Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σαλάτα με σπανάκι, κολοκυθάκια, χαλούμι, σαλάτα και σταφίδα

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Μαγειρικές ιστορίεςσαλάτα, σπανάκι, κολοκυθάκια, κουκουνάρι, σταφύλια, κορινθιακή σταφίδα, χαλούμι, ντρέσινγκ, dressing

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Φθινοπώριασε πια και με τη βούλα, για να μην πω ότι είμαστε στα πρόθυρα του χειμώνα. Αέρας, βροχή, κρύο. Καιρός για μάζεμα και συμμάζεμα παντός είδους. Καιρός για νέα υλικά στην κουζίνα, νέες μαγειρικές περιπέτειες και καινούριες δοκιμές.  Ήδη έσκασαν μύτη οι κολοκύθες, τα ρόδια και κάπου πήρε το μάτι μου και τα κάστανα.

Το φαγητό την κάθε εποχή είναι όπως ακριβώς τα ρούχα. Σκέψου. Εκεί που έχεις βαρεθεί τα σανδάλια και τα πέδιλα, έρχονται τα μποτάκια να σε αγκαλιάσουν με ζεστασιά.  Κι όταν έχεις μπουχτίσει από τα μπουφάν, τα πουλόβερ και τα καλσόν, έρχεται η άνοιξη να σε ξεκουράσει με τα πουκαμισάκια της και τ΄ ανάλαφρα φορεματάκια της.

Έτσι ακριβώς γίνεται και στην κουζίνα. Πιάνεις τον εαυτό σου στο τέλος του καλοκαιριού να σιχαίνεται ακόμα και το δροσερό καρπούζι ή τα φορέβα εντ έβα αγαπημένα γεμιστά. Γιατί μπορεί να συμβεί κι αυτό, ξέρεις… Κι εκεί που λες «δεν γίνεται» (ναι, κι όμως γίνεται) έρχεται η κολοκυθόσουπα (ποιος να το φανταζόταν), να ζεστάνει τα πρώτα κρύα βράδια του φθινοπώρου σου. Εσύ δε πιάνεις τον εαυτό σου να  την καταβροχθίζει με τόση λαχτάρα σαν να τρως σούπα σοκολάτας και λίγα λέω.

Γιατί ο άνθρωπος όσο εύκολα συνηθίζει τα δύσκολα, άλλο τόσο εύκολα βαριέται τα όμορφα. Ακόμα κι αυτοί που ισχυρίζονται πως τους αρέσει η ρουτίνα, βαριούνται, τις ίδιες γεύσεις, τα ίδια φαγητά. Τα ίδια και τα ίδια.

Έστω λοιπόν πως μεγάλωσες σε παραδοσιακή, συντηρητική οικογένεια όπως εγώ, που στην κουζίνα έπαιζαν τα κλασικά ελληνικά φαγητά όλο το χρόνο, φορ έβα εντ έβα, όπως είπαμε. Κι αφού η μάνα δεν αλλάζει ρεπερτόριο, έρχονταν οι εποχές οι ίδιες να αλλάξουν και να σε ξεκουράσουν, να σε ανανεώσουν και να σε ξεμπουκώσουν.

Μέχρι να βαρεθείς το μπριάμ και τα γεμιστά, έπαιρνε σειρά το κοκκινιστό κουνουπίδι και η αλμυρή κολοκυθόπιτα και πάνω που τα βαριόσουν κι αυτά, έφταναν στο τραπέζι σου οι αγκινάρες α λα πολίτα και τα κουκιά με μάραθο (αχ αυτά τα κουκιά! Σημείωση προς τον εαυτό μου:  να τα μαγειρέψω για σένα που σ΄ αρέσουν όταν έρθει η εποχή τους).

Προς το παρόν ήρθε η εποχή του τρύγου.  Που σημαίνει λατρεμένη μουσταλευριά, σταφύλια και πάλι σταφύλια σε όλες τις μορφές και εκδοχές. Το ξέρεις άραγε εσύ που τρως μια κληματαριά στην καθισιά γιατί σ΄ αρέσουν, ότι οι δέκα (δ-έ-κ-α) ρώγες σταφυλιού είναι ισοδύναμες με μόλις ένα φρούτο; Βάλτες σε ένα μπολάκι να τις δεις και μετά μπορείς να κλάψεις άνετα. Εγώ το έκανα! Σκέψου πόσα φρούτα τρως, τρώγοντας ένα τσαμπί σταφύλι του μισού περίπου κιλού (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε εδώ μέσα)!

Η σαλάτα λοιπόν που βλέπεις πέρα από το ότι χαρακτηρίζεται άνετα εστιατοριακή γιατί έχει αέρα και ποιότητα, περιέχει σταφύλια σε δύο εκδοχές. Τα αποξηραμένα και τα φρέσκα. Την γλυκύτατη Κορινθιακή σταφίδα, ένα προϊόν της πατρίδας μας με τεράστια διατροφική αξία, καθώς επίσης και τα φρέσκα σταφύλια ποικιλίας Σουλτανίνα που είναι τα αγαπημένα μου αφού έχουν υπέροχη γεύση αλλά και απουσιάζουν τα κουκούτσια. 

Αν θες να μεγιστοποιήσεις την φθινοπωρινή απόλαυση μπορείς να βάλεις στο dressing πετιμέζι αντί για μέλι. Θα το τερματίσεις! 

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Σαλάτα με σπανάκι, κολοκυθάκια, κορινθιακή σταφίδα, κουκουνάρι, σταφύλια και χαλούμι

Υλικά

  • 100 γρ τρυφερά φύλλα από σπανάκι πλυμένα και στεγνωμένα
  • 400 γρ κολοκυθάκια τρυφερά
  • 80 γρ  σταφύλια χωρίς κουκούτσι ποικιλίας Σουλτανίνα
  • 30 γρ κουκουνάρι
  • 30 γρ Κορινθιακή σταφίδα
  • 200 γρ χαλούμι
  • 2 κ.τ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Λίγο ελαιόλαδο για το ψήσιμο των κολοκυθιών

Για το dressing

  • 3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 1,5 κ.τ.σ. μηλόξυδο
  • 1 κουταλάκι γλυκού μέλι
  • 1 κουταλάκι γλυκού ταχίνι
  • Αλάτι

Μέθοδος

Ετοιμάζουμε πρώτα τα υλικά.

Πλένουμε το σπανάκι και το στραγγίζουμε.  Πλένουμε και τα σταφύλια και τα αφήνουμε και αυτά να στραγγίσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη και τα δύο αυτά υλικά.

Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε φέτες του μισού εκατοστού και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα λαδώνουμε με ένα πινέλο και από τις δυο πλευρές και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Θέλουμε τα κολοκυθάκια να κρατάνε την ζωντάνια τους. Αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε σε σχαροτήγανο αν διαθέτουμε. Μόλις είναι έτοιμα τα αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε το κουκουνάρι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας) και σε δυνατή θερμοκρασία το ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να καβουρδιστεί και να πάρει ωραίο χρώμα. Δεν θα πάρει αυτή η διαδικασία πάνω από 1 λεπτό από τη στιγμή που το τηγάνι θα ζεσταθεί.  Το αφήνουμε κι αυτό στην άκρη.

Κόβουμε το χαλούμι σε φέτες του 1ος εκατοστού.

Στο ίδιο τηγάνι που καβουρδίσαμε το κουκουνάρι αφού το ζεστάνουμε ξανά πολύ καλά, βάζουμε το χαλούμι λίγο – λίγο να ψηθεί και να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές. Το αφήνουμε πρώτα από τη μια πλευρά να κάνει κρούστα κι έπειτα το γυρνάμε από την άλλη. Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε σε πιάτο να πέσει η θερμοκρασία του γιατί αν το βάλουμε πάνω στα λαχανικά ζεστό θα τα μαράνει.

Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό που χρειαζόμαστε.

Τέλος φτιάχνουμε το dressing βάζοντας όλα τα υλικά του σε ένα βαζάκι που κλείνει με καπάκι και ανακατεύοντάς τα πολύ καλά.

Μοντάρισμα σαλάτας.

Στρώνουμε τον πάτο μιας μεγάλης πιατέλας με το σπανάκι. Προτιμούμε πιατέλα ανοιχτή και όχι σαλατιέρα μπολ γιατί αυτή η σαλάτα πρέπει να σερβιριστεί απλωμένη καθώς τα υλικά θα χαθούν αν μπουν σε ένα μπολ.

Πάνω από το σπανάκι  βάζουμε τις φέτες του ψητού κολοκυθιού και πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο κουκουνάρι και την Κορινθιακή σταφίδα. Μοιράζουμε κατά τόπους και τις ρώγες του σταφυλιού.

Τοποθετούμε τις φέτες του ψητού χαλουμιού και πασπαλίζουμε τη σαλάτα με το μαϊντανό.

Την περιχύνουμε με το dressing και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'