτας.

Χριστουγεννιάτικο κέικ

Υλικά (για 10-12 κομμάτια)

  • 250 γρ Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.τ.σ. ανάμεικτα μπαχαρικά σε σκόνη (μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ, κόλιανδρο)
  • 800 γρ σταφίδες, ξερά σύκα και διάφορα φρούι γλασέ (της αρεσκείας σας) ψιλοκομμένα
  • 125ml ουίσκι, μπράντι, κονιάκ ή ρούμι 
  • 4 αβγά
  • 200 γρ καστανή ζάχαρη Fytro
  • 250 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμός
  • 1 πορτοκάλι, ξύσμα και χυμός
  • 100 γρ αμύγδαλα τριμμένα ή φιλέ και μερικά τριμμένα καρύδια
  • 1 φάκελος Κουβερτούρα σε σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ

Για το γλάσο λευκής σοκολάτας 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα φρουί γλασέ, τις σταφίδες και τα σύκα, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού ή το αλκοόλ της προτίμησής μας και τα αφήνουμε να  μουλιάσουν όλη τη νύχτα*. Τα σουρώνουμε καλά και κρατάμε στην άκρη τα υγρά.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε με τα φρούτα.

Χτυπάμε δυνατά με το σύρμα (του μίξερ) τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια, τα μπαχαρικά, το λιωμένο βούτυρο, τα υγρά των φρουί γλασέ και τέλος το αλεύρι με τα φρουί γλασέ και τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ.

Βουτυρώνουμε (για να κολλήσει το λαδόχαρτο) ελαφρά ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 25 εκ και το καλύπτουμε με διπλό λαδόχαρτο. Κάνουμε το ίδιο απέξω και το δένουμε με σπάγκο (για να μην καεί η επιφάνεια του γλυκού και μείνει άψητο στο κέντρο του), αδειάζουμε μέσα το μείγμα, και με την μαρίζ, ισιώνουμε την επιφάνειά του κάνοντας ένα βαθούλωμα στο κέντρο για να μην φουσκώσει άτσαλα.

Βάζουμε το κέικ σε φούρνο με αέρα, προθερμασμένο στους 150 βαθμούς, και ψήνουμε για μια ώρα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε για ακόμη μισή ώρα και μετά ελέγχουμε αν έχει γίνει. Το κέικ είναι έτοιμο αν το τρυπήσουμε στο κέντρο με ένα μαχαίρι (ή ένα ξύλινο σουβλάκι) και βγαίνει εντελώς στεγνό. Αν όχι συνεχίζουμε να το  ψήσιμο ελέγχοντας κάθε 10-15 λεπτά.

Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Προαιρετικά, όπως απαιτεί η βρετανική παράδοση, το τρυπάμε με ένα σουβλάκι και το «ποτίζουμε» κι άλλο με ουίσκι, μπράντι ή ρούμι. Χωρίς να αφαιρέσουμε το λαδόχαρτο από τη βάση του το τυλίγουμε καλά σε ένα κομμάτι λαδόχαρτο και το τοποθετούμε σε ένα μεταλλικό κουτί ή το τυλίγουμε εξωτερικά με αλουμινόχαρτο, επαναλαμβάνοντας το «πότισμα» με αλκοόλ μια φορά την εβδομάδα μέχρι τα Χριστούγεννα…

Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος το τοποθετούμε σε μια πιατέλα και καλύπτουμε την επιφάνειά του πασπαλίζοντας απλά με ζάχαρη άχνη, με γλάσο λευκής σοκολάτας ή με γλάσο λεμονιού που ετοιμάζουμε ως εξής.

Γλάσο λεμονιού: Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια από 5 αβγά με ένα πιρούνι και μόλις αρχίσουν να αφρίζουν προσθέτουμε ½ κιλό άχνη και τον χυμό ενός μεγάλου λεμονιού (αφού τον σουρώσουμε). Συνεχίζουμε το χτύπημα (για περίπου 10 λεπτά) μέχρι να γίνει μια απαλή πάστα. Προσθέτουμε ακόμη ½ κιλό άχνη ζάχαρη, οπότε δημιουργείται μια πυκνή πάστα. Αν δεν το χρησιμοποιήσουμε αμέσως, φυλάμε το γλάσο σκεπασμένο με μια καθαρή, βρεγμένη πετσέτα.

Γλάσο λευκής σοκολάτας: Ζεσταίνουμε 2 κ.τ.σ. βούτυρο και 100 ml (1/2 φλιτζάνι τσαγιού) γάλα και προσθέτουμε μια πλάκα Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ σπασμένη σε κομμάτια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν τα υλικά και γλασάρουμε αμέσως την επιφάνεια του γλυκού.

Σημείωση

*Αντί να μουλιάσουμε τα ξερά φρούτα αποβραδίς, μπορούμε να τα ρίξουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τον χυμό και το ξύσμα ενός λεμονιού και ενός πορτοκαλιού, το αλκοόλ (αν βάλουμε), το βούτυρο και τη ζάχαρη και να τα βάλουμε στη φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε στο ζεστό μάτι της κουζίνας για 5 λεπτά να σιγοβράσουν. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε στην άκρη για περίπου μισή ώρα. Όταν κρυώσει εντελώς προσθέτουμε τα στεγνά υλικά και συνεχίζουμε όπως παραπάνω.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'