Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αβγοτάραχο, το δικό μας χαβιάρι

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςαβγοτάραχο, Χριστούγεννα

Θυμάμαι ο πατέρας μου, όπως και οι περισσότεροι παλιοί Αθηναίοι, αγόραζε αβγοτάραχο για την Πρωτοχρονιά από του Ορφανίδη, το ιστορικό ντελικατέσεν στην Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου (όπου τώρα βρίσκεται κοσμηματοπωλείο). 'Ηταν πάντα μια ακριβή γιορταστική λιχουδιά, και φανταστείτε την έκπληξή μου όταν σε μια από τις πρώτες εκδόσεις της μαγειρικής του Τσελεμεντέ, βρήκα συνταγή για 'ταραμοσαλάτα' με αβγοτάραχο!

Photo: food-isimo.blogspot.gr
Photo: food-isimo.blogspot.gr

Η μητέρα μου το καθάριζε προσεκτικά από το κερί, το έκοβε φετάκια και τα σερβίριζε σε πιατέλα, πάνω σε λεπτές φέτες βουτυρωμένου ψωμιού με μια σταγόνα λεμόνι. Ο διασημος Αμερικανο-Ισπανός σεφ Jose Andres --που το περιοδικό ΤΙΜΕ τον περιλαμβάνει στα πιο σημαντικά πρόσωπα της χρονιάς-- ενθουσιάστηκε με το αβγοτάραχο του Τρικαλινού και το διέδωσε στην Αμερική. Το σερβίρει απλά με μερικές σταγόνες φρουτώδους ελαιόλαδου στο εστιατόριο Zayinya, στη Washington.

Από τη Λίλα Κούρτη -σύμβουλο γαστρονομίας και εξαγωγών του Τρικαλινού-  που ήταν μέλος της ελληνικής συμμετοχής στο φετεινό Salone del Gusto, το παγκόσμιο γαστρονομικό σαλόνι του Slow Food στο Τορίνο, έμαθα και νέους, απρόσμενους τρόπους για να σερβίρω το εξαιρετικό μας αβγοτάραχο:

  • Με ένα κομματάκι ξερό σύκο και μια σταγόνα πετιμέζι ή παλιωμένο βαλσαμικό ξύδι
  • Με μια κλωστίτσα- ξύσμα λεμόνι ή γλυκολέμονο (lime) και μια σταγόνα φρουτώδες ελαιόλαδο
  • Με ένα μικρούτσικο κομματάκι λευκή σοκολάτα
  • Με βατόμουρο και μια σκλίθρα φρέσκο κρεμμυδάκι ή chive

Οι καταπληκτικοί συνδυασμοί της Λίλας δίνουν καθένας και διαφορετική γεύση στο εξαιρετικό αυτό ελληνικό προϊόν. Και από μόνο του είναι αρκετό για τον γιορταστικό μπουφέ της παραμονής. Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε γιατί έχει ενθουσιάσει εκτός από το Jose Andres, δεκάδες σεφ σε όλο τον κόσμο, ακόμα και το διάσημο Ferran Adria!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'