Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Λεμονάτα ρεβίθια με μανιτάρια, δεντρολίβανο και κάρυ

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςόσπρια, ρεβίθια, θρεπτικά συστατικά, εύκολο, γρήγορο γλυκό

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Πάμε στα ρεβίθια που είναι και το ζητούμενο σήμερα. Θα σας εκμυστηρευτώ κάτι. Ρεβίθια εγώ δεν έτρωγα μέχρι πριν από μερικούς μήνες και για αυτό ό,τι σας πω από δω και πέρα έχει βαρύνουσα σημασία. Είχα δοκιμάσει παλιά την κλασική σούπα και δεν μου είχε αρέσει. Κι έκτοτε δεν το επιχείρησα πάλι.

Αλλά όταν βρήκα αυτή τη συνταγή κάτι μου έκανε, το κάρυ σε συνδυασμό με το δεντρολίβανο. Ανατολίτικο μού ακουγόταν και έχω μεγάλη αγάπη στις επιρροές αυτές. Τα έφτιαξα, λοιπόν, και κατάφεραν μέσα σε αυτό το διάστημα να γίνουν το νούμερο ένα όσπριο στην προτίμησή μου παρέα με τους γίγαντες. Δεν το λες και λίγο πράγμα!  

Φτιάξτε τα οπωσδήποτε αν σας αρέσουν τα ρεβίθια αλλά φτιάξτε τα και αν δεν σας αρέσουν!

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Ρεβίθια με μανιτάρια, δενδρολίβανο και κάρι

Υλικά

  • 500 γρ ρεβίθια
  • 200 γρ ελαιόλαδο
  • 500 γρ μανιτάρια λευκά κομμένα στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλα
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 2 ολόκληρα κλαδάκια δενδρολίβανο
  • 100 ml χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά σούπας κάρυ
  •  Αλάτι
  • Πιπέρι

Μέθοδος

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε κατσαρόλα με νερό.

Την επόμενη μέρα χύνουμε το νερό στο οποίο μούλιασαν και γεμίζουμε πάλι την κατσαρόλα με φρέσκο. Τα ρίχνουμε μέσα και τα βράζουμε περίπου για μιάμιση ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Στο πρώτο δεκάλεπτο του βρασμού τους, θα βγάλουν αφρό τον οποίο αφαιρούμε με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια τα αφήνουμε να βράσουν με μισόκλειστη κατσαρόλα.

Μόλις είναι έτοιμα και μαλακά, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε μια γάστρα ή αν δεν έχουμε σε ένα μεγάλο ταψί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και επίσης 1 λίτρο νερό. Ανακατεύουμε!

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για περίπου 1.5 ώρα, μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι του και τα ρεβίθια να έχουν μαλακώσει πολύ και να έχουν μελώσει. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε κι επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος στο φούρνο. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη θερμότητα του φούρνου μας αλλά και από το όσπριο. Δηλαδή από το πόσο βραστερό είναι ή όχι!
 
Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να αναδειχθούν οι γεύσεις καλύτερα!

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το foodblog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες