Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μηλόπιτα με σοκολάτα, ρικότα και ελαιόλαδο

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςκέικ, μήλα, εύκολη μηλόπιτα, σοκολατένια μηλόπιτα, σοκολάτα και μήλα, νισεστέ, κορν φλάουρ, corn flour, cake flour

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Μπορεί να μην τρελαίνομαι για τα μήλα ως φρούτα, έχω όμως μία ιδιαίτερη αδυναμία στις μηλόπιτες (αυτό νομίζω πως το έχω ξαναγράψει...)

Αυτή η σοκολατένια μηλόπιτα ή μηλοκέικ, είναι ασυνήθιστη, φτιάχνεται πολύ εύκολα, είναι νόστιμη και έχει υπέροχη υγρή υφή, που λιώνει στο στόμα. Δοκιμάστε τη και θα με θυμηθείτε.

Και για να γίνει πιο αφράτο το κέικ σας αντί για απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για κέικ (cake flour) που θα φτιάξετε στο σπίτι αντικαθιστώντας ένα μέρος από το αλεύρι με άμυλο καλαμποκιού corn flour ή νισεστέ.

(photo: Μαρίνα Μαυρομάτη)
(photo: Μαρίνα Μαυρομάτη)

Κέικ μήλου με σοκολάτα, ρικότα και ελαιόλαδο

Δόση: για 6 άτομα

Βαθμός δυσκολίας συνταγής: εύκολη

Υλικά

  • 2 αυγά
  • 180 γρ ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ ρικότα
  • 200 γρ κουβερτούρα με 50% κακάο
  • 200 γρ cake flour*,
  • 1 φακελάκι (16 γρ) baking powder,
  • 50 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη

  • 3 μήλα
  • 3 κ.τ.σ. καστανή ζάχαρη demerara,
  • 3 κ.τ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο με κανέλα

Προετοιμασία

Λιώστε την σοκολάτα σε μπαίν-μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Προσθέστε την ρικότα (σε θερμοκρασία δωματίου) και την σοκολάτα και αναμείξτε.

Κοσκινίστε το αλεύρι με το baking. Προσθέστε το στο μίγμα και αναμείξτε με μία μαρίζ. Προσθέστε τέλος και το ελαιόλαδο και αναμείξτε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Λαδώστε μία μακρόστενη φόρμα για κέϊκ και ρίξτε μέσα το μίγμα.

Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε κυβάκια. Αναμείξτε τα με την μαρμελάδα. Τοποθετήστε τα στην επιφάνεια του κέϊκ και πασπαλίστε με την ζάχαρη.

Ψήστε το κέικ σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, γιά περίπου 40 λεπτά. Πριν το βγάλετε από τον φούρνο, κάντε το τέστ της οδοντογλυφίδας.

Αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν το ξεφορμάρετε.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Tips

*Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλου είδους μαρμελάδα, για παράδειγμα,ταιριάζει πολύ και η μαρμελάδα πορτοκάλι!

(photo: Wikipedia)
(photo: Wikipedia)

*Φτιάξτε το δικό σας cake flour

Σε αρκετές, αγγλόφωνες κυρίως, συνταγές θα συναντήσετε ως συστατικό το cake flour. Είναι ένα προϊόν πολύ συνηθισμένο κυρίως στην Μεγάλη Βρεττανία, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που πρόσφατα κυκλοφόρησε και στην ελληνική αγορά, και προορίζεται για την παρασκευή κέικ.

Στα κέικ και τα μπισκότα, για να πετύχουμε μία ανάλαφρη υφή, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα αλεύρι λευκό, με όσο το δυνατόν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πίτουρο, και αδύνατο, δηλαδή με μειωμένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (γλουτένη). Γιά να τον επιτύχουν λοιπόν αυτό, προσθέτουν καθαρό άμυλο, αραιώνοντας κατά κάποιον τρόπο το αλεύρι με ένα ουδέτερο υλικό.

Το cake flour μπορούμε να το φτιάξουμε πολύ εύκολα και μόνοι μας! Εγώ το ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα, διαπίστωσα ότι όντως δίνει καλύτερο αποτέλεσμα  και πλέον παρασκευάζω μία κάπως μεγαλύτερη ποσότητα, ώστε να το έχω έτοιμο όποτε θελήσω να φτιάξω κέικ ή μπισκότα.

Πριν σας δώσω τις αναλογίες, σημειώνω ότι σε πολλά αγγλόφωνα sites, υπάρχει ένας εύκολος, αν και όχι ακριβής τρόπος παρασκευής. Επειδή προτιμώ πλέον να μετράω τα υλικά μου με ακρίβεια και όχι στο περίπου, με κούπες και κουτάλια, θα σας τον αναφέρω, αν και προσωπικά δεν τον προτιμώ. Ετσι λοιπόν, για να φτιάξετε το cake flour μετρήστε μία κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (γ.ο.χ.), από αυτό αφαιρέστε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού (corn flour ή νισεστέ).

Τελευταία σημείωση, μην ξεχνάτε να κοσκινίζετε πάντα το cake flour πριν το χρησιμοποιήσετε.

Cake flour

Δόση: 1 κιλό

Βαθμός δυσκολίας συνταγής: πολύ εύκολο

Υλικά 

  • 700 gr αλεύρι γ.ο.χ. καλής ποιότητας,
  • 200 gr άμυλο καλαμποκιού (corn flour ή νισεστέ),
  • 100 gr άμυλο πατάτας**

Αναμείξτε πολύ καλά όλα τα υλικά.

Φυλάξτε το cake flour μέσα σε ένα βάζο, σε μέρος στεγνό και δροσερό.

**Στην Ιταλία είναι αρκετά διαδεδομένο και το άμυλο της πατάτας, όπου κυκλοφορεί με την ονομασία φέκολα (fecola) και χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στην παρασκευή γλυκών. Αν δεν βρείτε αντικαταστήστε το με corn flour ή νισεστέ

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'